TONIA 103

 

 

 

 

 

Eerste bezoek aan dierentuin op 103

Zeeleeuw Trixy eet uit hand van jarige Tonia


dierentuin
Tonia blijft elkeen verbazen met opnieuw een extra jaartje toe te voegen aan haar levensweg. Vandaag blaast ze maar liefst 103 kaarsjes uit! Tonia houdt van dieren en de natuur en waar een jaartje geleden aan haar wens om nog eens een koe te melken kon voldaan worden, kiest ze dit jaar om een bezoek te brengen aan de Antwerpse Zoo. Met "Nooit eerder ben ik in een dierentuin op bezoek geweest en ik wil dat héél graag eens doen", gaf Tonia enkele weken eerder het startschot voor de nodige arrangementen.

ark van Noach, inclusief zondvloed
13 november 2010 - De kletterende stortregen die tijdens ons ontbijt tegen de vensters slaat, doet ons de wenkbrauwen fronsen en we interpelleren Tonia over haar rozenhoedjes die ze zou bidden om de weergoden gunstig te stemmen vandaag. "Jawel...! Ik heb gebeden, maar denk dat ik te laat begonnen ben", repliceert Tonia daarop grappig en gevat :-)
Maar vastberaden gaan we voor de dieren van de ark van Noach en de zondvloed zullen we erbij nemen!

trein
Wanneer we stipt om 9:10 uur op de trein stappen in het station van Hasselt en ons 5-tallig gezelschap zich nestelt in een treincoupé, wordt het al meteen duidelijk dat ook dit onderdeel van de uitstap deel uitmaakt van een bijzondere dag. Ook Harrie en Daisy zijn reeds jarenlang vertrouwde vrienden van Tonia en tijdens de 75 minuten durende verplaatsing naar Antwerpen heerst er een uitbundige sfeer. "Kijk! We staan stil en het landschap beweegt", denkt Tonia te kunnen vaststellen :-)"

op netvlies gebrand
Voor de meeste volwassen maakt een dierentuinbezoek waarschijnlijk deel uit van een déjà vu-gebeuren vanuit een of andere schoolreis uit hun kindertijd, maar dat is voor de 103-jarige Tonia anders. Nooit eerder maakte ze live kennis met de dieren wiens namen ze enkel kende uit verhalen of tv. Met grote verbazing laat ze de flamingo's, uilen, olifanten, giraffen, buffels, exotische vissen, slangen, pinguins, tijgers, zebra's, beren, apen...  een herinnering op haar netvlies branden. Naast de grote verwondering rijzen vooral vragen op aangaande het soort voedsel dat de dieren nodig hebben en waar ze kunnen slapen.

zeeleeuw: top of the bill
Het was allemaal nieuw en bijzonder indrukwekkend voor Tonia, die met volle teugen genoot. Maar aansluitend op de zeeleeuwenshow vormde Tonia's intieme ontmoeting met de zeeleeuw Trixy het ontegensprekelijk top-of-the-bill-moment van de dag. Het aanraken, het uit de hand laten eten en fysiek contact met dit zeedier maakte de betrokkenheid uitzonderlijk groot. Samen met Antonia danken wij de Zoo Antwerpen en heel speciaal de sympathieke zeeleeuwentrainster Annick om dit exclusieve gebeuren en moment van grote vreugde voor Tonia mogelijk waar te maken. Een uniek verjaardagsgeschenk dat telkens door haar opnieuw intens wordt beleefd tijdens het bekijken van het filmpje.

103-jarige heeft nergens last van...
Heel wat afstand werd er afgelegd en veel trappen beklommen, maar "Ik heb nergens last van en moet mijn ogen de kost geven nu ik hier ben", gaf Tonia resoluut aan. Het was dan ook niet zonder enige gène dat we moesten vaststellen dat niet de 103-jarige, maar wijzelf met regelmaat vragende partij waren om af en toe een koffie- of lunchpauze in te lassen :-). Wel wist Tonia de pauzes aan te grijpen om al de nieuwe imponerende impressies die de exclusieve ontmoetingen meebrachten te ventileren, en dit tot ons aller genoegdoening. Want Tonia zien genieten is ook zelf genieten...!

