TONIA 106

 

 

 Tonia tovert met de tijd op
106de verjaardag
in Openluchtmuseum Bokrijk

 

13/11/2013 - Oudste Limburger viert verjaardag in Bokrijk

Tonia's
geheim
om zo
 oud te
worden?

 

 

11/08/2008 (Tonia 100) - Rauw ei als ontbijt

 

toveren met de tijd

BOKRIJK 13/11/2013  - Vandaag toverde het Openluchtmuseum in Bokrijk niet enkel met de tijd via haar uniek openluchtmuseum, maar ook live met de verjaardagsviering van de oudste Limburger Antonia Nouwens, die maar liefst 106 werd.
Voor de eeuwelinge zorgde deze locatie niet zozeer voor een inkijk in het leven van haar voorouders, dan wel voor een flashback naar haar eigen kinderjaren. Zoveel levensechte herinneringen werden voor Tonia opgeroepen, dat het erop leek alsof ze via  een tijdscapsule terug naar een vroeger leven werd gekatapulteerd. Terug naar haar jeugdjaren met dito lifestyle in een plattelandsdorpje van weleer...

 

donderpreek van dorpspastoor

Klokkengelui klinkt uit het torentje van het kerkje van Haspengauw, wanneer de Bokrijkshuttle (lees: treintje) het gezelschap ter plekke aflevert. Plaatsgenomen in het kerkje op de authentieke houten banken van weleer begeeft de dorpspastoor, vergezeld van twee misdienaars, zich plechtstatig richting altaar. Vervolgens gaat de geestelijke vanaf zijn preekstoel over tot een sfeervolle donderpreek over de antichrist, hetgeen de aanwezigen werkelijk meezuigt naar de tijd van toen (zie video lager). Met de vreugdevolle mededeling aangaande de jarige eeuwelinge Antonia Nouwens, sluit  'E.H.' pastoor zijn preek af. En tot algemene hilariteit wordt ook nog de biechtgelegenheid van a.s. zaterdag aangekondigd, waarbij voor de vrouwen drie uur wordt voorzien en voor de mannen slechts één uurtje:-). "Het was allemaal toch zo levensecht, ja...!",  zo overtuigt Tonia even later het instemmend gezelschap aan tafel.


Beluister de karaktervolle retropreek van 'E.H.' Maurice Gaens
(verplaats uw muis naast het videoframe om de ondertitels te kunnen lezen)

 

Herinnering is
een vorm van ontmoeting

(Khalil Gibran)

Met bijzondere dank aan al de medewerkers van het Openluchtmuseum te Bokrijk, speciaal directeur Liesbeth Kees, Elke Braekmans, Miet Feytons en Sabrina Bellavia.
Ook aan Jean-Paul Magdelijns, Dennis Braekmans en HBVL voor hun prachtige foto's...

 

 

106 kaarsjes

Haast vergelijkbaar met een test met een spirometer was er heel wat levensadem en blaaskracht nodig om de 106 kaarsjes uit te blazen, die de verjaardagstaart sierden. Maar Tonia maakte iedereen duidelijk dat ze nog niet aan haar laatste adem toe is :-)
 

 

boerenschotel in De Kleinaert

Omhuld door de geborgenheid van een gezelschap van intieme genodigden die elk op hun wijze tijdens de afgelopen jaren een directe of indirecte rol hebben gespeeld in  het leven van Tonia, was gezelligheid meteen troef in de knusse en sfeervolle opkamer van De Kleinaert. Het voelde immers aan alsof elke aanwezige een soort gemeenschappelijke motivatie deelde, als grondslag voor hun aanwezigheid. En die positieve eendracht was duidelijk voelbaar...
Geen evaluatie van eigentijdse culinaire hoogstandjes voor Tonia, maar wel de zekerheid van het genot dat een ouderwetse boerenschotel met bloedworst en appelmoes haar kon schenken, voorafgegaan door een entreetje van stukjes zwart brood met 'zult', zoals Tonia onze kipkap benoemt. "En een kommetje pudding als nagerecht", zo had ze eerder aangegeven. En zo geschiedde...!
 

