TONIA VANDAAG   2010

             
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015
ga hier of via het menu naar TONIA VANDAAG in ander jaar

 

Op deze pagina, die frequent geüpdate wordt, kan je allerlei weetjes, LEUKE ANEKDOTES of meer
ERNSTIGE belevenissen uit het dagelijkse leven van Tonia en haar directe leefomgeving vernemen.
     
(scroll van onder naar boven op deze pagina voor een chronologische volgorde - klik op een afbeelding voor groter of filmclipje)

 

 

24-27/12/2010

WITTE KERST

 

 

Geen uitgebreide feestmaaltijden maar
veel buitenlucht tijdens witte kerstdagen

Na een rushvolle dag op school en snel nog wat boodschappen doen, haast Hildegard zich om Tonia op te halen in rusthuis Immadi. "Hoooh..., ik ben blij dat ik mee mag", reageert Tonia enthousiast om tijdens de kerstdagen in Zonhoven te logeren. Dat we geen uitgebreide feestdis hebben voorzien, zal Tonia worst wezen. Maar met wat bubbels en amuse-gueles nestelen we ons voor tv en vergapen we ons aan een goedsappige en ontspannende kerstfilm, die ook best nog kan gevolgd worden als onze conversaties hem doorkruisen... Omstreeks middernacht sluiten we de dag af.

witte kerst na 24 jaar
Zalig rustig ontwaken op kerstdag zonder agendapunten met deadlines is op zich al een stukje feest en het schept de gewenste ruimte om uitgebreid te genieten van onze kerstbrunch. Toch even wat opschudding voor Tonia wanneer de radio meldt dat vannacht de kerk van Lutselus in Diepenbeek instortte onder het gewicht van de sneeuw. Dit slechts een paar uur nadat er een middernachtmis plaatsvond. "Gelukkig heb ik mijn rozenhoedje veilig hier in bed gebeden", becommentarieert Tonia het nieuwsbericht.
En dan is het tijd om ook fysiek voeling te krijgen met de eerste witte kerst sinds 24 jaar. Een tikkeltje macho daagt Tonia ons zelfs even uit om een sneeuwballengevecht aan te gaan, maar daar
passen we toch maar liever voor :-). In feite vormt onze sneeuwwandeling van vandaag een voorzichtige testcase, die de stabiliteit en temperatuurbestendigheid van onze 103-jarige moet toetsen, voor de grotere uitdaging van morgen...

winteravond in Bokrijk
Eind december wordt het Openluchtmuseum van Bokrijk omgetoverd tot een prachtig winters wandelpark tussen historische gebouwen, in een jasje van sneeuw en magische verlichting. Op tweede kerstdag vliegen we daarin.
Gewapend met een lange broek, 2 paar sokken en andere isolerende attributen, begeven we ons naar Bokrijk voor een winterwandeling in het duister die uiteindelijk, jawel... zo'n drie uur zal duren.
Geen rollator of rolstoel, maar langs twee zijden in een stevige armgreep van Hildegard en Herman gevat, ploetert Tonia met zichtbaar genoegen zelfs door ongerepte sneeuwlagen van 30 cm dik. "Wat is het lang geleden dat ik nog eens echt door de sneeuw heb kunnen lopen" en "Nee hoor, ik heb geen kouwe voeten", amuseert de kranige Tonia zich.
Een mix van duisternis, sneeuw, winterkoude, gebouwen die Tonia's leeftijd evenaren, feeërieke verlichting en zachte maar spookachtige geluiden die via talloze luidsprekers de omgeving in de greep houden, zorgen voor een indringende sfeer. "Ik zou hier toch niet graag alleen willen vertoeven...",  mompelt Tonia stil in zichzelf :-).
Maar ook nadat we halverwege in de museumherberg 'In Sint Gummarus' wat extra calorietjes opslaan met een Vlaamse stoemp-met-worst-schotel, ziet Tonia geen enkele reden om voortijdig af te ronden...
En wanneer we op het einde van onze winterhappening nog binnenwippen in een tijdelijke brasserie, is het hartelijk weerzien (zie ook 28/6/2008) tussen orgelman Désiré en Tonia voor beiden een blije gebeurtenis. Désiré biedt Tonia meteen aan, om de bediening van zijn draaiorgel over te nemen. En even later laat Tonia de Blauen Donau van Johann Strauß door de volle zaal galmen...

 

 


soep in de oude, lemen schuur

de warme boterwafels zijn bijzonder lekker

foto Het Belang van Limburg

 


orgel overnemen van Désiré
WINTERAVONDEN in BOKRIJK:

 van 26 tot en met 30 december 2010
en op 2 januari 2011, van 16 tot 21 uur

windmolen op achtergrond

terug naar boven

 

12/12/2010

LEUKE NAMIDDAG COMPENSEERT VERDRIET

 

 


Tonia: "ze zeiden me:"
"Als het je hier niet bevalt, kan je naar Herman..."

Hildegard en huisarts vinden Tonia huilend en overstuur op kamer in rusthuis
 

Zondag 12 december - 13:45 uur. Hildegard begeeft zich naar Tonia om haar op te halen om namiddag een bezoek te brengen aan 'Kerst...natuurlijk' op het domein Kiewit te Hasselt, maar vindt haar huilend en overstuur op haar kamer in rusthuis Immadi. Met enige moeite en wat geduld geeft Tonia vrij wat haar parten speelt...

naar Herman...
"Ge moet maar naar Herman gaan als het u niet bevalt hier, zeiden ze vandaag tegen mij. Dat raakte me diep en daar hebben ze zich toch niet mee te bemoeien."
Wie 'ze' dan wel waren, kan Tonia moeilijk definiëren, omdat ze geen enkel personeels- of directielid kan benoemen. Maar in elk geval betrof het voor haar een 'autoriteitspersoon' in het rusthuis. Per toeval was ook Tonia's huisarts getuige van Tonia's verdriet.
Tonia ervaart een en ander echter als een chanterend dreigement omwille van het protest tegen haar isolement tijdens de maaltijden

verdriet en ongenoegen
Maar we worden steeds vaker geconfronteerd met Tonia's verdriet. Ook tijdens onze dagelijkse telefonische contacten met haar als ze in het rusthuis verblijft. Uit de veelvuldige gesprekken met Tonia onthouden we dat vooral een eenzaamheidsgevoel, verveling, een gebrek aan sociaal contact binnen haar leefgemeenschap en vooral het zich niet opgenomen voelen binnen de groep, haar parten spelen. En het opgedrongen isolement tijdens haar ontbijt, middag- en avondmaal draagt daar natuurlijk in grote mate toe bij.
Tonia is een gezelschapsdier en nog boordevol energie, en de tijdens de hooguit 2 uurtjes voorziene animatie per dag en de misviering waar ze aan mag deelnemen, zijn voor haar onvoldoende om haar dag voldoende zinvol in te vullen, haar energie kwijt te kunnen of haar honger naar sociaal contact te compenseren. TV kijken of lezen is geen optie voor Tonia, ook omdat haar gezichtsvermogen te beperkt is geworden. Eindeloos loopt Tonia dan op en neer in haar kamer en soms op de gang, om zich omstreeks 18:00 uur, al dan niet met hulp, van pure ellende zichzelf beginnen uit te kleden om naar bed te gaan... Tonia vertelt het ons als volgt:
 

"Ik voel me hier niet opgenomen in de leefgemeenschap"
"Er is ook te weinig vriendschap en warmte hier. Ge wordt hier niet door de anderen gedragen"
"Ik heb ook schrik om mijn mond open te doen. Dan ga ik zitten janken omdat ik niets durf te zeggen en blijf ik ermee zitten"
"Soms vind ik mijn woorden ook niet om te zeggen wat ik wil.  Da's heel erg"
"Bij de ene verpleegster voelt ge u goed en bij de ander helemaal niet. Als ik sommige gezichten zie voel ik al schrik en wantrouwen. Dat heeft dan zo'n vat op mij, dat ik me verloren voel. Dan verkramp ik.  Ja, dat is het! Voor mij tenminste...
• "Ik loop uren per dag op en neer op mijn kamer, tot vervelends toe, en ga dan maar van pure ellende vroeg naar bed"
Waarom ben ik hier? Hoe lang moet ik hier nog blijven?

visie van rusthuis
Wanneer Hildegard Tonia 's avonds omstreeks 20:00 uur terugbrengt naar het rusthuis, informeert ze verpleegster Ada over het incident en verzoekt haar om aangaande een nota  aan Tonia's dossier toe te voegen. En Tonia getuigt persoonlijk nogmaals van haar wedervaren tegenover verpleegster Ada.
Ondanks deze verpleegkundige geen enkele bevoegdheid bezit aangaande de materie, ontpopt deze laatste zich tegenover Hildegard met de allures van een directiewoordvoerster. Maar omdat haar belerende uitspraken zo tekenend zijn voor de eenzijdige en protectionistische visie van het rusthuisbeleid, dat naar ons gevoel bedroevend vreemd is aan warme zorg en empathie, citeren we letterlijk een aantal van haar uitspraken, die voor zich spreken:
 

• "Als mijn collega's, die ik 100 procent vertrouw zeggen dat dat niet zo is (hetgeen Tonia beweert), denk ik wel dat wij moeten gaan denken dat zij (lees: Tonia) sommige dingen insinueert."
• "Het is niet onze bedoeling om te zeggen: 'ga maar naar Herman', want dan hadden wij dat al lang gezegd. En zeker niet van de verplegenden die vanmorgen hier geweest zijn. Die hebben alle twee een postgraduaat ouderenzorg gedaan en die hebben meer dan ervaring genoeg. Die hebben heel hoge studies gedaan..."
• "Wanneer Hildegard zich (ondanks de zinloze communicatie) laat verleiden om op te merken dat dat er weinig mee te maken heeft en het om de negatieve beleving van Tonia gaat, vervolgt Ada: "De belevingswereld is hier perfect, daar ben ik honderd procent zeker van!"
• "Wij maken er geen verhaal van, wij maken er geen woordenschat van, wij zetten dat niet op internet want ik ga dat niet lezen..."

En aangaande Tonia's wens om niet meer in eenzaamheid haar maaltijden te moeten gebruiken:

• "Samen eten met de anderen? Dat zult ge nooit erdoor krijgen, dat moet ge niet proberen!"
• "Dat is hier gewoon zo. Daar moet ge u bij neerleggen. Het is verloren energie want dat zult ge nooit winnen. Echt niet!"
• "Ik vind dat ge dat beter op een positieve manier kunt aanvaarden en dat Tonia daar leert mee omgaan"
• "Het is nu eenmaal zo en dat wordt gewoon niet veranderd!. Dat zeg ik u heel eerlijk."
• "Ge moet geduld hebben tot er een nieuwbouw is, dan hebben we een refter voor ons alleen."
• "Ge maakt u teveel zorgen"

 

 

 


Leuke
namiddag compenseert verdriet...

Met enige vertraging om Tonia haar verdriet en ongenoegen te laten uiten, vertrekken we naar het Domein Kiewit waar 'Kerst...natuurlijk' staat voor een natuurgerichte kerstmarkt en demonstraties van een smid en glasblazer.  Het bezoek aan de relatief kleinschalige kerstmarkt met allerlei attributen, ambachtelijk vervaardigd met natuurproducten, zorgt voor een ontspannende namiddag. De afwisseling tussen zowel indoor- als outdooractiviteiten activiteiten neutraliseren de koude en aan een standje mogen we gratis proeven van een speciaal kruidentheetje en een stukje kerstbrood. De knutselateliers voor kinderen zijn animerend en druk bezet. Ook de milieustand Kilowat?uur met allerhande tips om onze dagelijkse CO2-uitstoot te verminderen, trekt onze aandacht. Samen met de ouders van Herman ronden we af met een knus koffiekransje in de plaatselijke brasserie...
Terug thuis schilt Tonia enthousiast aardappelen voor een warme maaltijd, die ze wat later perfect met mes en vork opeet (zie filmpje lager). Waarom werd haar in het rusthuis Immadi ook weer een vork onthouden?

