TONIA 105

 

 

 


Pechvogels worden geluksvogels op
Tonia's 105de verjaardag
tijdens dagje Natuurhulpcentrum in Opglabbeek
 

 

 

   

 

   
 
klik op pijltje voor video...

 

12/11/2012  (lees hier de kijkersreacties)

 

12/11/2012

verbonden met natuur en dieren
Naast religie en werken hebben de natuur en dieren in Tonia's leven altijd een nadrukkelijke rol gespeeld. De nodige zorgen toedienen aan de boerderijdieren in haar ouderlijke woning was reeds in Tonia's kindertijd een vanzelfsprekendheid. En bij elk (huis)dier  dat Tonia onder de ogen komt, vraagt ze zich nog steeds bezorgd af, of het dier wel voldoende eten, drinken en een gepaste huisvesting ter beschikking heeft. Een middagje meedraaien in de boeiende wereld van het Natuurhulpcentrum te Opglabbeek was de 105-jarige dan ook op het lijf geschreven...

Tonia: "indrukwekkend"
Een warme ontvangst en grapjes van de aanwezige pers laten Tonia meteen open bloeien. Onder begeleiding van niet minder dan Sil Janssen zelf en de charmante Frederik Thoelen als iconen van het Natuurhulpcentrum te Opglabbeek, kan Tonia zich vooreerst een algemeen beeld vormen van het centrum.
Meteen valt de professionaliteit op waarbij de aangepaste kooien en dierenverblijven met de grootste zorg zijn opgebouwd en voorzien zijn van een aangepaste habitat voor de grote diversiteit van de dieren, die in het opvangcentrum zijn opgenomen. En dat zijn er heel wat: tijgers, neusberen, roofvogels, berberapen, slangen zoals boa constrictors, brilkaaimannen, alligators, en nog veel meer... Leeuw Simba, een recente gast in het opvangcentrum en allesbehalve lui, komt meteen met zichtbare gedrevenheid kennismaken met Tonia. Maar onder de veilige armen van Sil die ook Tonia's handjes in goede banen leidt, voelt Tonia zich duidelijk veilig en geborgen.
Als we de ziekenboeg van het Natuurhulpcentrum passeren, lijkt het alsof we in de gangen van een echt ziekenhuis vertoeven. Met inbegrip van een intensive care afdeling en een operatiekamer.

apenmaaltijd bereiden
Bijzonder enthousiast bereidt Tonia samen met Bregje de maaltijd voor de Berberapen. Met nog steeds een grote handvaardigheid zet ze het mes in het fruit en groenten, dat even later met genoegen door de aapjes wordt verorberd.

pechvogels tot geluksvogels maken
Maar als top of the bill mag Tonia eigenhandig een aantal vogels terug de vrijheid geven, waarvoor we ons met de terreinwagen van het centrum verplaatsen naar een nabijgelegen groene zone. Illegaal gevangen puttertjes, vinkjes en sijsjes kiezen zonder aarzelen voor hun herwonnen vrijheid wanneer Tonia het luik van hun kooitje opent en geven nog even een dankbaar fluitconcert vooraleer ze in de bosrijke omgeving opgaan. Nog meer indrukwekkend en voor Tonia onvergetelijk is het moment dat ze een van een vleugelkwetsuur herstelde buizerd in de hand neemt, om hem vervolgens met een krachtige worp terug het luchtruim te laten kiezen.

Met de gezelligheid van een openhaardvuur in de rug en een warme kop koffie wordt het bezoek afgerond in het cafetaria, dat eerder een sfeer uitstraalt van een knusse living. "Ik hou van dieren en moest ik jonger zijn zou ik hier best graag een voltijdse taak willen waarnemen. Ik zou dan een andere keuze dan het kloosterleven maken...", mijmert Tonia vastberaden.