 

 

   
   
station Hasselt: iedereen is blij...
    
knus onderonsje in treincoupé
 
Antwerps station is mooiste van België
   

 

   
   
ingang Zoo
      
genieten van de zeeleeuwenshow
   

 

   
   
persoonlijke kennismaking met zeeleeuw Trixy
 
cool..., zo kortbij
 
"hij is nog groter dan mij..."
   

 

   
   
onze leut kan niet op
 
"wat een grappige dieren.."
 
"Is dàt nu een olifant? Wat is dat beest groot!"
   

 

   
   
"Kijk daar..."
 
de regen kan de pret niet bederven
 
"Kan dat glas niet breken?"
   

 

   
   
"Nooit gezien..."
 
"Die tijgers kunnen je opeten hé?"
 
meer dan voldaan...
   

 

 
     


klik op pijltje voor video...


 

   

 

   
 

 

   

 

 

NAKAARTEN TIJDENS DINEETJE THUIS

   

 

   

 

 

Hildegard, dank voor spijs en drank! Want eens thuis kunnen we in geen tijd aanschuiven aan tafel om te genieten van een smakelijke visschotel met een groen accentje van spinazie en gegratineerde puree. Maar vooraf toosten we samen met een cocktailtje op Tonia's buitengewone prestatie, die weinigen haar zullen nadoen.
We maakten vandaag kennis met een aardig stukje biodiversiteit dat ons niet dagelijks voor de ogen komt en voor Tonia sowieso een openbaring was. En dat avontuur geeft stof tot ventileren en verwerken.
En als Tonia besluit om in een warm bedje verder te gaan dromen, maakt ze ons nog even allemaal stil met de woorden: "Ik ga tevreden naar bed. Een mens kan toch gelukkig zijn...". Op geen betere wijze dan met deze woorden van Tonia konden we Daisy en Harrie bedanken voor hun begeleidende steun, die noodzakelijk was om deze dag voor Tonia waar te maken...

   

 

   
   
'Lang leve Tonia'' (klik voor filmpje)
 
't is me een dagje wel geweest...
 
smakelijk!
   

 

   

 

   

 

 

103 IS OUD, HEEL OUD...

   

 

   

 

   

 

   

 

   

 

   

 

 

BERICHTJES GASTENBOEK

   

 

   

 

 

Stijn Vandingenen - 2010-11-16 - 21:59
Helaba vrolijke jonge deerne,
dat is natuurlijk wel wat overdreven, maar ik twijfel er niet aan dat je nu hier alweer mee aan 't lachen bent. En geeft nu toe, wat is er plezanter èn gezonder dan vaak lachen, zelfs als je netjes 103 bent! ;-) Maar... wegglippen op je verjaardag naar de zoo van Antwerpen, zal je niet toestaan er onderuit te komen om ons allemaal, allé, mij vooral dan, eentje te trakteren hé Tonia! Dus, hou je maar klaar, een der volgende dagen spring ik bij je binnen! 103 dat moeten we vieren he, en blijven vieren... ;-) Geniet van elke mooie dag en begin al maar te plannen waar je met je 104de verjaardag heen wil... Tipje: Brugge is een mooie stad ('t is maar een tipje he ;-)) )
tot binnenkort, 103 groetjes, Stijn

Christiane & Wilfried - Hasselt - 2010-11-14 - 11:33
Dag Tonia,
103... is dat niet prachtig!
Nog steeds alert en zelden moe.
De toekomst lacht je nog toe.
Blijf nog lang zoals je bent,
dat zijn wij van jou gewend.
Proficiat met je verjaardag!

Harrie Voet - Genk - 2010-11-14 - 16:37
Tonia 103! Ik had het 'voorrecht' de plezante dag in de Zoo van Antwerpen mee te beleven... Ongelooflijk hoe gezwind dat je meer dan 100 trappen trotseerde, hoe je vol verwondering keek naar al die onbekende dieren en het plezier dat je eraan beleefde! Ik wil op je 104de verjaardag weer met je mee, Tonia :-)
En meteen een bemoedigend en dankend woord voor je mantelzorgers Herman en Hildegard... Zonder hen zou het niet kunnen en je hebt hen zo lief en hard nodig.
Proficiat met je uitzonderlijke verjaardag en nog een dikke knuffel van Harrie