 

terug naar boven  -  directe link naar dit artikel

 

8/12/2010

VORK ZELFS NIET TABOE VOOR BLINDEN

 

 


Na tafelgezelschap nu ook gebruik van
vork onthouden in rusthuis Immadi

"Een beetje behulpzaamheid en sociale stimulering via tafelgezelschap,
lijkt ons meer aangewezen dan het onthouden van elementair eetgerei en
 een gedwongen isolement tijdens de maaltijden van 103-jarige Tonia"

 

 

Wanneer de witloof met hesp, kaassaus en puree om 12:15 uur als middagmaal aan Tonia wordt opgediend in rusthuis Immadi van de zusters Kindsheid Jesu, ziet het er best lekker uit. Maar wanneer Hildegard bij het opdienen even attendeert op het ontbreken van een vork bij het bestek, staat ze versteld.
"Daar is een reden voor" reageert hoofdverpleegster Mireille even later geïrriteerd. En met de argumentatie "Zij ziet niet meer goed", diende een eenzijdige beslissing om Tonia geen vork meer te bedelen bij de maaltijden, maar begrepen te worden. Tenslotte werd er na aandringen dan toch een vork naar de kamer gebracht.
"Dat is al een tijd zo, maar och..., ik schik me er in...", vertrouwt Tonia Hildegard gelaten toe.

betuttelen en infantiliseren is mishandelen
Tonia is zowat wekelijks bij ons op logement en wij kennen haar (sociale) vaardigheden en mogelijkheden als geen ander. Wij spannen ons ook al jaren bewust en in grote mate in, om haar zoveel als mogelijk deze te laten behouden. Het niet meer ter beschikking stellen van een vork als onderdeel van een bestek, is een maat te ver! Het getuigt over het gebrek aan voeling van het rusthuis met de vaardigheden van Tonia en de wijze waarop ze ouderen gemakshalve en kinderlijk benaderen.
Tijdens haar logementen bij ons als mantelzorgers schilt Tonia nog enthousiast en perfect aardappelen of appels, met een klassiek aardappelmesje... Zelfs voor blinden is een vork niet taboe en wij stellen ons angstig de vraag of men in het rusthuis Immadi binnenkort ook zonder enige noodwendigheid wil overgaan tot nog meer beperkingen voor Tonia.
Wij blijven alvast waakzaam en gewetensvol toezien...
Een beetje behulpzaamheid en sociale stimulering via tafelgezelschap, lijkt ons meer aangewezen dan het onthouden van elementair eetgerei en een gedwongen isolement tijdens de maaltijden
.
Waar kinderen worden opgevoed om zelfstandigheid en vaardigheden te ontwikkelen, is de denigrerende betutteling, de infantilisering en onnodig opgedrongen beperkingen die ouderen vaak moeten ondergaan, bijzonder schrijnend. En het ondermijnt bovendien enkel hun zelfrespect en eigenwaarde. (zie ook betutteling is mishandeling)

smakelijk en wegwezen
We zullen ons overigens nooit kunnen vinden in de huidige gang van zaken, waarbij Tonia tegen haar wens in eenzaamheid haar maaltijden moet nuttigen op haar kamer. Dat is geen vorm van 'warme zorg' en draagt zeker niet bij tot een thuisgevoel. Beeld u zichzelf maar eens in hoe je het zou ervaren om je elke dag opnieuw je ontbijt, middag- en avondmaal in eenzaamheid te moeten nuttigen...
"Waarom moet ik hier apart zitten? Ik heb toch niets misdaan... Ik begrijp niet dat ze zo'n oud mens als ik hier in haar eentje laten eten. Dat gaat er bij mij niet in", vraagt Tonia in haar eigen woorden om uitleg aan Hildegard.
Eten moet niet enkel van goede kwaliteit en smakelijk zijn, maar vooral ook een sociaal gebeuren en moment van verbondenheid en gezelligheid. Zeker voor afhankelijke, contactbeperkte en minder mobiele ouderen in een rusthuis. Het tafelgezelschap en de sfeer is minstens zo belangrijk als de maaltijd die wordt aangeboden. Item dito voor een kraaknette huisvesting, maar waar het aan warmte, gemoedelijkheid of aandacht voor je sociaal welbevinden ontbreekt... Een rusthuisbeleid met een eigentijdse visie en dat wèrkelijk bezorgd is om het welbehagen van zijn bewoners, zal daar zeker voldoende aandacht aan schenken...
 

 
 

 

Ook een gebrek aan sociale contacten en levenslust vormt
een belangrijke oorzaak van ondervoeding bij bejaarden

 

 
 

 


Journaal - 19/08/2009


Journaal - 29/01/2009

 

 

1 op 6 bejaarden ondervoed
en zo'n 60 % loopt risico

1 op 6 bejaarden is ondervoed. Naast ziekte of fysieke problemen vormt ook een gebrek aan sociale contacten en levenslust een belangrijke indicator voor een verhoogd risico op ondervoeding. In het RVT in Kortenberg is de voeding een belangrijk aandachtspunt. Terecht zo blijkt uit onderzoek. 17% van de 70-plussers heeft echt een te laag gewicht door ondervoeding. Mensen die sociaal meer geïsoleerd zijn, hebben duidelijk een hoger risico op op ondervoeding.

25% van patiënten in rust- of
 ziekenhuizen is ondervoed

1 op 4 patiënten in rust- en ziekenhuizen is ondervoed. Veel patiënten hebben weinig eetlust en de maaltijden zijn niet altijd even aantrekkelijk. Mensen die ondervoed zijn genezen moeilijker, hebben meer kans op verwikkeling en verblijven langer in het ziekenhuis. Dat brengt bovendien een belangrijke maatschappelijk meerkost met zich mee.

 

 

 

 

 

terug naar boven  -  directe link naar dit artikel

 

5/12/2010

OP ZIEKENBEZOEK BIJ MADELEINE

 

 


Blij weerzien met ex-medebewoonster Madeleine

Een van de liefste en meest verfijnde ex-medebewoonsters van Tonia in het rusthuis Vinkenhof waar Tonia eerder gedurende 11 jaar verbleef, was zeker Madeleine. Met haar uitnodigende zachte en jeugdige glimlach wist ze ons altijd te beroeren.
Spijtig omwille van de noodzakelijke locatie, maar erg blij dat we haar nog eens kunnen terugzien, maken we van Tonia's weekendlogement in Zonhoven gebruik om bij Madeleine Vinnis op ziekenhuisbezoek te gaan in het St.-Franciscusziekenhuis te Heusden-Zolder. En het vroegtijdige winterweer met sneeuw en ijzel laten we daar niet tussenkomen.

Een dikke knuffel later en n.a.v. een paternoster in de onmiddellijke nabijheid, verzeilen Madeleine en Tonia in een theologisch gesprek aangaande hun geloofsleven en de kracht die ze eruit kunnen putten. Niet verwonderlijk, want toen Tonia nog in Vinkenhof verbleef, baden ze vaak samen een rozenhoedje.
Morgen mag Madeleine waarschijnlijk het ziekenhuis verlaten en dat is goed nieuws. Wanneer we merken dat Madeleine haar oogjes wat vermoeid beginnen knipperen, nemen we warmhartig afscheid. Ook van de sympathieke familieleden, die de zorgen over - en de omhulling van - hun moeder zeer ernstig nemen...

 

terug naar boven

 

13/11/2010

NAAR ANTWERPSE ZOO OP 103de VERJAARDAG


 

 


 


klik hier voor extra pagina over Tonia's 103de verjaardag
 

terug naar boven

 

12/11/2010

OP ZIEKENBEZOEK BIJ ROSA

 

 


Tante Rosa mag binnenkort naar huis...

Vanzelfsprekend is na een nauwe vriendschapsband van meer dan een kwarteeuw Tonia ook vertrouwd met familieleden van Herman. En dat is zeker het geval voor nonk Marcel (86) en tante Rosa (84), die fans zijn van Tonia en slechts op enkele honderden meters verder woonachtig zijn te Zonhoven. In de aanloop van Tonia's 103de verjaardag gaan we Rosa bezoeken in het Virga Jessa ziekenhuis te Hasselt.

Marcel Jeurissen en Rosa Vanhamel zijn nog steeds buitengewoon energiek en maatschappelijk georiënteerd en ook computer- en internetgebruik behoren tot Marcel zijn dagelijkse bezigheden.
Als gevolg van een medische ingreep verblijft Rosa al een tijdje in het ziekenhuis, waar Marcel geen dag wijkt van haar zijde. Het nakend nieuws van ontslag zal dan ook een bijzonder vreugdevol gegeven zijn in het gezin Jeurissen-Vanhamel en ook wij zijn blij om dan weer in een vertrouwde omgeving even te kunnen binnenwippen...

 

terug naar boven

 

11/11/2010

GETUIGENIS TONIA OVER WO I INGEBLIKT DOOR VRT

 

 

nodigt u uit om een preview te nemen van het 
interview met Tonia over haar herinneringen aan WO I

 

'De allerlaatste getuigen'

In het kader van de 100-jarige herdenking van WO I startte de VRT (Vlaamse Radio en Televisie) met een interviewproject 'De allerlaatste getuigen' waarin een 20-tal hoogbejaarde Vlamingen voor de camera getuigen over hun ervaringen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De 102-jarige ex-kloosterlinge Antonia Nouwens was er één van. Een fragment van dit interview van 28/10/2009 gaf de VRT als preview op haar website 'deredactie.be'.


fragment uit interview met
Antonia Nouwens

maak ook kennis met de andere getuigen
 

Eerste wereldoorlog in een notendop: De Eerste Wereldoorlog viel niet zomaar uit de lucht. Er gingen jarenlange wrijvingen tussen de grote mogendheden aan vooraf. Dit alles mondde op 28 juni 1914 uit in de moord op de Oostenrijkse troonopvolger Franz Ferdinand en zijn echtgenote in Sarajevo. (lees het beknopt verhaal hier op de website van de VRT)

 

terug naar boven   -   directe link naar dit artikel

 

7/11/2010

LEKKER ETEN VOOR HET GOEDE DOEL

 

 


Samen met Tonia naar eetdag
ten voordele van Medi Clowns

Elk jaar organiseert de cultuurvereniging van S&D een groot eetfestijn. Met deze gezellige eetdag wordt een goed doel gesteund. Dit jaar werd er gekozen voor de ondersteuning van de Medi Clowns met als locatie het ontmoetingscentrum 'De Roepsteen' in Helchteren.

medi clowns
Aandacht voor psychische en mentale ondersteuning staat bij zorgverlening nog steeds op een laag pitje, hoewel dit op een erg belangrijke wijze kan bijdragen of zelfs noodwendig kan zijn voor een vlot herstel of een stabiele gezondheid. Een gevoel van psychisch welbehagen en fysieke heling zijn immers onmiskenbaar met elkaar verbonden. En dat geldt voor alle leeftijden!  Het initiatief van Marc Steegmans tot de oprichting van de Medi Clowns is dan ook een schot in de roos.

geslaagd
Een lekker en uitgebreid etentje met alles erop en eraan, een ontspannen en ongedwongen sfeer, een aangename bediening, prettig tafelgezelschap, een leuk babbeltje en een grappige clownanimatie die ook Tonia hartelijk kon laten lachen. Niet verwonderlijk dat we pas als allerlaatste gasten en tegen Tonia's zin, de gelegenheid verlieten...
 

 

 

 


 

 

 


"Luister nou eens goed naar mij Tonia...",
 waarschuwt Geert

Tonia en Dientje

tafelgenoten Otto en Luc:
 "Wij zijn 2 fans van Tonia :-)"

 

 

Medi Clowns zien Tonia helemaal zitten en sturen een berichtje naar haar gastenboek :-)
 

Marc Steegmans - Zonhoven - 2010-11-09  17:10

Beste Tonia,
Dank om ons, vzw Mediclowns te steunen op de eetdag verleden zondag. Het is steeds fijn te weten dat er mensen jong en oud dit nobel goed doel voor zieke kinderen van bij ons steunen.
We wensen u nog een fijne lange tijd in goede gezondheid.
Marc Steegmans
Voorzitter vzw www.mediclowns.be 

Geert Proost - Hasselt - 2010-11-09  18:02

Hallo Tonia en Co,
Afgelopen zondag had ik het genoegen om als bestuurslid van VZW de Mediclowns in mijn beste clownspakje jou als gast te verwelkomen op het eetfestijn in Houthalen. Het deed me veel plezier jou te zien genieten van het gezelschap en de nodige humor. Jou lach en humor is een waar voorbeeld voor vele mensen. Ik heb ervan genoten om jou aan het lachen te mogen brengen Tonia, en ik hoop je in de toekomst nog wel eens tegen te komen.
Veel succes in Antwerpen bij de leeuwen en de apen ;-) en alvast een hele fijne verjaardag!
Geert

 

terug naar boven   -   directe link naar dit artikel

 

2/11/2010

BEZOEK VAN EX-COLLEGAZUSTER DYMPHNA WORDT JAARLIJKSE TRADITIE

 

 

ZUSTER DYMPHNA (95):

"Ik wil nog steeds een doel hebben in het leven
 en wat kunnen betekenen voor anderen"


Sinds Tonia's eeuwfeest wordt het bezoek van haar ex-collegazuster Dymphna een jaarlijkse traditie. Ook dit jaar kwam de ondertussen 95-jarige zuster met het vliegtuig vliegensvlug overwaaien vanuit Marseille om zich een weekje bij haar familie in Nederland te vervoegen en Tonia op te zoeken. Neef Wim en echtgenote Bep zorgde traditioneel voor vervoer en het werd opnieuw een blije dag met bijpraten over de ervaringen van het afgelopen jaar en de toenemende beperkingen die de oude dag met zich meebrengen. Zuster Dymphna en Tonia zijn verheugd over het blijvend contact dat ze met elkaar kunnen blijven onderhouden.


bekijk hier enkele fragmenten van het samenzijn...

van naaien naar animeren
Het vlotte en animerend karakter van zuster Dymphna maakte al eerder indruk op ons, maar het kenbaar maken van haar intentie om haar naaiwerk meer en meer in te ruilen ten dienste van haar potentiële vaardigheden als entertainster, verraste ons bijzonder aangenaam. "Mijn zicht is beperkt geworden zodat mijn naaiwerk voor de missie alsmaar moeilijker wordt. Daarom heb ik besloten om stilletjesaan over te schakelen op een nieuwe uitdaging. Sinds kort leg ik me erop toe om me, met behulp van gepaste lectuur, leuke grapjes eigen te maken", aldus vernemen we de primeur van soeur Dymphna tot ons aller jolijt en enthousiasme. In bijgaande videocompilatie kan je er alvast eentje noteren :-).

doel in leven
"Ik wil nog steeds een doel hebben in het leven en wat kunnen betekenen voor anderen", overtuigt de bijna 96-jarige zuster ons zonder enige moeite. Meteen begrijpt het hele gezelschap dat deze gedrevenheid tot invulling van een behoefte aan zingeving en socialiteit, misschien wel het belangrijkste levenselixer symboliseert. En we herkennen eenzelfde hunkering bij Tonia.

samen naar Marseille?
Verwijzend naar hun goede band en achtergrond en wat stout zoals we zijn, polsen we Tonia over een mogelijke wens om zich terug bij zuster Dymphna te vervoegen in Marseille, hetgeen ze toch maar resoluut afwijst, weliswaar met excuserende woorden dat ze daar nog weinig mensen kent. :-). "Maar in Hasselt ken je toch ook niemand", reageert Dymphna snel en gevat.

als het God belieft...
De jaarlijkse samenkomsten van de twee vriendinnen verschaffen hen steeds een grote vreugde en dat wij daarvan getuige moge zijn, geeft ook ons heel wat voldoening. En 'als het God belieft', zal ons samenzijn met beide hoogbejaarde dames zich volgend jaar zeker herhalen...

