R.I.P.
 
Rust in vrede, lieve Tonia...

 

"Ik dank en groet van harte al degenen
van wie ik vriendschap, genegenheid
of warme zorg mocht ontvangen..."


schakel hier het achtergrondgeluid aan of uit 

 

   

  
 

 

   

 

 

 

 

   

 

R.I.P TONIA...

 

 

   

 


afscheid i.p.v 109de verjaardag

Daags na haar deelname aan een boottochtje op het kanaal te Hasselt met medebewoners van WZC Immadi, werd Tonia op zondag 19 oktober 2016 tijdens haar ontbijt onverwacht geveld door een herseninfarct, tot grote consternatie van haar omgeving. Na toediening van de laatste sacramenten door E.H. Guido Plessers en in het bijzijn van intimi, liet Tonia een paar dagen later haar lange leven voor wat het was. Meteen na haar overlijden schoven talloze medebewoners spontaan aan om haar een laatste groet te brengen...
Hoewel we, gezien Tonia's uitzonderlijke leeftijd, al een tijdje probeerden rekening te houden dat dit kon gebeuren, kwam het nieuws hard aan. Ook omdat we al volop in de weer waren met de voorbereidingen om onze eeuwelinge t.a.v. haar nakende 109de verjaardag nog eens goed in het zonnetje te kunnen zetten. Maar het lot besliste anders en op 19 oktober 2016 omstreeks 20:00 uur sloot Tonia definitief haar uitgebreid levensboek, 25 dagen voor ze maar liefst 109 zou worden. Met 108 jaren 11 maanden en 19 levensdagen was Antonia Nouwens zo'n 4,5 jaar de oudste Limburger en in 2015 werd ze zelfs de oudste Limburger ooit. Nationaal werd Tonia de vierde oudste inwoner van BelgiŽ.


verdriet en gemis
maar ook blij en dankbaar...

Met verdriet en groot gemis maar zeker ook blij en dankbaar om wat wij voor elkaar mochten betekenen, moesten we fysiek afscheid nemen van Tonia. Maar in onze gedachten zal ze onvergetelijk aanwezig blijven want Tonia was niet alleen een bijzondere vrouw met een sterke (levens)wil en een groot aanpassingsvermogen. Tot het einde van haar dagen kon Tonia nog steeds onverwacht erg gevat uit de hoek komen en humor smaken! Meestal was Tonia ook goed geluimd en opgewekt. Onze jarenlange innige en unieke vriendschap en ons engagement dat daarmee gepaard ging, heeft alleszins een forse, verrijkende invloed op ons leven gehad. Ook talloze fans volgden het reilen en zeilen van deze eeuwelinge op de voet en menigeen in haar omgeving vertoefde, zelfs op het einde van haar leven, graag in haar aangenaam en vaak animerend gezelschap...
Lees hier meer over de ongewone levensweg van Tonia.


uitvaart verzorgd door prins Johan II

In de lijn van Tonia's toch wel tumultueus leven met menige verrassende wendingen kan het niet zo verwonderlijk zijn dat haar uitvaart verzorgd werd door prins carnaval Johan II (Zonneridders in Zonhoven) die haar op 20/01/2016 nog in prinselijk ornaat met een uitgebreide delegatie kwam bezoeken in WZC Immadi.
Maar Tonia wist ook dat ze ooit in andere omstandigheden zou bediend worden door deze prins die in het gewone leven als begrafenisondernemer fungeert. Wij danken overigens Johan en zijn vrouw Cathy voor de allerlaatste zorgen voor Tonia en het ter beschikking stellen van een perfecte accommodatie die kon aansluiten bij het door Tonia eerder gekozen intiem en sereen uitvaartgebeuren.


tot de laatste seconde

Na jaren van intense verbondenheid en warme zorg voor Tonia was het voor Herman en Hildegard een aangrijpend gebeuren om definitief afscheid te moeten nemen van Tonia wiens persoon(lijkheid) gedurende zoveel jaren en in allerhande facetten een belangrijke inwerking op diens leven had.
Het vormde voor Hildegard dan ook een symbolisch eerbetoon om de knop tot de crematieoven persoonlijk in werking te mogen stellen en Tonia's lichaam tot de laatste seconde te begeleiden, vooraleer het terug zou wederkeren tot stof en as dat tenslotte een speciaal plaatsje zou krijgen ten huize van Herman & Hildegard. Rust zacht, lieve Tonia...
 

