TONIA 102

 

 

 

 


verjaardagswens Tonia:

"Ik wil graag nog eens een koe melken"


verjaardagswens
Maar liefst 102 kaarsjes mag Tonia vandaag uitblazen en daar mag ze best trots op zijn. Al een hele tijd geleden polsten we Tonia hoe we haar die dag konden plezieren en daar heeft ze best lang over moeten nadenken. Dat materiŽle dingen haar weinig kunnen bekoren wisten we al, maar het verraste toch een beetje toen ze op een keer ons spontaan toevertrouwde: "Ik wil heel graag nog eens een koe melken voor mijn 102de verjaardag. Zou dat kunnen?".
"Euh... Ja, natuurlijk... Dat moet kunnen!" antwoordden wij, terwijl onze hersens zich al volop pijnigden hoe we deze wens in de realiteit en zonder veel gevaar zouden kunnen inwilligen. Als boerendochter in een ver verleden en met de nodige gebarentaal wist Tonia ons makkelijk te overtuigen van haar vaardigheden. En daarmee werd de aanzet gegeven tot het zoeken van een vriendelijke veehouder, die nog over een koe beschikte die zich erin kon vinden, dat ze met de hand gemolken werd. Dat kostte best enig speurwerk, gezien de huidige automatisering van dit gebeuren.
Uiteindelijk reikte onze tuinman Lambert ons de verlossende tip aan, dat zijn dorpsgenoot en veehouder Giele Steyvers in Rotem (Dilsen-Stokkem) ontvankelijk kon zijn om Tonia's betrachting helpen waar te maken.

handmelken
Zo'n 75 koeien en kalveren bevolken de veehouderij van boer Gielke en uiteraard verloopt ook hier een en ander automatisch. Maar voor deze speciale gelegenheid wilde hij best voor 'aangepaste middelen' zorgen. Om 19:30 uur zijn wij stipt op afspraak wanneer we ons aanmelden en Gielke zijn belangrijkste dagtaken erop zitten. We ervaren meteen dat Tonia van harte welkom is.
Met een vertrouwdheid schouwt Tonia de melkdieren, vooraleer we haar begeleiden naar een passend stoeltje naast de buik van Bella. Op het moment der waarheid neemt Tonia spreekwoordelijk de koe met de horens, en letterlijk met de spenen. Tonia's didactische en suggestieve gebarentaal van de afgelopen dagen, bewijst zich nu in de realiteit. Het lijkt erop alsof handmelken nog steeds tot haar dagdagelijkse bezigheden behoort, dan wel dat er zo'n tachtig jaar overheen zijn gegaan. En wanneer haar knedende en masserende handen de melk van Bella in de emmer laten spuiten, glimlacht Tonia met zichtbare voldoening over haar prestaties. "Zie je wel, zoiets verleer je immers nooit" bevestigt Tonia zichzelf en de aanwezigen.

veehouder Gielke
Bij de oergezellige warmte van een echte kachel mogen we ten huize Steyvers achteraf genieten van een lekker kopje koffie met zoetigheidje. Daarbij komen heel wat vakverhalen aan de orde en Tonia's interfererende woorden tonen aan, dat ze de specifieke terminologie goed begrijpt.
Na een noodlottig ongeval zo'n 7 jaar geleden verloor Gielke plots niet enkel zijn vader, maar met hem ook zijn naaste medewerker, met wie hij dagelijks overleg kon plegen. Samen met zijn zussen ontfermt Gielke zich ook nog over zijn zorgbehoevende moeder. We ervaren Gielke als een warmhartige en gevoelige man en het verwondert ons dan ook, dat hij nog (ongewild) single is. De behaaglijke sfeer zorgt er alvast voor dat we pas omstreeks 22:00 uur enig tijdsbesef krijgen en vooraleer er afscheid wordt genomen, overhandigt Tonia nog een flesje wijn aan Gielke. "Dit heeft me veel meer plezier gedaan dan een bos bloemen" en "eigenlijk heb ik best nog een fijne oude dag", overtuigt Tonia ons als we naar huis rijden...

 

 

   
   
verjaardagswens wordt werkelijkheid
 
een vrouwenhand is ook ok voor Bella
 
veehouder Gielke en Tonia
   

 

   
   
als een echte boerin
 
wit kalfje aanraken is een must
 
Bella en zussen
   

 

   
   
"Zoveel heb ik niet uit Bella gemolken..."
 
Gielke, Tonia en Hildegard
 
we hebben er allemaal plezier in...
   

 

   
   
hier, wat lekkers...
 