 

terug naar boven

 

26/10/2010

TONIA OPNIEUW GETEISTERD DOOR ONAANVAARDBARE
EN INHUMANE TOESTANDEN IN RUSTHUIS

 

 


Katholiek rusthuis Immadi verbiedt 103-jarige Tonia
 om maaltijden te gebruiken met medebewoners

Tonia krijgt al maandenlang geen toegang tot eetzaal tijdens
gemeenschappelijk eetgebeuren van zusters-medebewoners

Tonia: "Ik moet altijd alleen eten op mijn kamer"
"Ik voel me niet opgenomen in de groep"


De brutale sociale verstoring van de eerdere leefomgeving van de bijna 103-jarige ex-kloosterlinge Antonia Nouwens, als gevolg van haar noodgedwongen verhuis na 11 jaar verblijf in het OCMW-rusthuis Vinkenhof te Houthalen, zorgde voor een ernstige belasting en psychische ontreddering. Samen met Tonia hoopten haar vertegenwoordiger en mantelzorgers Herman Bielen en Hildegard Cornelissen dat Immadi als katholiek rusthuis van de congregatie Kindsheid Jesu definitief voor het broodnodige thuisgevoel en geborgenheid zou zorgen, maar de realiteit blijkt evenwel anders.

gedwongen isolement
Sinds Tonia's verblijf in rusthuis Immadi te Hasselt mag ze al maandenlang niet samen met haar medebewoners de maaltijden delen in de eetzaal. Het rusthuis van de congregatie Kindsheid Jesu verplicht de stokoude Tonia op haar oude dag om haar ontbijt, middag- en avondmaal in eenzaamheid te nuttigen op haar kamer. Sinds kort stelt het rusthuis zich open voor lekenbewoners, maar deze (5 bewoners) worden duidelijk gediscrimineerd en niet opgenomen in de leefgemeenschap van het rusthuis. Een pijnlijk gegeven voor Tonia die nog maar net werd afgesneden van vrienden-medebewoners in vorig rusthuis Vinkenhof.

uitgestoten van belangrijk sociaal gebeuren
Zowat elkeen zal reeds ervaren hebben dat het tafelgezelschap bij het eetgebeuren net zo belangrijk kan zijn als de maaltijd zelf. Een van de dingen die bijdragen aan het welzijn van bewoners zijn de maaltijden als een sociaal ritueel, dat hen helpt hun zorgen te vergeten en herinneringen op te halen. Zeker voor minder mobiele, contactbeperkte en afhankelijke ouderen! Het zou eerder logisch en een oprechte betrachting van een rusthuisbeleid moeten zijn, om deelname aan een dergelijk sociaal gebeuren aan te moedigen, dan wel te ontzeggen.

niet opgenomen in de groep
Tonia die de lijdensweg, de bruuske verstoring van haar sociale contacten en het desoriënterend impact als gevolg van haar genoodzaakte verhuis naar een ander rusthuis nauwelijks verwerkt heeft, is met regelmaat depri. Ze mist het contact met haar vroegere vrienden die ze na 11 jaar verblijf in rusthuis Vinkenhof had opgebouwd. Dat ze nu in rusthuis Immadi ook nog in belangrijke mate geïsoleerd wordt van haar medebewoners, is teveel van het goede. "Ik voel me niet opgenomen in de groep en voel me hier nog niet thuis", geeft Tonia het ons in niet mis te verstane bewoordingen herhaaldelijk weer.
Het is het rusthuis en haar personeel ondertussen voldoende bekend dat Tonia omwille van een eenzaamheidsgevoel met regelmaat depressieve gevoelens ervaart. We trachten naar best vermogen deze isolerende ingreep voor Tonia te compenseren.

katholieke instelling - 'naast-de-liefde'
In gegeven omstandigheden lijkt het erop dat het rusthuis Immadi omwille van een financieel belang via opname van leken een bestemming wil geven aan een toenemende leegstand, echter zonder deze lekenbewoners werkelijk te willen integreren in de leefgemeenschap van haar rusthuis. Graag de lusten maar niet de 'lasten' dus... 

 


  infofolder Immadi (klik voor groter)
 

infofolder rusthuis Immadi

"... Wij werken vanuit de bewogenheid van de stichter Kanunnik P.J. Triest. Wij willen zorg op maat bieden aan ouderen. Samen met hen streven wij naar een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven in een huiselijke en geborgen sfeer, met respect voor ieders eigenheid. Wij wensen onze zorgverlening af te stemmen op actuele noden met oog voor de kwetsbare medemens. Wij staan open voor groei en vernieuwing en beogen kwaliteitsvolle zorg binnen een duidelijke en verantwoorde prijs (dagprijs = 46,75 euro!). Zin en samenwerking en respect voor de christelijke identiteit zijn fundamenteel. Familie geniet onze volle aandacht. Wij zien hen als partner in de zorgverlening..."

Louter al vanuit moreel oogpunt is deze discriminerende houding t.o.v. een stokoud vrouwtje een katholieke instelling, waar uitgangspunten als barmhartigheid, mededogen en begrip voor je naaste als een wezenlijk element zou mogen verwacht worden, onwaardig!
"Naastenliefde? Het is ernaast ja. Opnieuw naast-de-liefde zoals vroeger", reageert Tonia als ex-kloosterlinge (gedurende 54 jaar) verontwaardigd als we haar het verdict even later kenbaar maken. (zie levensverhaal Tonia)

Qua menselijke benadering en aandacht voor geborgenheid kunnen wij na vier maanden helaas weinig in de praktijk ervaren. Noch kunnen wij vaststellen dat de waardes en zogenaamde betrachtingen, zoals het rusthuis Immadi dat naar de buitenwereld wil voorstellen, geen loze woorden zijn. En de omschrijvingen in bijgaande informatiefolder geven ons eerder een wrang gevoel, vreemd aan de realiteit...

onaanvaardbaar
Tonia’s honger naar - en beleving van - sociaal contact vormt op haar uitzonderlijke hoge leeftijd van bijna 103 misschien wel haar belangrijkste zingeving, die haar tevens de nodige levensprikkels verschaft. Daar heeft ze recht op en het kunnen deelnemen aan een gezamenlijk eetgebeuren in gezelschap van medebewoners hoort daar onomstotelijk bij. Wij kunnen en willen dan ook geen vrede nemen met dit gewraakte isolement. Zeker wanneer wij vaststellen dat de hoogbejaarde Tonia daaronder lijdt en het haar levensvreugde in belangrijke mate hypothekeert.

controverse met reglement van inwendige orde
Bovendien is het gedwongen isolement volkomen controvers aan het reglement van inwendige orde van rusthuis Immadi, dat ondermeer bepaalt dat:
 

Art. 2 – Buiten de opname van zorgbehoevende zusters van de Congregatie Zusters Kindsheid Jesu worden andere kandidaten niet uitgesloten.
Art. 3.2 - Al de gemeenschappelijke ruimten zoals de kapel, de leefkamer, de eetplaats, de polyvalente zaal, de gangen en tuinen, die niet als ‘dienst’ zijn aangeduid, zijn er voor u.
Art. 4.3 - … De maaltijden kunnen op de kamer of in de gemeenschappelijke restaurants (of eetzalen) worden gebruikt.
Art. 4 – Als rusthuis voor zorgbehoevende bejaarden streven we er naar om een kwalitatieve en menswaardige verzorging te verlenen, met groot respect voor de totale mens en bijzondere aandacht voor de palliatieve verzorging.
Art. 4.1 – Om zicht te krijgen op iemands noden en kwalen, tracht het personeel zich in te leven in de hulpbehoevendheid van de bewoner. Samen streven naar kwaliteit van het leven en zorgverlening zal bij gevolg het uitgangspunt van het zorggebeuren zijn.
Art. 5.1 – Een grote bekommernis wordt aan de dag gelegd opdat iedere bewoner zijn oud-worden op een zinvolle wijze kan beleven.

maar ook in strijd met minimale kwaliteitseisen rusthuizen...
Maar naar onze mening is een dergelijke maatregel tevens in strijd met het ministerieel besluit van 10 december 2001 inzake de sectorspecifieke minimale kwaliteitseisen voor rusthuizen, centra voor dagverzorging, centra voor kortverblijf, (B.S. 28.III.2002). De volledige inhoud vind je hier, maar wij verwijzen hieronder naar volgende artikelen:
 

1.3 Waardigheid - De voorziening neemt voor haar hulp- en dienstverlening de waardigheid en de eigen verantwoordelijkheid van de gebruiker als uitgangspunt.
1.5 Inspraak - De voorziening treft de nodige maatregelen voor inspraak in de algemene werking van de voorziening en in de individuele hulp- en dienstverlening.
1.7 Zelfontplooiing - De voorziening schept kansen tot behoud en/of ontwikkeling van de individuele mogelijkheden van de gebruiker (o.a. zelfontplooiing, sociale contacten, een aangepast activiteitenaanbod en een zinvolle tijdsbesteding).
1.8 Integratie - De gebruiker wordt in staat gesteld om zijn relaties met zijn sociaal netwerk zoveel mogelijk voort te zetten en nieuwe relaties te ontwikkelen.
1.12 Geborgenheid - De gebruiker mag rekenen op een vlot passend antwoord op zijn hulpvragen.
2.2 Opvolging - De interne en externe hulp- en dienstverlening wordt opgevolgd, in samenspraak met gebruiker en of familie.
4.3 Evaluatie - De voorziening evalueert op een systematische manier en op geregelde tijdstippen haar hulp- en dienstverlening en gebruikt de resultaten hiervan voor de bijsturing.
5.2 Intern overleg – De voorziening organiseert periodiek en op een gestructureerde wijze intern overleg omtrent de hulp- en dienstverlening met medewerkers en gebruikers.

"geschenk uit de hemel"
Dat Tonia's isolement tijdens het eetgebeuren zeker niet in handen ligt van haar zusters-medebewoners mag duidelijk zijn. De meesten die Tonia leerden kennen dragen haar op handen en een paar bewoners omschreven haar verblijf in Immadi zelfs als een geschenk uit de hemel. Maar zelfs buiten het weren van Tonia tijdens de maaltijden, voelt het sterk aan alsof Tonia"s medebewoners kunstmatig en onuitgesproken afstand dienen te houden, hetgeen het sociaal isolement voor Tonia enkel maar vergroot.

"wij kunnen geen positief antwoord geven op uw vraag en zullen niet schriftelijk reageren"
We stelden het naar buiten brengen van deze asociale maatregel maandenlang uit, in de hoop dat communicatie met verantwoordelijken een oplossing zou bieden, maar helaas... Ondanks ons onderhoud met de rusthuisdirectie op 13 en 26/10/2010 (dagelijks verantwoordelijke Chantale Theunkens en zuster-overste Roseline Van Gool) en ons aangetekend schrijven d.d. 17/10/2010 aan het rusthuis Immadi en de hoofdzetel van de congregatie Kindsheid Jesu te Gent, blijft het gedwongen isolement van kracht.
Enig zinnig argument tot motivering van de discriminerende maatregel werd ons niet verstrekt
en zuster-overste Roseline dierf zelfs bedrieglijk te stellen dat het onze wens zou zijn dat Tonia kan deelnemen aan het gezamenlijk eetgebeuren, dan wel deze van Tonia zelf... :-). Chantale Theunkens merkte op dat zij ons geen toestemming had verleend om een aangetekend schrijven te versturen (!?) en dat het rusthuis ook niet wenste om schriftelijk te antwoorden. "Wij zijn een organisatie die evolueert en volgend jaar zouden wij starten met een nieuwbouw, waar ook leken samen kunnen eten", aldus Theunkens.
Alsof een 103-jarige er een boodschap aan kan hebben om te wachten op een nieuwbouw, om opgenomen te worden in haar leefomgeving!...

Last but not least resten ons nog weinig andere mogelijkheden dan aangaande een klacht in te dienen bij Inspectie en Toezicht van de Vlaamse Gemeenschap.
Wij snakken ondertussen naar een goede rusthuiservaring waar humaniteit en een bewonersvriendelijke benadering geen loze woorden zijn, maar een èchte realiteit, zodat we zelf ook een elementaire gemoedsrust kunnen ervaren bij het achterlaten van onze dierbare oudere...