 

 

 

   

 

   

 


 

"Papa en mama zouden trots geweest zijn..."
"Nooit zouden papa en mama hebben kunnen vermoeden dat één van hun kinderen zo oud zou worden, dat ze zelfs als oudste Limburger zou gevierd worden", zo gniffelt de 106-jarige Tonia...
Hierboven een van de zeldzame foto's van Tonia's vader Nolleke Nouwens, die in 1950 overleed.

 

 

 

 

 

   

 

 

PERS- EN MEDIABERICHTEN

   

 

   

 

   

 

 


 

Benjamien Schollaert
laat Tonia op
106de verjaardag
 ontwaken met
 lievelingsplaatje...

 


(Nationale editie)


klik op afbeelding voor groterklik op afbeelding voor groter

 


zie ook fotoreportage van Het Belang van Limburg


klik op afbeelding voor groter

 


klik op afbeelding voor groter

 

 

o n l i n e

14/11/2013 - Oudste Limburger blaast 106 kaarsjes uit in Bokrijk

13/11/2013 - Groot feest vandaag in Bokrijk
   

 

   

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

MEGAVERJAARDAGSKAART

   

 

   

 

   

 

 
 

 

Plezierige wensen op kaartje
van Tonia's huisartsen:

Tonia 106!
Wat kan een mens
 meer vragen behalve...
wacht eens even...
volgend jaar 107.
En wat had je gedacht,
daarna 108.
Je hebt alvast onze zegen
voor de 109.
En zo wordt je,
je zal dat zien
ook nog 110...

Van harte proficiat!


Dr. Bart & dr. Martine

Met 73cm x 50cm verraste nichtje Riet van Roy tante Tonnie met de grootste verjaardagskaart die ze ooit mocht ontvangen. En maar liefst 100 klavertjevieren, zes klavertjevijven en talloze droogbloemetjes verwerkte Riet in deze selfmade en gepersonaliseerde wenskaart als verfraaiing en symbolische gelukbrengers. "Op naar de 107, tante..."

 

"Ik dank iedereen van harte voor hun wensen of attenties, die me bijzonder blij maakten..."
                                  Tonia

 

   

 

 

 

 

 

 

 Antonia Nouwens 106 Tonia Oudste Limburger 106de verjaardag Openluchtmuseum Bokrijk herinneringen dorpspastoor preek toveren met de tijd retro verleden eeuwelinge oud stokoud antiek ouderdom  Antonia Nouwens 106 Tonia Oudste Limburger 106de verjaardag Openluchtmuseum Bokrijk herinneringen dorpspastoor preek toveren met de tijd retro verleden eeuwelinge oud stokoud antiek ouderdom  Antonia Nouwens 106 Tonia Oudste Limburger 106de verjaardag Openluchtmuseum Bokrijk herinneringen dorpspastoor preek toveren met de tijd retro verleden eeuwelinge oud stokoud antiek ouderdom  Antonia Nouwens 106 Tonia Oudste Limburger 106de verjaardag Openluchtmuseum Bokrijk herinneringen dorpspastoor preek toveren met de tijd retro verleden eeuwelinge oud stokoud antiek ouderdom Antonia Nouwens 106 Tonia Oudste Limburger 106de verjaardag Openluchtmuseum Bokrijk herinneringen dorpspastoor preek toveren met de tijd retro verleden eeuwelinge oud stokoud antiek ouderdom Antonia Nouwens 106 Tonia Oudste Limburger 106de verjaardag Openluchtmuseum Bokrijk herinneringen dorpspastoor preek toveren met de tijd retro verleden eeuwelinge oud stokoud antiek ouderdom

 

website stats

juridisch