 

 
 

 

 

   

 

 

 

 

   

 

HERDENKINGSMOMENT voor MEDEBEWONERS

 

 

   

 

 

herdenkingsmoment in WZC Immadi als postuum eerbetoon

Zoals door Tonia bij leven aangegeven vond haar uitvaartviering en crematie plaats in intieme kring. Maar dat stond natuurlijk niet de herdenkingsnamiddag op 8/03/2017 voor Tonia's medebewoners in WZC Immadi in de weg. Ook wilden we als postuum eerbetoon een beetje Tonia's 109de verjaardag vieren, die Tonia net niet meer haalde. In Immadi had men alvast prille forsythia lentebloemetjes klaarstaan om Tonia nog een allerlaatste maal te verwelkomen in haar zo vertrouwde omgeving. (zie ook verslag Immadikrantje)


overdracht van knuffelbeer aan medebewoners

Tonia's knuffelbeer Antonius, die haar al sinds 2010 (cadeautje van Jean-Pierre Mantels & Yadwiga) gezelschap hield en haar steun en toeverlaat was bij eenzame momenten, was aanwezig. Hij kreeg immers een nieuwe bestemming in handen van de verpleging, die Tonia's knuffelbeer beschikbaar zal stellen aan medebewoners die graag met hem een vriendschapband opbouwen en zodoende wellicht eenzelfde gevoel van geborgenheid en welbehagen kunnen ervaren zoals Tonia dat eerder kon. Een goede bestemming maar de overdracht van dit innig vriendje van Tonia lag toch wel gevoelig...


vrolijke hondenanimatie 'Dog Dance'

Aansluitend met Tonia's bijzondere verbondenheid en liefde voor dieren, verrasten we haar medebewoners met een hondenanimatie die geleid werd door Lihos (Limburgse hondenschool van Genk). Op bekende muzieknummertjes liepen zo'n tiental honden veel meer dan in de pas van hun begeleiders. Via hun gecoŲrdineerde bewegingen en kunstjes dansten ze als het ware interactief met hun specifiek verklede baasjes die o.a. Obelix met Idefix en Peter Pan uitbeeldden. Gegarandeerd zou Tonia deze dansende hondjes of zogenaamde Dog Dance Acts gesmaakt hebben :-)
We sluiten het herdenkingsgebeuren af met een receptie met verfijnde hapjes en drank die werden samengesteld in de keuken van Immadi en we toasten enthousiast op de blijvende herinneringen aan Tonia.

 

 

klik op de afbeeldingen voor groter

 

 

 

   

 

 

 

 

   

 

PERS- en MEDIABERICHTEN

 

 

   

 

 


24 oktober 2016
 


klik op afbeelding voor groter om te lezen


 

Radio2 - Limburg  -  Start je dag
24/10/2016 - 06:55 uur
presentator Daan Masset
 
 

 


 


25 oktober 2016 


klik op afbeelding voor groter om te lezen29 oktober 2016


klik op afbeelding voor groter om te lezen
(Nationale editie)
18 november 2016


klik op afbeelding voor groter om te lezen

RECHTZETTING:     Will Tura is niet voor Tonia komen zingen in het rusthuis maar had wel een tÍte-ŗ-tÍte in de VIP-ruimte na zijn optreden in 'Zonhoven trapt door' op 26/06/2011.

 

o n l i n e

 


klik op afbeelding voor link naar 'The 110 club' te gaan

 


klik op afbeelding om naar de 'Wikipedia-link te gaan

 

 

 

 

   

 

 

 

 

   

 

Download hier een HERINNERINGSPRENTJE

 

 

   

 

   

 

 

download hier het herinneringsprentje van Antonia Nouwens om af te drukken (pdf-formaat)

 

 

 

   

 

 

tekst: © Herman Bielen  -  pagina update 25/12/2018

 Antonia Nouwens, Tonia Nouwens, zuster Deodata, order van Cenakel, 108, honderdenacht, Oudste Limburger, BelgiŽ, eeuwelinge, oud, stokoud, ouderdom, overleden, 2016, overlijden, afscheid, geboren, 1907, uitvaart  /  Antonia Nouwens, Tonia Nouwens, zuster Deodata, order van Cenakel, 108, honderdenacht, Oudste Limburger, BelgiŽ, eeuwelinge, oud, stokoud, ouderdom, overleden, 2016, overlijden, afscheid, geboren, 1907, uitvaart  / Antonia Nouwens, Tonia Nouwens, zuster Deodata, order van Cenakel, 108, honderdenacht, Oudste Limburger, BelgiŽ, eeuwelinge, oud, stokoud, ouderdom, overleden, 2016, overlijden, afscheid, geboren, 1907, uitvaart  /

 

 

website stats

juridisch