Lees hier ons schrijven aan  rusthuis
 Immadi en de congregatie Kindsheid Jesu


Beluister telefoongesprek met Tonia

Tonia:
"Ik ervaar het als een straf, hoewel ik niets verkeerd  gedaan heb. Daar lijd ik onder en ik kan niets doen"

"Ik eet wel, maar het smaakt me niet in mijn eentje.  Ik zit rond te kijken tot het op is"

"Ik voel me alleen en totaal niet opgenomen in de groep"

"Zo kan ik me hier niet thuisvoelen"

"Moeder overste moet zelf maar eens de hele dag alleen  zitten zonder bezigheid; ze zou anders piepen"

"Ik durf ginder niet veel te klagen omdat ik bang ben  dat ze me dan nog meer zouden buitensluiten"

Hierboven citeren we letterlijk de woorden waarbij Tonia ons op 28/10/2010 haar ongenoegen toevertrouwt aangaande haar isolement in rusthuis Immadi. Maar het gemonitord telefoongesprek van 27/10/2010 omstreeks 18:30 uur (beluister hierboven) sprak al voor zich. Hopelijk begrijpen de congregatie Kindsheid Jesu, zuster-overste Roseline Van Gool en dagelijks vertegenwoordigster Chantale Theunkens dat Tonia wel degelijk zelf achter de opheffing van haar isolement tijdens het eetgebeuren staat, dan wel dat verantwoordelijken gemakshalve haar mantelzorgers als orkestrerende partij trachten aan te wijzen, om zichzelf te zuiveren van alle oorzakelijk onheil.

 

 

  

 

Mia Vossen-Wertelaers - Rekem - 2010-11-07  15:58
Beste Herman,
Het is ontroerend om te luisteren naar uw gesprek met Tonia, hoe ge haar probeert op te beuren en haar blij maakt met een bezoek van haar ex-collegazuster Dymphna en een bezoek aan de dierentuin.
Het is indrukwekkend om te horen hoe duidelijk Tonia op haar 103 nog praat en dit is geen mens om alleen op een kamer te zitten. Gevangenen zitten juist hetzelfde, hebben ook hun eten op tijd en misschien nog meer ontspanning.
Lezen de zusters in het tehuis deze brieven niet? Komen ze niet tot bezinning? Ik wens je het allerbeste. Mia

Bep en Wim - Reusel (NL) - 2010-11-07  15:45
Hallo Tonia. In de eerste plaats ook namens tante Dymphna willen we u een heel fijne verjaardag wensen en veel plezier in de dierentuin en kijk uit voor de leeuwen. Wat hebben we weer een gezellige dag gehad in Zonhoven. Ook Tante Dymphna heeft genoten en ziet nu alweer uit naar volgend jaar als haar gezondheid het toelaat.
Hopelijk veranderen de toestanden in rusthuis Immadi spoedig. Hoe is het toch mogelijk in deze zogenaamde ruimdenkende tijd. Een hoogbejaard iemand isoleren van andere medebewoners vanwege het feit dat ze geen religieus leven meer lijdt. Hebben we daarvoor in het verleden op onze knieën in de harde banken van de kerk gezeten, om naar een schijnheilig verhaal over naastenliefde te luisteren? Asociaal willen wij het noemen om Tonia die zo goed van geest is en zo graag met haar medemensen communiceert, op deze manier te isoleren. Er zijn geen woorden voor.
Herman en Hildegard sterkte met het vele werk en de inzet om de ouderenzorg te verbeteren en met jullie goede zorg voor Tonia zien we elkaar volgend jaar zeker weer.
Heel veel groetjes, Tante Dymphna,Bep en Wim.

Jean-Pierre Mantels (OCMW-raadslid Houthalen) - 2010-10-31 01:02
Lieve Tonia,
Ook wij gaan niet akkoord met je isolement in rusthuis Immadi. We zien je graag, zijn bezorgd om je welbehagen en blijven ervoor vechten om te zorgen dat je zo snel mogelijk op een normale manier je vrienden in het Vinkenhof terug kan komen bezoeken.
Je vrienden Jean-Pierre en Jadwiga

Vera Op de Beek - Hasselt  (vlakbij kindsheid Jesu) - 2010-11-07  17:55
Hallo Tonia,
Ik las een artikel over jou in de Nieuwe Hasselaar. Proficiat alvast met je 103de verjaardag.Ik vind jou een heel kranig en sympathiek vrouwtje. Vanaf nu zal ik bij mijn ontbijt, middag- en avondmaal eens heel fel aan jou denken. Hou je sterk, Vera.

Gerda Vervest - Hapert (NL) - 2010-10-30 13:53
Lieve Tante, Hildegard en Herman,
Wat een moeite gedaan om Tante in een ander rusthuis te krijgen wat er mooi en vriendelijk uitziet. Jammer dat alle schijn bedriegt en dat je nu weer in eenzaamheid moet eten. Toch hoop ik dat dit gauw positief voor Tante wordt opgelost. Wens jullie veel sterkte en moed om door te gaan. Groetjes en een dikke knuffel voor U allen. Gerda.

C. W.- Hasselt (naam gekend) - 2010-10-29 13:44
Wij vinden het mensonwaardig dat, op de dag van vandaag, iemand op 103-jarige leeftijd geïsoleerd moet eten in een (Christelijk?) rusthuis. Daar Tonia graag met anderen wil mee-eten en alzo kan uitkijken naar enkele schaarse sociale momenten per dag, wordt haar dit helaas ontnomen door het beleid van het rusthuis. (Ook beweren zij het tegendeel in hun folder, aldus lezen we op deze website) Wij hopen dat deze mensonwaardigheid vlug opgelost kan worden, zodat Tonia toch nog in de nabije toekomst kan genieten van een sociaal contact tussen de rusthuisbewoners. Het is goed te weten dat Tonia ondersteunt en geholpen wordt door haar mantelzorgers, want het zal je maar overkomen om gezond oud te worden, doch alleen te eindigen in een rusthuis, wetende dat er niemand is die je hand vasthoudt op momenten waar nodig.

Mia Vossen-Wertelaers - Rekem -  2010-10-29 17:15
Beste Tonia, beste Hildegard en Herman,
Het is toch zo spijtig dat het nu alweer de verkeerde kant op gaat, hoe jammer voor Tonia. Zoveel tijd heeft ze niet meer om gelukkig verder te kunnen leven, samen in gezelschap van haar medebewoners. Hopelijk gaat er eindelijk eens iemand verstand gebruiken en beseffen dat het zo niet verder kan en mag om haar laatste dagen in eenzaamheid te laten slijten. Ze heeft al genoeg meegemaakt in haar leven.  Ik wens jullie het allerbeste en veel moed om het vol te houden. Mia
 

Riet van Meer - van Roy - Tungelroy (NL) - 2010-11-01 11:26
Sinds kort ben je verhuisd naar rusthuis Immadi van de zusters Kindsheid Jesu waar begrippen als naastenliefde, verdraagzaamheid, medeleven, en samenhorigheid hoog in het vaandel zou moeten staan. Zelf was je zo'n 53 jaar zuster in de orde van Cenakel en nu hoor ik dat je alleen moet eten op je kamer en niet samen met de andere zustersmedebewoners de maaltijden mag meebeleven en belangrijke momenten van gezelligheid en een praatje maken moet missen. Waar blijft die gepredikte samenhorigheid en naastenliefde dan?
Tijdens een eerder bezoek zag ik je mooie kamer met prachtig uitzicht, maar je kan natuurlijk niet de hele dag met slechts één oog sjaaltjes zitten breien of door het raam zitten kijken. Je sociale contacten met je medebewoners zijn immers belangrijker.
In rust- en verzorgingstehuizen vormt het grootste probleem de eenzaamheid van de bewoners. Ik kwam en kom nog steeds vaak in bejaardentehuizen waar bewoners dikwijls rond 6-7 uur met slaappillen in bed worden gestopt en overdag een pamper aankrijgen waar ze het de hele dag mee moeten doen. (Ook mijn 89-jarige vader die gedeeltelijk verlamd en half blind was, werd zo behandeld...).
Soms is er personeelstekort, maar dat kan alles niet goedpraten! Mensen onder mekaar kunnen heel wat aan een eenzaamheidsgevoel doen.
Zelf lag ik tientallen malen in het ziekenhuis, waarvan ook een half jaar aan één stuk. Samen met mijn veelvuldige bezoeken aan verzorgingsinstellingen en rusthuizen zie je dan goed wat er allemaal anders zou moeten! Als je om je heen kijkt zie je zoveel mensen die afhankelijk zijn van anderen, maar die toch ook verder moeten met hun leven. Afgezien van uitzonderingen leeft zowat iedereen blijkbaar naast mekaar heen.
Het zou in de opleiding van verplegenden moeten ingebouwd zijn, om hen een maand aan hun bed te kluisteren op de ergste afdeling van een ziekenhuis, zonder enig bezoek. Dan zou het besef van wat hulpafhankelijkheid, eenzaamheid, menselijkheid en begrip werkelijk betekenen, goed kunnen doordringen.
Toen ik 1954 de school verliet, kreeg ik van moeder overste een prentje mee met onderstaand gedicht. Haar leuze was: "Laten we zusters van liefde zijn en geen krengen van barmhartigheid". Zij zag waar het in 't leven om ging en haar ingesteldheid dwong ook spontaan respect af voor haar persoon. Haar houding bracht menselijkheid in onze wereld dichterbij.
Tante het ga je goed, samen met die andere bejaarden of mensen in nood...
Je nicht Riet van Meer-van Roy

Leef niet voor niets

Als je iedere nieuwe dag
aanvangt met een gulle lach
als je met een blij gezicht
aan je werk denkt en aan je plicht
als je zonder veel gepraat
and'ren helpt met woord en daad
als je steeds naar beter streeft
heb je niet voor niets geleefd.

Als je in je levensstrijd
warmte om je hebt verspreid
als je iemand die daar treurt
hebt getroost en opgebeurd
als je hielp waar je dat kon
aan wat licht en aan wat zon
als je een goed voorbeeld geeft
heb je niet voor niets geleefd.

Harrie Voet - Genk  - 2010-10-28 15:20
Reeds meerdere jaren volg ik de levenswandel van Tonia. Ook tijdens haar verblijf in het rusthuis van Houthalen en de wanbehandeling aldaar van haarzelf en haar mantelzorgers. Toen ze in het rustoord Immadi introk dacht ik oef, nu heeft ze een echte thuis bij de zusters. Met grote verontwaardiging lees ik nu dat ze uitgesloten wordt van het - zeker voor haar, als bijna 103-jarige - meest sociale dagdagelijkse gebeuren. Zielig! Apart eten nuttigen, eenzaam in haar kamer... En dit terwijl de zusters toch de naastenliefde hoog in het vaandel dragen. Hopelijk komt dit vlug tot een respectvolle en menswaardige oplossing voor Tonia.

Daisy Goossens - Alt-Hoeselt - 2010-10-31 11:26
Ze doen het weer, die katholieken! Alles naast-de-liefde en voor de schone schijn naar de buitenwereld! Hoe is het toch mogelijk? Herman, Hildegard en tante nonneke, hou de moed er in! Groetjes, Daisy

terug naar boven   -   directe link naar dit artikel

 

20/10/2010

RUSTHUIZEN: THUISGEVOEL, MAAR OOK AANDACHT VOOR ZINGEVING

 

 


Stijn Van Dingenen geeft mantelzorgers Tonia het woord

N.a.v. het toegangsverbod tot het OCMW-rusthuis Vinkenhof werd het afgelopen jaar heel wat over ons als mantelzorgers van de bijna 103-jarige Antonia Nouwens en verdedigers van de belangen van rusthuisbewoners verkondigd. Jammerlijk en vaak volkomen in strijd met de realiteit of geïnspireerd op foutieve informatie of vluchtige interpretaties van derden. Stijn Van Dingenen, freelance journalist en auteur van de website bloggen.be/stekke met dagelijks nieuws over de gemeente Houthalen-Helchteren,  benaderde ons meer open-minded en op een neutrale wijze.

 

Herman en Hildegard

 

 


Interview met Herman en Hildegard
Integraal interview op bloggen.be/stekke

De voorbije jaren volgden velen onder ons de perikelen over Tonia Nouwens. Deze dame van 102 verbleef in rusthuis Vinkenhof in onze gemeente, maar de relatie tussen haar mantelzorgers Herman en Hildegard en de directie van het rusthuis raakte vertroebeld. Dat leidde uiteindelijk tot de verhuis van Tonia naar een ander rusthuis.
Via deze website hebben we altijd getracht om een zo objectief mogelijk beeld te brengen van de situatie, zonder al te diep in te gaan op de grond van de zaak. Maar de zaak prikkelde menigeen onder ons, dat konden we uit de verschillende reacties afleiden. Daarom dat een babbel met Herman en Hildegard me verrijkend leek. En los van alle feiten die zich in het verleden mogelijk hebben afgespeeld, los van oordelen of veroordelen, los van heel de situatie eigenlijk, ontdekte ik twee mensen die een heel bewuste kijk hebben op ouderenzorg. Ik geef jullie dan ook graag het interview integraal mee, simpelweg omdat ik het boeiend vind…

Herman en Hildegard, jullie staan in voor de zorg van de 102-jarige Tonia Nouwens. Ik weet dat de zorg dragen voor een oudere persoon niet eenvoudig is en een hele inzet vergt. Tonia verblijft geregeld bij jullie thuis, maar over het algemeen woont Tonia in een rusthuis.
Waar moet volgens jullie een rusthuis aan voldoen om een gezellige 'thuis' te zijn voor haar bewoners?