Ilse Declerck - Hasselt - 2010-11-14 - 16:37
Lieve Tant nonneke, want ja, zo noemden we jou. Heel fijn om hier het hele verhaal van jou te kunnen lezen. Ik wist er redelijk nog wat van en vooral de jaren in Madagascar boeiden me. Zo herinner ik me nog dat je er een kameleon had, die elke avond weer aan je raam verscheen :-)
Wat hebben we veel tijd bij jullie doorgebracht. Niets als goede herinneringen!
Groetjes XXX

Riet van Meer - van Roy - Tungelroy (NL) - 2010-11-14 - 14:29
103! Wat een ouwe taaie!
Een dikke proficiat tante Tonnie en op naar de 104! Je geheugen laat misschien wat na maar je alerte reacties en antwoorden verbazen nog steeds en spreken voor zich.
Ondanks de weergoden je niet goed gezind waren, heb je toch een geweldige dag beleefd in de Antwerpse dierentuin. Onvoorstelbaar wat Hildegard en Herman steeds weer voor moeite doen om je te verrassen en er elke keer een feest van maken.
Tante, het ga je goed en veel geluk voor het komende jaar
Je nicht Riet.

Arlette Berghmans - Hasselt - 2010-11-14 - 13:43
Ik was de buurvrouw van Tonia, tante nonneke, zoals mijn kinderen haar noemde. Ze hadden veel contact met haar. Ik ging ook regelmatig langs en bakte zelfs een duifje voor haar en haar nicht. Dat vonden ze fijn. Helaas heb ik het contact verloren en wist niet waar ze verbleef. Tonia, ik wens je een fijne 103de verjaardag toe. Ik herinner me nog je rauwe eieren als ontbijt en blijkbaar hebben ze je goed gedaan. Proficiat Tonia en het zou toch fijn zijn om je weer te zien na al die gemiste jaren.
Groetjes, je buurvrouw Arlette van Spalbeek.

Mia Vossen-Wertelaers - Rekem - 2010-11-12 - 08:50
Tonia, ik wens je een hele fijne 103de verjaardag!
Laat u deze dag maar eens goed verwennen.
Ik wens je het allerbeste en vooral een goede gezondheid.
Mia

Evy Declerck - Diepenbeek - 2010-11-13 - 12:44
Lieve Tante Nonneke,
Langs deze weg wil ik je dolgraag een gelukkige verjaardag toewensen! Ook aan Herman een hele dikke proficiat voor zijn inzet, steun en vriendschap aan jou. Wat vliegt de tijd snel, maar ik herinner mij de vele "koffie-avonden" bij jullie thuis nog net alsof het gisteren was! Hopelijk kennen jullie mij nog, het vroegere buurmeisje van Spalbeek. Aan de ene kant van jullie huis woonde Herman, aan de andere kant woonden wij: Ilse & Evy.
Geniet er nog met volle teugen van en hopelijk zien we elkander wel eens weer!
Uit het oog maar..... NOOIT uit het hart! Nogmaals proficiat!!

Sabine Johan en Ella - Schulen - 2010-11-13 - 12:17
Amai Tonia, 103! Niet te geloven toch? Ik had voor vandaag de zon voor je besteld maar die pakken regen zullen je verjaardagsfeest ook wel niet bederven denk ik.....
Een dikke proficiat en op naar 104!
Groetjes, Sabine, Johan en Ella

Brebels Nicole - Hasselt - 20101113 - 10:28
Lieve mevrouw Tonia,
Ik wil U vooral een fijne verjaardag toewensen.103 is een heel hoge leeftijd. In de Nieuwe Hasselaar heb ik kunnen zien en lezen dat ge een mevrouwke met een leven van veel kracht en doorzettingsvermogen. Uw verhaal heeft mij aangegrepen en het doet mij toch veel pijn hoe ze met een ouder persoon zo kunnen doen. Ik hoop van ganser harte dat de mensen die nu zo met U omgaan tot inkeer komen en dat ze beseffen dat ze verkeerd bezig zijn. Ik wil ook uw twee goede vrienden een hart onder de riem steken want dat zijn twee mensen met hun hart op de goede plaats. En ik hoop dat jullie nog een goede en fijne tijd samen mogen doorbrengen. Nogmaals een dikke proficiat en drie dikke kussen voor uw verjaardag.
Het gaat Jullie goed, Nicole