   

 

   

 

 

 

 

   

 

   
   
Sil Janssen verwelkomt Tonia
 
 
Tonia, Herman en Fredrik
 
 


oog in oog met Simba

   
   
veilig geborgen in de armen van Sil
 
samen met Bregje bereidt Tonia de maaltijden voor de dieren
   
   
   
Tonia met berberaapjes
 
 
aapjes verorberen Tonia's maaltijd
 
 
Interview voor de camera van VTM
   
   


in gesprek met journaliste HBVL


aangekomen op de 'bevrijdende' locatie

 
Natuurhulpcentrum is vooral een opvangcentrum voor zieke, gewonde en hulpbehoevende inheemse wilde dieren. Daarnaast worden er ook exotische dieren opgevangen. Buiten de verzorging van dieren wil het centrum ook aan educatie doen, vooral over de opgevangen dieren.

Industrieweg Zuid 2051 Opglabbeek
tel.: 089/85.49.06
 


even uit de hoge terreinwagen helpen


"vlieg maar lekker de vrijheid in...".

   
                 
   
En daar gaat de buizerd...


prachtig!

 
nog een laatste maal nakijken
 
I've got wings te fly


en dan was er koffie...

   
                 

 

Met bijzondere dank aan het Natuurhulpcentrum-team en Jean-Paul Magdelijns voor de prachtige foto's...
 
 

 

   

 

 

 

     

 

 

   

 

 

PERSBERICHTEN

   

 

   

 

   

 

 


 


bijlage van Het Belang van Limburg

 


 


12/11/2012 - 19:59 uur


12/11/2012 - 19:59 uur

105-jarige helpt in verzorgcentrum voor dieren

OPGLABBEEK - In het natuurhulpcentrum van Opglabbeek hebben ze vandaag hulp gekregen van de oudste vrouw van Limburg. Tonia Nouwens wordt er morgen 105. En als verjaardagscadeau mocht ze mee de dieren gaan voederen. (klik hier of hier)

 

 

   

 

 

 

         

 

 

VERJAARDAGSFEESTJE  13/11/2012

   
         
     
  Omringd door een tafelgezelschap
 van intimi die welbewust steeds klaar staan voor Tonia, laat ze zich de aandacht en knuffels welgevallen.
Als feestlocatie maken we gebruik
 van een geschikte accommodatie buitenshuis, die Lutgarde en Nuko ons kunnen aanbieden.
   
             

Ervan genieten is de enige opdracht...
   
       
   

Het wordt meteen muisstil als
 Tonia haar speech aanvangt en iedereen dankt voor zijn inzet.
Een luid applaus volgt...
           
     
           

Tonia en nichtje Riet van Meer
 
Tonia's privé fotograaf J.P.
 
Lutgarde, Tonia en Nuko
 

 

   
         

 

 

 

 Antonia Nouwens 105 Tonia Oudste Limburger 105de verjaardag Natuurhulpcentrum  Antonia Nouwens 105 Tonia Oudste Limburger 105de verjaardag Natuurhulpcentrum  Antonia Nouwens 105 Tonia Oudste Limburger 105de verjaardag Natuurhulpcentrum  Antonia Nouwens 105 Tonia Oudste Limburger 105de verjaardag Natuurhulpcentrum  Antonia Nouwens 105 Tonia Oudste Limburger 105de verjaardag Natuurhulpcentrum  Antonia Nouwens 105 Tonia Oudste Limburger 105de verjaardag Natuurhulpcentrum  Antonia Nouwens 105 Tonia Oudste Limburger 105de verjaardag Natuurhulpcentrum  Antonia Nouwens 105 Tonia Oudste Limburger 105de verjaardag Natuurhulpcentrum  Antonia Nouwens 105 Tonia Oudste Limburger 105de verjaardag Natuurhulpcentrum  Antonia Nouwens 105 Tonia Oudste Limburger 105de verjaardag Natuurhulpcentrum  Antonia Nouwens 105 Tonia Oudste Limburger 105de verjaardag Natuurhulpcentrum

 

website stats

juridisch