 
“Een verhuis naar een rusthuis houdt meestal een groot afscheid en emotionele verwarring in” aldus Herman. “Qua huisvesting dient de bewoner in de eerste plaats de mogelijkheid te krijgen om zijn of haar oude leefomgeving zoveel mogelijk te reconstrueren in de nog enige resterende privéruimte, de kamer, die een rusthuis biedt. Dat gaat sowieso gepaard met grote beperkingen en regelgevingen. Maar die regelgeving mag niet te ver gaan. Regels als een nageltjesverbod, een vaste plaats voor het bed of het meubilair of een opgedrongen standaardvergrendeling van alle ramen, hoort daar volgens ons niet bij. Het zorgt voor een ziekenhuissfeer of een internaatgevoel.”
“Uniformiteit kan dienstig zijn voor het beleid, maar we stellen ons de vraag of het de individuele eigenheid van de bewoner niet aantast” vult Hildegard aan. “Praktische voorzieningen op gebied van bv. ventilatie en zonwering zijn niet onbelangrijk en de beschikking over een eigen telefoontoestel op elke rusthuiskamer zou verplicht moeten worden. Zo’n telefoon is immers de meest eenvoudige mogelijkheid tot sociaal contact. Zelfs een bedlegerige bewoner kan een hoorn opnemen en daarmee zijn gevoel van verbondenheid met de buitenwereld versterken. Ook polyvalente of gemeenschappelijke ruimtes moeten een gevoel van sfeer en gezelligheid uitstralen.”


Herman en Hildegard, door jullie jarenlange inzet en zorg hebben jullie ervaring in de ouderenzorg. Wat ontbreekt er vaak in rusthuizen waardoor er volgens jullie minder 'woonkwaliteit' is voor de oudere bewoners?
 
Vooreerst zijn woon- en leefkwaliteit onmiskenbaar met elkaar verbonden. Grootschaligheid, uniformiteit, kille grote ontmoetingsruimtes, een gebrek aan individuele benadering en zorg op maat vormen in vele rusthuizen nog steeds grote obstakels. Begrippen als kleinschalige leefgroepen, gezelligheid en huiselijkheid, gemoedelijkheid, respect, oprechte luisterbereidheid en empathie... , ze zullen allen in belangrijke mate bijdragen tot een betere levenskwaliteit.”
 
Tonia verhuisde het voorbije jaar naar een nieuw rusthuis, een nieuwe omgeving. Ik leerde Tonia recent kennen als een 102-jarige die nog heel erg bij de les is en pientere opmerkingen maakt. Die verhuis moet voor haar dan ook een impact hebben. Hoe schatten jullie die in, wat vertelt Tonia er over?
 
“Na elf jaar verhuisde Tonia recentelijk gedwongen naar een ander rusthuis. Zoals voorzien en voorspeld door artsen en geriaters zorgde het ontrukken van haar noodzakelijke houvasten in een vertrouwde leefomgeving voor een ernstige desoriëntatie. 
Tonia's bijna dagelijkse vragen als: "Hoe zou het met Maria Stevens zijn?"; Ik heb verpleegster Marie-Jeanne niet meer gezien!"; "Is dit mijn kamer?"; "Ik vind mijn weg hier nog niet, het is allemaal vreemd"..., duiden ook na maanden nog steeds op de ernstige desoriënterend impact van de verhuis. Hetzelfde stellen we vast bij haar depressieve buien als gevolg van angsten die met de verhuis gecorreleerd zijn.”

“Een van de belangrijkste steunpunten van een hoogbejaarde is zonder twijfel het houvast aan zijn 'eigen plekje' en vertrouwde personen. Zeker bij het begin van dementie of met een nalatend geheugen vormen deze factoren een noodzakelijke wegwijzer en een belangrijk oriënteringspunt. Een verhuis of ernstige verstoring in deze houvasten zal de angst doen toenemen en een beklemmend gemis aan zelfredzaamheid vergroten. Dat merken we bij Tonia heel erg en maakt die verhuis dubbel pijnlijk en jammer.”

 
Denken jullie dat een goed werkend rusthuis de levenskwaliteit en de levensduur van haar bewoners kan verlengen?

“Absoluut!  Meermaals en vooral bij meer sociaal geïsoleerde bewoners stelden wij reeds na enkele maanden opname de totale ontreddering en het afglijden in een zware depressie vast. In sommige gevallen leidde dit volgens ons zelfs tot overlijden. Overmedicatie en gebrek aan psychische hulpverlening waren hierbij naar ons gevoel ook tekenend.”
 
“Vormen van fysieke of chemische fixatie zijn uit den boze, zijn vernederend en lokken agressie uit. Vasthouden is niet vastbinden! Vooral een louter somatische zorgverlening en ontbreken van aandacht voor het psychisch welbehagen heeft in veel gevallen een nefaste uitwerking. Het heeft geen zin iemand nieuwe hartkleppen te steken en hem vervolgens te laten verkommeren op zijn kamer. Ook moeten rusthuizen dringend ophouden met bewoners te infantiliseren. Infantiliseren is mishandeling en hen levend begraven. Erg belangrijk is ook hun isolement met de buitenwereld voorkomen (telefoon, internet, busdiensten,...). Het aantrekkelijker maken van bezoek zou een kerntaak moeten zijn voor elk rusthuis.”
 
We zijn er van overtuigd dat nieuwe mogelijkheden scheppen die het sociaal klimaat in en om een rusthuis verbeteren, een unieke kans is op een meer menswaardig bestaan van de rusthuisbewoners. Tientallen ideeën hebben we hierrond: laat bezoekers mee dineren in een rusthuis samen met de bewoners, mits afspraak vooraf of voorzie een rokersruimte in de cafetaria, gezellige ontvangstruimtes, aantrekkelijke terrassen met groen, kind- en diervriendelijkheid,... Dàt zou een meerwaarde zijn!”
 
“Een en ander vereist natuurlijk een ruimere, sociale visie en een oprechte betrokkenheid vanuit het bestuur of beleid gekoppeld aan een sterke motivatie van het personeel. Directieleden en personeel dienen aangesteld te worden op grond van een reële knowhow en betrokkenheid met de jobessentie. Louter gepolitiseerde aanstellingen in beleidsfuncties of sleutelposities bieden vaak geen enkele garantie voor kwaliteit.”

 
Herman en Hildegard, afrondend: waar mankeert het momenteel nog aan in de ouderenzorg? Waar moet volgens jullie op ingezet worden om 'wonen' voor bejaarden een (nog) betere invulling te geven?
 

Budgettaire voorzieningen moeten realistischer worden. Een schaarse of ondermaatse personeelsbezetting zal zich rechtstreeks vertolken op de werkvloer en niet enkel de zorgverlening van bewoners zal er negatief door beïnvloed worden, maar ook de werkdruk van het personeel.”
 
“Tevens moeten ouderen meer inspraak krijgen, volwaardig benaderd en betrokken worden bij het beleid. Ook het zingevingsdeficiet bij ouderen moet aandacht krijgen. Zorgafhankelijke ouderen verliezen steeds meer hun zelfstandigheid en onafhankelijkheid, hetgeen vaak gepaard gaat met het inleveren van hun trots, eigenwaarde en betrokkenheid bij het leven.
Er heerst nog steeds een stereotype beeldvorming over ouderen als zorgbehoevende en oninteressante mensen, die contraproductief zijn en zonder toekomst. Ze worden vaak als inferieur en als ‘ballast’ beschouwd. Maar, zoals het een geciviliseerde samenleving past, moet er noodgedwongen voor hen worden gezorgd en wordt er aldus aan hun primaire behoeften voldaan. Maar een dergelijke leeftijdsdiscriminatie is onaanvaardbaar en zulke benaderingswijze kan natuurlijk ook voor een opgroeiende generatie geen voedingsbodem vormen tot erkentelijkheid, respect of waardering. Noch een open staan voor de specifieke talenten of vaardigheden, die de oudere in potentie kan bezitten…”
 
“Vanuit onze welvaartsmaatschappij moeten wij onze morele krachten aanscherpen om af te stappen van de zienswijze om economische en materiële belangen te blijven cultiveren tot een hoogste goed. Enkel op die wijze kunnen er andere soorten ontmoetingen ontstaan en kunnen wij onszelf tot een hoger niveau tillen.
En laat ons vooral niet vergeten, dat wijzelf de ouderen van morgen zijn...”

En speciaal omwille van die laatste woorden van Herman en Hildegard in dit interview, stond ik er op dit hele verhaal integraal te publiceren. Achter elke deur, schijnt een ander licht.
Stijn

Wie meer wil weten over Tonia, kan terecht op www.deodata.be.
Een kritische blik op ouderenzorg vindt u op www.ouderenhart.be.
 

 

terug naar boven

 

17/10/2010

JENEVERFEESTEN HASSELT

 

 


"Ze hebben me gesmaakt en er zit me niks in de weg :-)"
 
Jeneverfeesten Hasselt bevallen Tonia opnieuw
 

             

Een weekendje Zonhoven met een bezoek aan de jeneverfeesten te Hasselt beviel ook dit jaar Tonia goed: "Ik heb weer veel gezien, de fruitjenevertjes hebben me gesmaakt en er zit me niks in de weg. Ik kan er weer even tegen en ik zal goed slapen vannacht. Het geeft me weer wat vreugde. Ja, zo is het...!", glimlacht Tonia als we dit verslagje samen met haar op haar website plaatsen. En ja, zowel wijzelf als Tonia waren onder de indruk van de bijzonder fraai ogende en ingenieus ontworpen giraffen, die zich als attractie tussen de menigte begaven...
(Even terugblikken op de jeneverfeesten van 2008? Klik dan hier)

 

terug naar boven

 

13/10/2010

ZWAAR IMPACT VAN VERHUIS LAAT ZICH VOELEN

 

 


Psychische ontreddering door verhuis en brutaal
afsnijden van sociale contacten zorgen voor zware belasting voor gedesoriënteerde Tonia

"Hoe zou het met Maria Stevens zijn?
Ik heb verpleegster Marie-Jeanne niet meer gezien..."
Het is hier allemaal nog vreemd voor mij"

 

Neen, het is niet de handdoek op de foto die Tonia cadeau kreeg op haar 102de verjaardag in het voormalig OCMW-rusthuis Vinkenhof die haar parten speelt, maar wel het brutaal afsnijden van voor haar belangrijke sociale contacten en vriendschappen, die ze tijdens haar 11-jarig verblijf aldaar had opgebouwd.

"ik mis Maria..."
"Hoe zou het met Maria Stevens zijn? Ze was het meest betrokken en bekommerd om mij en bovendien mijn tafelgenoot in de eetzaal en naaste buurvrouw. Ze was eerlijk en ze zorgde vaak voor plezier en lachen. Ik kon haar vertrouwen. Ik mis haar!...".
Ook haar lievelingsverpleegster Marie-Jeanne komt Tonia steeds voor de geest. "Ik heb Marie-Jeanne al zolang niet meer gezien! Ik kon alles tegen haar zeggen en was niet bang voor haar. Ze was oprecht, vriendelijk en had een goed hart. Ze probeerde altijd tijd te nemen voor een persoonlijk babbeltje, ook al had ze het erg druk."
Maar het zit Tonia ook dwars dat ze geen afscheid heeft kunnen nemen van haar vriendin en overbuurvrouwtje Marieke Ribus, die ondertussen overleden is.

angst en depressieve gevoelens
Na vier maanden zorgt een moeizame aanpassing aan de gedwongen verhuis tevens voor angsten en recentelijk depressieve gevoelens bij Tonia.
"Ik ben hier nog niet thuis. Het is hier allemaal nog vreemd voor mij. Teveel veranderingen! Afscheid nemen aan wat je gewoon was, dat voel je. Dat knaagt en komt telkens terug", aldus omschrijft Tonia het meermaals tijdens zowel onze telefonische als persoonlijke contacten. En regelmatig denkt Tonia dat ze opnieuw moet verhuizen...

geen afscheid
Het toegangsverbod dat door een onwaardig en tergend OCMW-wanbeleid van Houthalen-Helchteren werd uitgevaardigd voor haar vertegenwoordiger en mantelzorgers Herman en Hildegard noopte Tonia om op het einde van haar leven plots een nieuw onderkomen te zoeken.  Beschamend inhumaan werd haar zelfs niet toegestaan dat ze, begeleid door haar jarenlange mantelzorgers, in diens gezelschap afscheid kon nemen van haar meest dierbare medebewoners of personeelsleden, waar ze een goede band mee had opgebouwd.
Wij stellen in het bijzonder OCMW-secretaris Marc Doumen, OCMW-voorzitster Eefje Van Wortswinkel, rusthuisdirecteur Rob Geurts en Mensura verantwoordelijk voor de laster en de lijdensweg die ze veroorzaakten bij een stokoud vrouwtje als oudste inwoonster van de gemeente Houthalen-Helchteren.
We ervaren de huidige OCMW-beleidvoering en werking te Houthalen-Helchteren als duurzaam misgroeid, protectionistisch en met een haast geïnstitutionaliseerde vertroebeling van bevoegdheden en belangen. Samen met een analfabetisme m.b.t. enige voeling aangaande het psychisch welbehagen of warme zorg voor ouderen.

voorspeld door medici
Zowel Tonia's huisarts dr. Verschelde als geriater dr. Delva wezen reeds op het gevaar voor een extra desoriënterende belasting voor de licht dementerende Tonia, maar het OCMW-bestuur volhardde onverstoord in zijn boosheid.
Maar voor wie zelfs maar een minieme voeling met dementie heeft, is het volstrekt begrijpelijk dat dergelijke emotionele en psychische verstoring van levensbelangrijke houvasten, een nefaste impact kan hebben...  Immers voor een perfect valide en weerbare volwassene zal een ingrijpende gebeurtenis zoals een scheiding en/of mutatie naar een andere leefomgeving een belangrijke stressfactor teweegbrengen.