Arie Kardolus - Hasselt - 2010-11-12 - 17:17
Met veel respect voor hetgeen u heeft doorgemaakt in uw lange leven en wat u gedragen heeft als een roeping. Maar Onze-Lieve-Heer zal het toch wel wat barmhartiger bedoeld hebben.
Met vriendelijke groeten, Arie Kardolus

Jan Otto - Houthalen-Helchteren - 2010-11-12 - 22:32
Lieve Tonia,
Speciaal voor je verjaardag, een goede gezondheid, goede wensen de mooie dingen van het leven, omringd door lieve mensen. Wij wensen je vreugde en geluk, liefde en plezier en in gedachten zijn wij bij je om deze dag te vieren.
Jan Otto & Luc Vandevoordt uit Houthalen, XXX

Gerda Vervest - Hapert (NL) - 2010-11-12 - 23:35
Lieve Tante,
Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag. Geweldig wat een leeftijd, 103!
Wens je nog veel geluk en liefde toe, samen met Hildegard en Herman.
Groetjes en liefs, Gerda

Petra Sterken - Bergeijk (NL) - 2010-11-12 - 22:28
Hallo tante Tonia,
Van Harte gefeliciteerd met uw verjaardag 103 jaar. Het is gewoon geweldig. Deze felicitatie is van Daatje, de dochter van je zus Jana en natuurlijk van ons allemaal groeten en tot ziens...

Sam en Christien - Budel (NL) - 2010-11-27 - 10:06
Allerliefste Tante Tonia, beter wat te laat dan nooit, maar wij schamen ons diep; uw verjaardag vergeten! Vanuit Budel toch nog een dikke kus en van harte gefeliciteerd met uw 103de verjaardag! Via het filmpje hebben we alvast genoten van uw bezoek aan de Zoo. En wat een zorgzame mensen om u heen...
Groetjes van Sam en Christien

 

 

 

 

PRESENTJE VOOR MEDEBEWONERS

   

 

   

 

 

honingpotje als presentje
Verse honing van de imker, bijna recht van de slinger. Daar kozen we dit jaar voor om Tonia's medebewoners te verrassen met een presentje. Onze vriend en imker George Sertic te As leverde ons het gouden goedje in vloeibare toestand, zodat we aan de slag konden om de potjes te vullen. 

   

 

   

 

 
imker George Sertic levert de vloeibare honig
 
herinneringsetiketje
 
potje honing
   

 

   

 

 

koffiemoment in rusthuis Immadi
Als we Tonia daags na haar verjaardag om 15:00 uur terugbrengen naar rusthuis Immadi, is er een koffiemoment voorzien voor de bewonersgroep Elisabeth (15 bewoners) waartoe Tonia behoort en waarbij ze in de gelegenheid wordt gesteld hen een presentje te overhandigen.

   

 

   

 

 
koffiemoment Immadi voor Tonia 103
 
Tonia en pastoor op rust Theo
 
Tonia en verpleegster Silvie
   

 

   

 

 
zuster Mechtilde
 
zuster Catherine en Lisa
 
zuster Mia en zuster Mondje
   

 

   

 

 

vrienden in rusthuis Vinkenhof niet vergeten
Maar de nauwste vriendschappen zijn natuurlijk gelokaliseerd in Tonia's vroeger OCMW-rusthuis Vinkenhof te Houthalen, waar ze gedurende 11 jaar verbleef en die ze o.w.v. het toegangsverbod voor haar mantelzorgers aldaar, niet meer kan bezoeken. Maar uit het oog is niet uit het hart en we helpen Tonia om haar (en ook onze) vrienden en naaste oud-medebewoners in Vinkenhof een postpakketje met begeleidend briefje te versturen...

   

 

   
   
postpakketje maken voor vrienden in Vinkenhof
 
briefje erbij...
 
en naar de post brengen
   

 

   

 

   

 

 

PERSBERICHTEN

   

 

   

 

   

 

  De Nieuwe Hasselaar
maandelijks infoblad Stad Hasselt - nov. 2010 - blz 7


 

   

 

 

 

website stats

juridisch