Carl, Gielke, Tonia, Hildegard en Herman
 
flesje wijn als dank
   

 

   

 

   

 

 

PROFICIAT TONIA...

   

 

   

 

 
kusje van buurman Jef
 
Tonia toont krantenartikel aan Daisy
   

 

   

 

 

Via deze weg dankt Tonia alvast iedereen voor de attenties die ze via een mailtje, kaartje, telefoontje of bezoekje mocht ontvangen.

   

 

   

 

   

 

 

INTIEM DINEETJE IN 'DE LEVENSBOOM'

   

 

   

 

 
toast op de 102-jarige
 
rest. De Lvensboom: waard Rik en Tonia
   

 

   

 

 

Een intiem dineetje in het vegetarisch restaurant De Levensboom te Hasselt. Daarmee sluiten we Tonia's 102de verjaardag af in een gezellige omgeving en met een attente bediening. Rijkelijk gevarieerde groenteboeketjes met aanvullende vleesvervangers worden oogstrelend geserveerd en bij het verlaten van dit behaaglijk restaurant stopt waard Rik gentlemanlike Tonia nog een flesje wijn toe.

   

 

   

 

   

 

 

PRESENTJE VOOR MEDEBEWONERS

   

 

   

 

 

Het samenstellen van een presentje voor Tonia's medebewoners vereist heel wat ijver. Maar we hebben er dat graag voor over, want deze bewoners zijn ook ons dierbaar. Guimauve Lieve-Vrouwtjes gepresenteerd in een puntzakje van bamboepapier zullen de meeste bewoners zeker herkennen als old-fashioned snoepjes. We werken af met een cellofaantje en een herinneringskaartje aan Tonia's 102de verjaardag...

   

 

   

 

 
Met een suikertangetje vult Tonia de zakjes
 
herinneringskaartje wordt toegevoegd
 
smakelijk...
   

 

   

 

   

 

 

TERUG NAAR VINKENHOF (14/11)

   

 

   

 

 

Eerst verwennen we Tonia en haar pruikje nog met een uitgebreid bad, vooraleer ze vandaag terugkeert naar Vinkenhof.
Wanneer we eerst voet aan wal zetten in het cafetaria wordt Tonia van harte gefeliciteerd en gezoend door de nieuwe rusthuisdirecteur Rob en dat geeft ons een warm gevoel. Ook Annie en haar collega komen snel vanachter het buffet om tegen Tonia hun leut te uiten aangaande het krantenartikel (zie lager). Maar het is rond etenstijd en we willen snel naar boven om Tonia aan haar medebewoners een presentje te laten overhandigen. Onderweg kruist Tonia ook nog de felicitatiezoenen van de animatrices...

   

 

   
   
Maria Stevens
 
Irma Ulbri
 
Madeleine
   

 

   
   
Rosa
 
Jaak
 
Jos Heyns
   

 

   
   
 
 
Finneke
 
Maria en Jef
   

 

   
   
Anton Verbic
 
Piedro Tomassi
 
 
   

 

   

 

   
      wenskaartjes

Als alle turbulenties zowat gepasseerd zijn, trekken we ons terug op Tonia's kamer voor wat platte rust.  En terwijl Hildegard de wenskaartjes voorleest, roepen we in gedachten de beelden van de afzenders op en geniet Tonia ten volle van de haar geschonken aandacht...

gastenboek

Makkelijker om een berichtje achter te laten in het gastenboek op deze website? Dan kan dat hier. Tonia bezoekt minstens 2x per week haar website.

   

 

   

 

   

 

   

 

PERS - MEDIA

 

 

   

 

   
Het Belang van Limburg - dagblad - 13/11/2009 - blz 21


 

 

   

 

 

dagblad - Het Nieuwsblad - 14/11/2009 - blz 38


 

 

   

 

 

dagblad - De Standaard online - 14/11/2009


 

   

 

   

 

   
 

 

GEEN INDIVIDUELE RUSTHUISATTENTIE MEER...

 

 

 


Tonia als oudste bewoner en 100-plusser niet meer individueel gevierd in Vinkenhof


rusthuisdirecteur Rob Geurts schaft individuele viering voor 100-plussers af

Individuele vieringen van de verjaardagen van 100-plussers worden afgeschaft in rusthuis Vinkenhof te Houthalen. Enkel een gemeenschappelijke viering voor de jarigen van de maand, zoals dat ook geldt voor alle jarigen die de mijlpaal van honderd nog niet bereikt hebben. Aldus vernemen we op 20/11/2009 van rusthuisdirecteur Rob Geurts. Lees hier meer.
 

   
 
 
 

juridisch