 

terug naar boven

 

1/09/2010

DEURWAARDERSEXPLOOT VOOR TONIA

 

 


OCMW-Houthalen achtervolgt 102-jarige Tonia met deurwaardersbezoek na verhuis ander rusthuis

'met dreiging van uitvoerend beslag op onroerende bezittingen van
Tonia, na verloop van de termijn van EEN DAG VANAF HEDEN...'

Niet enkel de mantelzorgers van de 102-jarige Antonia Nouwens worden geviseerd door het OCMW-Houthalen, maar ook de hoogbejaarde zelf. Hoewel bijzonder goed op de hoogte van Tonia's gebrek aan financiële draagkracht (Tonia's rusthuisfactuur wordt reeds jaren deels gedragen door het OCMW) en zonder enige voorafgaande communicatie of overleg met haar raadsman mr. Libeer of haar vertegenwoordiger Bielen, krijgt de eeuwelinge op 1/9/2010 in haar nieuwe verblijfplaats onverwacht bezoek van gerechtsdeurwaarder Bart Heines. In opdracht van het OCMW-Houthalen-Helchteren komt voornoemde Tonia een exploot overhandigen, waarin haar bevolen wordt om onmiddellijk 1388,94 euro te betalen. Het exploot stelt dreigend aan de 102-jarige dat 'bij ingebreke aan dit bevel te voldoen, de verschuldigde sommen geïnd zullen worden via een uitvoerend beslag op onroerende bezittingen van Tonia, zulks na verloop van de termijn van EEN DAG VANAF HEDEN'...
"Ik begrijp er niet veel van, maar het zal toch wel in orde komen, he?", zucht Tonia.

Een en ander betreft de rechtsplegingvergoeding aangaande de door Tonia ingeleide procedure tegen het OCMW-Houthalen, om een afschrift van haar zorgdossier te bekomen van het rusthuis Vinkenhof waar zij elf jaar verbleef. Omwille van het algemeen belang steunde het Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten Tonia in deze procedure, maar de eis werd door het Hof van Beroep afgewezen.
Volkomen tegenstrijdig aan de bedoeling van de patiëntenwetgeving zou deze in België niet van toepassing zijn in rusthuizen en ook een onduidelijke opsplitsing van regionale en federale bevoegdheden zou tot dit arrest van 17/03/2010 inzake geding 2009/RK/301 geleid hebben. (Later meer hierover...)

zie: deurwaardersexploot voor 102-jarige

 

directe link naar dit artikel

 

12/09/2010

WARME ATTENTIE...

 

 


'
Wie goed doet, goed ontmoet!'

Blij verrast zijn we met de originele en warme attentie die ons overvalt tijdens ons bezoek aan Tonia op 12/09. Samen met lieve woorden voor Tonia voegt de afzender in een schrijven en in een mooie presentatie een munt en woordje toe voor Herman en Hildegard.
 

Beste Tonia,
... Ik stuur u deze munt op om aan Herman en Hildegard te geven, voor alle goede zorgen en begrip dat ge van hen moogt ontvangen. Het is een munt: 'Wie goed doet, goed ontmoet'. Ik denk dat zij daar zeker voor in aanmerking komen...
Mia Vossen-Wertelaers

We zijn best onder de indruk van Mia's spontane attentie van waardering, die een welgekomen afwisseling vormt in de continue diabolisering van onze persoon door het OCMW van Houthalen. Mia is een trouwe lezer van Tonia's website en volgt de berichtgeving op de voet. Met regelmaat plaatst zij een berichtje in het gastenboek. Van harte heel erg bedankt Mia!

 

terug naar boven

 

9/09/2010

AIMABEL DUOOTJE...

 

 


Silvie interviewt 100-plussers te Hasselt

vandaag Tonia in het vizier...

De stad Hasselt gaf opdracht tot een klein interview met de 100-plussers die aldaar woonachtig zijn. We spraken af met de charmante Silvie Mussen in rusthuis Immadi. Wanneer Silvie Tonia feliciteert met haar website deodata.be is het het ijs meteen gebroken en rollen de antwoorden van het vragenlijstje vlot uit Tonia's mond. Maar we behouden het interview exclusief voor, aan het te publiceren artikel van Silvie in 'De Nieuwe Hasselaar' :-).

zuster Mechtilde (99) volgend jaar aan de beurt
Wanneer Hildegard even de rollen omkeert en nog vlug een fotootje maakt van de interviewster, polst Tonia's vriendin zuster Mechtilde (99) even of er voor haar ook nog plaats is op de foto. "Wij zijn immers leeftijdsgenoten", argumenteert zuster Mechtilde die in Tonia een goede vriendin heeft gevonden, en natuurlijk vice versa.
"99? Dan ben jij volgend jaar aan de beurt voor een interview", glimlacht Silvie die duidelijk geniet van het aimabel duootje...

 

De publicatie van het artikel in De Nieuwe Hasselaar vind je hier

terug naar boven   -   directe link naar dit artikel

 

6/09/2010

NOOIT TE OUD OM TE LEREN...

 

 


Tonia (102) neemt deel aan Okra-voordracht
'Stress en depressie bij ouderen' te Bree

Tonia: "Ook verhuis naar ander rusthuis geeft stress"
 

Wanneer we Tonia rond het middaguur de mogelijkheid bieden om aanwezig te zijn op een voordracht van OKRA in Bree (Tongerlo) met als onderwerp 'stress en depressie bij ouderen', wil ze daar graag op ingaan. "Heel graag zelfs, want ik voel nogal eenzaam...", onderstreept Tonia.

Een paar uur later drukken zo'n veertigtal aanwezigen met een warm applaus hun waardering uit voor de aanwezigheid van de 102-jarige, hetgeen meteen Tonia's zelfvertrouwen sterkt om openlijk te interfereren met de voordrachtgeefster. Wanneer de Hasseltse mevr. Rosa Vandecruys de voordracht inleidt met het gegeven dat een verhuis van een private woonomgeving naar een rusthuis voor heel wat ouderen een ernstige stressfactor kan inhouden die zelfs kan ontaarden in een depressie, merkt Tonia spontaan op dat dit evenzeer het geval kan zijn bij een verhuis naar een ander rusthuis. En ook als 'het belang van voor jezelf op te komen en ook NEE te durven zeggen' als middel om een depressie te voorkomen aan bod komt, reageert Tonia met: "dat moet je wel durven en er een hart voor hebben".
Eensgezind reageren de aanwezigen bevestigend en teleurgesteld op de meestal onpersoonlijke en vlugge contacten met de huisarts en de wijze waarbij medicatie vaak als gemaksoplossing wordt voorgeschreven.  Zowat iedereen meent dat een goed gesprek met een glaasje wijn een groter helend impact kan hebben dan (over)medicatie...

"Ik heb het gevoel dat mijn schroom om mijn mening te durven uiten een klein beetje gesmolten is namiddag", zo stelt Tonia het alvorens zij aangeeft de nacht graag in Zonhoven te willen doorbrengen.
 


Okra-voordracht door Rosa Vandecruys:

'Stress en depressie bij ouderen'
 

terug naar boven

 

27/08/2010

OPNIEUW MANIPULEREND PERSBERICHT VAN OCMW-HOUTHALEN

 

 


OCMW-bestuur Houthalen stuurt incorrect
en misleidend persbericht de wereld in

Radio 2 Limburg zendt na verificatie van OCMW-persbericht opnieuw gecorrigeerd nieuwsbericht uit

Toegangsverbod Herman en Hildegard helemaal niet ten gronde beslecht voor Raad van State

 

Beluister hieronder de

RECHTZETTING

 

Beluister hieronder het
OORSPRONKELIJK NIEUWSBERICHTRadio 2 Limburg van 27/08/2010Radio 2 Limburg van 25/08/2010

• rechtzetting na bezwaar en toelichting raadsman Bielen en Cornelissen..:

De juridische strijd tussen het OCMW van Houthalen-Helchteren en de bewindvoerder en mantelzorgers van een hoogbejaarde vrouw uit het rusthuis Vinkenhof in die gemeente duurt voort. Het OCMW heeft de man en zijn partner de toegang tot het rusthuis ontzegt omdat het personeel zich door hen bedreigd zou voelen. Maar volgens beide mantelzorgers kan het OCMW niet leven met hun kritische opmerkingen over het rusthuis op hun website. Het koppel stapte naar Raad van State om het toegangsverbod aan te klagen. De raad doet over een paar maanden uitspraak. In een eerder aangespannen rechtszaak tegen het toegangsverbod verklaarde de rechter zich onbevoegd.

 

• eerste nieuwsbericht berust louter op incorrecte en manipulerende broninformatie

De Raad van State heeft het OCMW van Houthalen-Helchteren gelijk gegeven in zijn dispuut rond het bezoekrecht in rusthuis Vinkenhof. Een koppel bracht geregeld een bezoek aan een bejaarde vrouw maar het kwam tot conflicten met het personeel, dat zich bedreigd voelde. Daarop verbood de directie de twee de toegang tot het rusthuis. Die spande in mei al een kortgeding aan, maar ook toen kreeg het OCMW gelijk. De vrouw is ondertussen naar een andere instelling verhuisd.

 
Volkomen incorrect en misleidend stuurt het OCMW-bestuur van Houthalen-Helchteren een persbericht de wereld in, als zou de eis van Herman en Hildegard om het toegangsverbod tot het rusthuis Vinkenhof op te heffen, definitief afgewezen zijn door de Raad van State. Blijkbaar heeft het OCMW-bestuur van Houthalen-Helchteren nood aan argumenten die de publieke opinie van haar gelijk moeten overtuigen en wordt de negatieve sfeermakerij aangaande de mantelzorgers Herman en Hildegard worden verdergezet...
 
 

terug naar boven

 

25/08/2010

VIRGA JESSEFEESTEN 2010

 

 


Tonia helemaal onder de indruk van 7-jaarlijkse
 Virga Jesseommegang te Hasselt

"Het doet goed om nog zoiets mee te maken"
 

"Ik moet er nog van bekomen van wat ik allemaal gezien heb. Ik kan het allemaal niet bijhouden. Goed dat Hildegard mij nog wat uitleg kon geven. En zoveel volk dat er was! Ook al begon het wat te regenen, de processie ging gewoon door. Het doet goed om als 102-jarige nog zoiets mee te maken. Het geloof is nog niet weg bij al die mensen." verslaggeeft Tonia tijdens haar assistentie om dit artikeltje over haar bezoek aan de 7-jaarlijkse Virga-Jesseomgang te Hasselt te plaatsen. Met overtuiging droeg Tonia persoonlijk bij met eigen gezang en applaus...

 


Tonia en de Virga Jesse

 


Tonia tijdens ommegang


Tonia en Anna: leuk gezelschap op tribune


Ik voel me helemaal ok


Tonia en Jacobina

Na de ommegang en op weg naar een koffietje wordt er nog halt gehouden bij de oude pastorij, waar Jacobina een tentoonstelling van haar wassen Madonna's onder glazen stolpen voorstelt. Jacobina is helemaal onder de indruk van Tonia's bezoek en ruilt meteen een lavendelzakje voor Tonia's notitie in haar gastenboek.

Ook een bezoekje aan de kathedraal van Hasselt imponeert Tonia mateloos: "Er was een enorme versiering en bloemen aangebracht en ik heb er een kaarsje gebrand."

"Het was echt een verwendag. Het een was nog niet gedaan of er kwam weer wat anders." "Ik hoop dat ik het niet te snel vergeet, zodat ik erover kan vertellen in het rusthuis", is de enige bekommernis die Tonia nog bezighoudt, als ze 's avonds de nacht in Zonhoven doorbrengt.

 

terug naar boven

 

14/08/2010

DOCHTERS VAN ZUS DRIEKA(†) SAMEN OP BEZOEK

 

 


Bezoek 'van Roy-triootje' dag
uitgesteld wegens vals alarm

zusjes van Roy
Onder begeleiding en supervisie van Riet van Roy verraste deze laatste samen met haar twee zussen Tonni en Gerarda vandaag Tonia met een bezoek. Dit 'van Roy-triootje' vormt de nog in leven zijnde kinderen van Tonia's zus Drieka (†).  In tegenstelling tot de frequente bezoekjes van Riet, verloren Tonni en Gerarda Tonia zo'n 25 jaar geleden uit het oog. Het was dan ook best een onalledaagse gebeurtenis. Het zustertrio van deze levensgerijpte dames zorgt voor enkele levendige uurtjes van veel lachen en grapjes, maar ook meer ernstige verhalen vormen geen taboe. En Tonia liet zich nergens onbetuigd...

reuze sprinkhaan
Tijdens een wandelingetje in de tuin krijgt Tonia er nog een onverwachte en opwindende bezoeker bij. Een reuzensprinkhaan leek het aantrekkelijk om haar als landingsplaats uit te kiezen. Van geen kleintje vervaard als het 'natuurlijke' aangelegenheden betreft, showt Tonia haar tijdelijk gezelschapsdiertje op haar hand aan de bezoekers.


Tonni, Tonia, Riet en Gerarda

Tonia showt sprinkhaan

verdere kennismaking gebeurt aan tafel...

bezoek dag uitgesteld wegens vals alarm op vrijdag de 13de
Normaal was het bezoek van vandaag voorzien voor gisteren 13/8, maar een alarmerend telefoontje Tonia's huisarts dr. Verschelde die door het rusthuis was opgeroepen, bracht daar verandering in. Tonia zou de nacht voordien hebben overgegeven en zich behoorlijk slecht voelen. Een mogelijke ziekenhuisopname ter observatie zou een optie zijn. Maar gezien wij persoonlijk de avond voordien (12/8) Tonia nog bezochten en haar goedgemutst in bed hielpen, leek het ons zinvol om Tonia eerst ter 'thuisobservatie' naar ons over te brengen. Ook Tonia gaf aan dit te verkiezen. Uit ervaring weten we immers dat een ziekenhuisopname voor haar een uiterst belastend en desoriënterend impact heeft. Dr. Verschelde kon zich daarin vinden en reeds enkele uren later bleek dit ook een goede beslissing te zijn geweest, gezien Tonia's klachten zo goed als verdwenen waren. Eind goed al goed en de volgende dag kon Tonia weer volop genieten van haar bezoek. Op 15/8 brengen we Tonia gezond en wel terug naar Immadi, waar we een memo voor de verpleging laten toevoegen aan haar dossier en een onverwacht gesprek hebben met zuster Roseline als overste.
Om te kijken of Tonia het goed maakt, bezoeken de ouders van Herman Tonia nog in de namiddag...

 

terug naar boven

 

27/07/2010

CONSULT BIJ OOGARTS EN VISITE VAN DR. BART

 

 


Tonia:
"Als ik niet op mijn kamer ben, is dat het
levende bewijs dat ik het goed maak"

Voor Tonia en Herman een consultatie bij oogarts dr. Goddeeris. Dat stond vandaag op het programma. En wat later genieten we op ons terras van een bezoekje van dokter Bart, waarvan we het einde altijd betreuren :-).
Tijdens dr. Bart's visite is Tonia bijzonder opgetogen en ontpopt ze zich als een ware animatrice, tot ons aller jolijt. "Zijn er veel zieken bij dit warme weer?", polst Tonia dan weer even later haar vertrouwensarts op een meer ernstig moment, terwijl ze bij de koffie gastvrij een wafel met hem deelt...

'An apple a day keeps the doctor away', zegt het spreekwoord. Maar Tonia onthoudt zich het plezier van dr. Bart's wekelijkse bezoekjes liever niet. Verpakt in een hartelijke en ongedwongen sfeer zorgt dit extra sociaal contact immers voor een toegevoegde dimensie aan de professionele medische waakzaamheid van dr. Bart.
"Soms ben ik er ook niet, bv. als ik naar de kapel ben of naar het zangkoor", excuseert Tonia zich. "Maar mijn afwezigheid vormt dan voor dr. Bart het levende bewijs dat ik het goed maak", voegt Tonia er vlug lachend aan toe. "Hij informeert dan wel eventjes bij hoofdverpleegster Mireille."


Tonia en dr. Bart Verschelde: een doktersbezoekje kan dus ook ontspannend zijn...

 

terug naar boven

 

25/07/2010

RIET EVALUEERT TONIA'S NIEUWE HUISVESTING

 

 

Tonia's nicht Riet van Roy:
"Ik ben 71 en heb geen tijd meer om nog veel
geduld te hebben om mijn mening te uiten"

 


Riet: "Geen tijd te verliezen om eigen mening te uiten"
 

We kunnen het al jaren erg goed vinden met Riet, de jongste dochter van Tonia's zus Drieka, en vandaag verheugen we ons over haar bezoek. Rond de middag even wat bijpraten en vervolgens gaan we samen Tonia ophalen in rusthuis Immadi. Riet slaat uitgebreid de kunstwerkjes in de gang gade en is enthousiast over Tonia's nieuwe huisvesting. "Alle gangen ogen aantrekkelijk, en zijn sfeervol gedecoreerd... Er is heel wat sociaal contact onder de bewoners onderling en een aantal komt spontaan goeiedag zeggen. Het is eigenlijk een fleurig welkom....", aldus ervaart Riet haar eerste bezoek aan Immadi. "En de natuur, die steeds een andere beeldvorming geeft, kan ouderen ook uit een harnas van eenzaamheidsgedachten trekken", vervolgt Riet.
Op het moment van waarnemen spijkeren de scherpe bekken van twee groene spechten zich in het gras op zoek naar mieren, op zo'n anderhalve meter van Tonia's raam. "Die komen hier wel meer", glimlacht Tonia enthousiast naar Riet...

Vooraleer we ons samen met Tonia terug naar huis begeven, trakteren we onszelf nog even op een pannenkoek bij Lieve, onze buurtbakker.

Dat Riet van Roy een onbekrompen, sociaal voelende en integere dame met visie is, was ons al lang bekend en dwingt tevens respect af. "De meeste mensen hollen aan alles voorbij en hebben geen tijd om naar een medemens te luisteren, waardoor vooral ouderen vaak in een eenzaam isolement raken. Nochtans bouwden ze na een lang leven van hard werken en armoede tijdens de oorlogsjaren mede de sociale voorzieningen op. Nu worden ze door de welvaart vaak een vergeten groep en betutteld als kleine kinderen. Iedereen is uit eigenbelang enkel met zichzelf bezig. Tenminste op enkele uitzonderingen na van hen die wèl opkomen voor anderen, maar daarbij tegen muren oplopen.", zo geeft Riet te kennen.
Alleszins geen loze woorden, want in haar persoonlijk leven engageert Riet zich met veel inzet aangaande ouderenzorg en kwetsbare medemensen. Riet is een dame met karakter die best wat zinnigs te vertellen heeft. Samen met haar ongedwongenheid zorgt dat steeds voor een boeiende en ontspannen sfeer.

"Ze zegt wat ze denkt! Dat hebben wij vroeger niet geleerd", voegt Tonia grinnikend toe aan Riets' pleidooi... :-)

 

terug naar boven

 

16/06/2010

NIEUWE THUIS VOOR TONIA...

 

 


Welkom in rusthuis Immadi
Tonia vindt opnieuw een thuis in gelovige omgeving
 

Met een bordje 'HARTELIJK WELKOM', een boeket aronskelken, koffie en een assortiment versnaperingen worden we verwelkomd, wanneer we op 16/06/2010 Tonia's nieuwe nestje inrichten en haar spulletjes een nieuwe plaats geven in rusthuis Immadi te Hasselt. Immadi is een redelijk kleinschalig en gezellig rusthuis waar hoofdzakelijk zusters van de apostolische congregatie Kindsheid Jesu op rust en woonachtig zijn. 

hartelijke medebewoonsters
Hartelijke en ontvankelijke kennismakingen met medebewoonsters en verpleegkundigen lieten reeds bij de eerste verkennende bezoekjes aan rusthuis Immadi een blij gevoel na. Ook de levenslustige, bijzonder nette, waardige en fiere uitstraling van deze zusters op rust, maakte zowel indruk op Tonia als op onszelf. Niet één bedrukt gelaat of in zichzelf gekeerde of vereenzaamde oudere merkten we op...

gezellig en aandacht voor persoonlijk comfort
Op weg naar Tonia's kamer ervaren we reeds in de gang een gevoel van huiselijkheid en gezelligheid, minstens vergelijkbaar met de inrichting van een private woning. Antiek meubilair en sfeervolle decoraties met bloemen en ornamentjes breken de eentonigheid van een corridor. Een rondleiding door zuster Roseline verschaft ons een kijk op kraaknette voorzieningen, met oog voor detail.
Bij het inrichten van Tonia's kamer worden we in geen enkel opzicht gehinderd door beperkende regelgevingen zoals een nageltjesverbod of een verplichte stand van bed of ander meubilair. Een zeer doelmatige en instelbare zonwering; geen vergrendeling van ramen (ook niet op de verdiepingkamers); een knusse elektrisch verstelbare fauteuil bekleed met een aangenaam textiel (in plaats van een strak en kil kunstleder); en een heel duidelijke en grote rode hulpknop. Alles wijst erop dat aan het persoonlijk comfort en individualiteit ernstig aandacht wordt besteed. De kamer is ruim bemeten en de sanitaire ruimte is efficiënt en mooi ingericht. Dat de gelijkvloerse kamer ook nog uitzicht biedt op een wandelpark met veel groen, vindt Tonia een aangename verrassing. Zeker gezien ze de tuin zelfstandig kan bereiken. En met de woorden: "naar de vogels kijken vind ik leuker dan naar een tv" ordonneert ze ons haar keuze, om deze tv-voorziening te laten verwijderen.

iedereen is vriendelijk
Met blijdschap zagen en aanhoorden we de volgende dagen Tonia’s enthousiaste uitlatingen van welbehagen aangaande haar nieuwe thuisomgeving, over haar nieuwe contacten met medebewoonsters en het genoegen dat ze beleeft aan de dagelijkse eucharistieviering in de kapel. En natuurlijk lokken Tonia's sociale en fysieke vaardigheden op haar 102-jarige leeftijd, zowel bewondering als verwondering uit bij haar medebewoners.
Iedereen is vriendelijk en praat tegen mij. Ze zien wat je nodig hebt en helpen met plezier. Je wordt hier gedragen en je hoeft geen angst te hebben om wat te vragen. Ik voel me hier goed en je hoeft je geen zorgen te maken over mij. Bedankt dat je deze nieuwe thuis voor mij hebt kunnen vinden", licht Tonia ons met stralende oogjes toe.

huisarts dr. Bart verhuist mee
En dat Tonia's huisarts dr. Bart Verschelde, ondanks dat de afstand wat groter wordt,  mee verhuist met zijn oudste patiënte, maakt Tonia ook gelukkig.  Dr. Bart bezocht Tonia al enkele malen in haar nieuwe woonst en de uitslag van een recente bloedanalyse is indrukwekkend. "Een bloeduitslag waar een jonge vrouw jaloers op kan zijn", becommentarieert deze dokter ludiek het bewust rapport. En enthousiast over Tonia's kamer met aantrekkelijk uitzicht: "Zelfs ik ervaar daar een rustgevend gevoel". Wij waarderen het bijzonder dat, aansluitend bij elke visite aan Tonia, ook wij even later persoonlijk op de hoogte worden gebracht...


Tonia: "Ik zit hier goed"

bijpraten op de tuinbank...

kamer in groene omgeving

geborgenheid in religieuze omgeving?
Ook na haar uittrede uit de strenge en gesloten Franse kloosterorde Cenakel bleef haar rooms-katholieke worteling een leidraad en diep houvast voor Tonia uitmaken. Na 30 jaar kan Tonia hier hopelijk toch geborgenheid en een thuisgevoel vinden bij geloofs- en 'leeftijdsgenoten', zij het bij een congregatie die onvergelijkbaar meer maatschappelijk georiënteerd is, met een belangrijk accent op onderwijs.
En Tonia's gemis aan een dagelijkse eucharistieviering kan in haar nieuwe leefomgeving probleemloos worden ingevuld in een drukbezochte kapel, op slechts enkele meters afstand van haar eigen kamer. Het laat zich dan ook vermoeden dat deze nieuwe leefomgeving, op slechts een steenworp verwijderd van Herman en Hildegard,  Tonia’s hunkering van meer dan 80 jaar geleden naar een religieuze en omhullende leefgemeenschap, toch nog op een positieve wijze kan worden ingevuld.
Wij danken hiervoor de congregatie Kindsheid Jesu.

nieuw adresrusthuis Immadi

Kempische Steenweg 408
3500 Hasselt

In de schaduw van dit torentje bevindt zich het rusthuis Immadi, waar Tonia verblijft. Bijna in Hasselt (richting Eindhoven - Hasselt) zie het al rechts aan de horizon verschijnen, nog voor je de overwegbrug passeert.

zie ook www.bloggen.be/stekke

 

terug naar boven   -   directe link naar dit artikel

 

22/06/2010

'TOEGANGSVERBOD GEEN SANCTIE VOOR HERMAN EN HILDEGARD'

 

 

'Toegangsverbod is geen sanctie (!) voor Herman en Hildegard,
maar gevolg van website OUDERENHART.BE'


Boemerangeffect van toegangsverbod treft
na Tonia, Herman en Hildegard nu ook de politiek zelf

 

terug naar boven   -   directe link naar dit artikel

 

3/06/2010

KAMER 102-JARIGE  DOOR VREEMDEN ONTRUIMD

 

 


OCMW-afscheidsgeschenk voor 102-jarige Tonia:

Persoonlijke spulletjes moeten door vreemden ontruimd en geen afscheid van medebewoners
 

niet overleden maar weggepest
Niet omdat Tonia na 11 jaar verblijf in het OCMW-rusthuis Vinkenhof is overleden als gevolg van haar hoge leeftijd, maar wel omdat ze als hoogbejaarde en afhankelijke eeuwelinge op het einde van haar leven nog werd weggepest door een toegangsverbod dat Herman en Hildegard als haar nauwste betrokkenen en vertrouwenspersonen moest isoleren van haar leefomgeving. Het lijkt wel een bizarre thriller over ouderenmishandeling, maar het is helaas de droevige realiteit zelve.

afscheidsgeschenk na 11 jaar Vinkenhof
Als afscheidsgeschenk van het OCMW-bestuur moesten vreemden de laatste oprotklus klaren om haar hebben en houden te ontruimen op haar kamer. Gewapend met een aanhangwagen maar overmand  door triestheid en verontwaardiging om deze onbegrijpelijke toestanden, kweten Harrie en Daisy zich als vrijwilligers van deze bedroevende gebeurtenis.

rusthuisdirecteur Rob Geurts: "Het is jammer dat het zo is moeten lopen"
"Het is jammer dat het zo is moeten lopen", fluistert Rob Geurts, als nieuwe directeur van rusthuis Vinkenhof, de verhuizers toe bij hun aanvang met het ontruimen van de kamer van Antonia Nouwens. Een bijzonder hypocriete houding van de heer Geurts, want  Geurts was zijn personeelshoofd (lees: OCMW-secretaris Doumen)  bijzonder gedienstig bij het aansterken van de hetze en het diaboliseren van Herman en Hildegard als mantelzorgers van Tonia. Althans blijkt overtuigend uit stukken die ons via onze raadsvrouw werden overgemaakt. Of zijn ijverige medewerking aan het oprotcomplot  voor Geurts beloond kan worden met een positieve evaluatie door de OCMW-secretaris als zijn personeelshoofd,  kunnen wij geen uitspraak doen...

zelfs enig afscheid van medebewoners onmogelijk
Blijkbaar is de angst van het OCMW-bestuur dat Tonia samen met haar mantelzorgers nog enig contact konden hebben met - of afscheid nemen van - bevriende bewoners groter, dan een vrees om elke moraliteit en waardigheid van bestuur te verliezen.
Een lang afwegen van de beslissing ging eraan vooraf, maar meer dan drie maanden toegangsverbod dat op een laffe wijze via machtsmisbruik, lasterlijke beschuldigingen en leugens tot stand kwam, blies elk elementair vertrouwen in het OCMW- en rusthuisbestuur van Houthalen definitief op.
In afwachting van haar intrek in een ander rusthuis verblijft Tonia ondertussen al drie weken bij haar mantelzorgers.


Werkte rusthuisdirecteur Rob Geurts ijverig en gedienstig mee
aan het complot van OCMW-secretaris Marc Doumen?

 

terug naar boven   -   directe link naar dit artikel

 

31/05/2010

IRMA OVERLEDEN

 

 

Bevriende medebewoonster
 Irma (88) overleden

 "Ich bin ein Berliner"

Met verslagenheid vernemen we het droeve nieuws van het overlijden van Irma (Irmgard) Ulbrich. Reeds jarenlang behoorde een gesprekje met Irma tot de vaste rituelen bij ons bezoek aan het rusthuis Vinkenhof. In het rokershoekje van het oude rusthuisgebouw wisten we altijd haar aanwezigheid erg te waarderen. Voor ons was Irma een verfijnde en bescheiden dame met visie en persoonlijkheid. En weinig dingen ontgingen haar. We zullen Irma missen als gesprekspartner en als mens, maar blijven haar dankbaar voor haar vertrouwen, haar oprechtheid en woorden van erkentelijkheid. En haar troste woorden "Ich bin ein Berliner", klinken ons nog in de oren alsof het gisteren was...

Irmgard Ulbrich werd geboren in Berlijn op 5 februari 1922 en overleed te Heusden op 30 mei 2010. Zij was gehuwd met Jacques Achten (†). Wij condoleren haar dierbaren met het overlijden.


Irma en Tonia (foto 17/11/2007)

 

terug naar boven

 

27/05/2010

MANTELZORGERS VAN 102-JARIGE TONIA MAKEN EINDE AAN OCMW-TERREUR

 

 


OCMW-Houthalen pest oudste inwoonster van
gemeente na 11 jaar weg uit rusthuis Vinkenhof

•  Tonia verhuist samen met vertrouwensarts naar ander rusthuis
 mantelzorgers vragen met hoogdringendheid extern onderzoek
naar houding van OCMW-secretaris

 

tolerantiegrens bereikt voor mantelzorgers
Wij zijn ons goed bewust van de rol die we spelen in Tonia's leven. Zeker nu haar geheugenverlies en desoriëntatie alsmaar meer hun tol eisen en zij houvasten broodnodig heeft. Een zowat dagelijks moeten verzaken aan Tonia's verzoek: "Wanneer komen jullie?" en herhalend telefonisch uitleggen dat ons de toegang werd verboden, bleef telkens opnieuw een pijnlijk gegeven. Ook de gedachte dat ons de toegang tot het rusthuis zou worden ontzegd als Tonia ons nodig heeft of in levensgevaar zou zijn, is onaanvaardbaar en volstrekt absurd.

met hoogdringendheid extern onderzoek naar houding van OCMW-secretaris gevraagd
Wij kunnen niet langer tolereren dat onze 102-jarige beschermelinge op het einde van haar leven de speelbal moet zijn van een mensonwaardig en dictatoriaal OCMW-bestuur. Dit onder leiding van een rancuneuze OCMW-secretaris die de verwijdering van dit artikel (protest huisartsenkring) op deze webpagina na een jaar wapengekletter niet kon waarmaken. Het is schandelijk en in strijd met elk rechtsbeginsel dat deze secretaris als betrokken partij toch nog manipulerend informant en dossierbeheerder mag blijven zijn. Ook een volgzame (en incompetente?) OCMW-voorzitster, het negeren van een aantal OCMW-decreten en op lucht gestoelde bizarre getuigenissen (die niemand mag inzien of waarbij enig weerwoord werd voorzien), hielpen deze secretaris om het toegangsverbod voor de kritische mantelzorgers te bewerkstellingen. Ook al dupeert deze maatregel op een gewetenloze wijze een stokoud 102-jarig vrouwtje. In tegenstelling tot de hetze die o.l.v. deze secretaris tegen onze persoon werd gevoerd, zijn wij de volste overtuiging toegedaan dat ons niets ten laste kan worden gelegd, tenzij onze bijzondere inzet voor de belangen van ouderen en rusthuisbewoners, misschien sommigen hun belangen kruist... Of vormde onze goede band met de bewoners een doorn in het oog voor het OCMW of een paar familieleden?
Met eenzelfde hoogdringendheid als waarmee dit toegangsverbod zonder inzage van dossiers snel-snel door de keel van de stemgerechtigde raadsleden moest  worden geduwd, vragen wij een extern onderzoek naar de houding en intimidaties van deze OCMW-secretaris. Het met gemeenschapsgeld  wekenlang positioneren van veiligheidsagenten in het rusthuis bij de uitvaardiging van het toegangsverbod, vormt hier daarbij een schrijnend voorbeeld van intimidatie en een verder diaboliseren van de geëngageerde, maar kritische mantelzorgers als auteurs van
de websites OUDERENHART.BE en DEODATA.BE.
Omdat we door het toegangsverbod ons mandaat als vertegenwoordiger, vertrouwenspersonen en mantelzorgers niet meer naar behoren kunnen vervullen, ontnemen we het OCMW-bestuur van Houthalen-Helchteren definitief enige zeggenschap of bemoeienis aangaande en halen we noodgedwongen onze hoogbejaarde voorgoed weg uit het OCMW-rusthuis Vinkenhof te Houthalen. Aansluitend bij de lopende procedure bij de Raad van State, zullen wij het onrechtvaardig en immoreel toegangsverbod verder blijven aanvechten en de waarheid transparant maken, zodat we terug in de mogelijkheid kunnen verkeren om de vriendschappen tussen Antonia, andere rusthuisbewoners, een aantal personeelsleden en onszelf, te onderhouden.

 


1930: toegangsverbod voor vader en moeder door de oversten van Cenakel opgelegd

1930: Tijdens haar kloosterleven in de gesloten en strenge Franse orde van Cenakel mochten vader en moeder, zuster Deodata (Tonia) niet komen bezoeken. Zelfs hun overlijden kon geen reden zijn om de begrafenis van hen buiten het klooster bij te wonen. Dat zorgde destijds voor veel verdriet.

L'histoire se répète

Anno 2010, tachtig jaar later, verbiedt het OCMW-Houthalen-Helchteren opnieuw de toegang voor de nauwste betrokkenen tot de leefomgeving van de ondertussen 102-jarige Tonia. Het lijkt wel of de tijd in Houthalen is blijven stilstaan...


2010: toegangsverbod voor Herman en Hildegard door OCMW-Houthalen opgelegd

 

Tonia's onmacht en verdriet
"De mensen die me het meest dierbaar zijn op het einde van mijn leven, worden hier van me afgenomen en ik begrijp niet eens waarom. Nooit werd er in het rusthuis met mij één woord over gewisseld, hoewel ikzelf het grootste slachtoffer ben. En ik kan er hier nergens mee terecht, want niemand wil of mag erover spreken. Een bezoekverbod voor Herman en Hildegard, mijn dokter die me wordt afgenomen, mijn beste vriendin Marieke die is overleden zonder dat ik er afscheid kon van nemen, allerlei aangetekende brieven die me worden toegestuurd en die ik niet kan lezen of begrijpen... Het wordt me allemaal teveel en het kan zo niet langer. Ik heb geen rust meer en voel me hier steeds meer onveilig zonder het toezicht van Herman en Hildegard, die ik zelf niet kan bereiken. Ze zijn de enigen die ik vertrouw. De gedachte dat mij iets zou overkomen, zonder dat Herman en Hildegard naar me toe kunnen komen, maakt me bang. Ik huil vaak daarvoor als ik in mijn kamer ben of alleen door de gangen van het rusthuis loop.
Mijn geluk is hier van geen tel en alles wordt achter mijn rug beslist, zelfs als dat voor mij levensbelangrijk is. Het zal zeker een grote aanpassing zijn, want ik ben al oud. Maar slechter dan nu kan het toch niet worden..."

dank aan personeel
Zowel in naam van onszelf als van Tonia danken wij hen die als verplegende, verzorgende, medewerk(st)er of vrijwilliger Tonia op een respectvolle, affectieve en ontvankelijke wijze wisten te benaderen. Ook al betrof het geen fysieke noden. De contacten met hen waren en blijven ons dierbaar en het zorgde voor een gerust gevoel als zij van dienst waren en we onze dierbare bejaarde bij hen konden achterlaten. Héél erg bedankt en ook voor jullie zullen we het rusthuis Vinkenhof zeker opnieuw bezoeken, liefst met Tonia..

enthousiast over nieuwe leefomgeving
Om een broodnodige rust na al de turbulenties te garanderen, maken we voorlopig het aanstaande woonadres van Tonia nog niet bekend. Maar we willen alvast hopen dat Tonia heel binnenkort in een warme, huiselijke en veilige leefgemeenschap zal terechtkomen, waar ook haar naastbetrokkenen worden gerespecteerd. Na een uitgebreide kennismaking met aanstaande medebewoners, personeel en accommodatie is Tonia alvast erg enthousiast. "Kan ik hier dan blijven tot het einde van mijn leven?", polst Tonia hoopvol maar onzeker door haar recente ervaring met rusthuis Vinkenhof. En van onschatbare waarde: Tonia's vertrouwensarts dr. Verschelde zal Tonia verder medisch blijven omhullen in het nieuwe rusthuis! In afwachting van de verhuis, verblijft Tonia bij Herman en Hildegard.

opzegbrief aan
OCMW-voorzitster Eefje Van Wortswinkel

 

 

terug naar boven   -   directe link naar dit artikel

 

22/05/2010

OOK BELASTINGBETALER VAN HOUTHALEN DUPE VAN BIZAR OCMW-MACHTSSPEL

 

 

Al meer dan 18.000 € gemeenschapsgeld
om Herman en Hildegard monddood te maken

 

terug naar boven

 

17/05/2010

BIZAR MACHTSSPEL DUURT VOORT BIJ OCMW-HOUTHALEN

 

 


Ook vertrouwensarts van Tonia op de vlucht voor
 intimidatiestress van OCMW-secretaris Marc Doumen?

●  huisarts trekt zich plots terug van 102-jarige patiënte na klacht
 van OCMW-secretaris wegens 'laster en eerroof'

●  na toegangsverbod voor mantelzorgers verliest Tonia
 nu ook vertrouwensarts op einde van haar leven
 

Met de woorden: "Omwille van een gerechtelijke procedure trek ik mij terug als huisarts van mevrouw Antonia Nouwens", vernemen Herman en Hildegard als mantelzorgers van Antonia op 17/05/2010 schriftelijk het einde van de medische omhulling van dr. Verschelde als huis- en vertrouwensarts van de 102-jarige Tonia.

elke klokkenluider systematisch weggepest
Nadat OUDERENHART.BE op 20/06/2009 met de publicatie van onderstaande verklaring van een arts aan de bel trok aangaande de OCMW-werking en de houding van zijn secretaris te Houthalen-Helchteren, reageerde OCMW-secretaris Doumen nog dezelfde dag bijzonder rancuneus. Met gemeenschapsgeld werden 2 dagvaardingen (zowel in persoonlijke naam van de secretaris als door het OCMW) voor de Burgerlijke Rechtbank betekend en een strafklacht wegens zogenaamde 'laster en eerroof' tegen dhr. Bielen neergelegd, met als doel de verwijdering van deze publicatie binnen de 24 uur.
Een jaar later werd Bielen hiervoor nog steeds niet verhoord, zodat het seponeren van de klacht met refertenummer 09/539 zich meer dan ernstig laat vermoeden. Voor de Burgerlijke Rechtbank werd de eis van de OCMW-secretaris in Eerste Aanleg afgewezen en een uitspraak van het Hof van Beroep wordt nog deze maand verwacht (indien geen uitstel).
Vervolgens en (noodwendig?) ter motivatie van het toegangsverbod dat door het OCMW reeds op 18/02/2010 werd opgelegd aan de mantelzorgers van de 102-jarige, komt er een nieuwe stroom klachten op gang. Zij het ditmaal plots ook tegen Hildegard, want ook tegen haar is het toegangsverbod immers van kracht.
Dit blijkbaar onder leiding van de OCMW-secretaris die, ondanks dat hij duidelijk betrokken partij is, toch dossierbeheerder en (manipulerend?) informant mag zijn voor stemgerechtigde raadsleden.
Het is duidelijk dat hier het elementair rechtsbeginsel
''nemo iudex in causa sua' (niemand mag rechter zijn in zijn eigen proces) ernstig geschonden wordt. Wij stellen ons de vraag hoe lang deze secretaris zijn handen in onschuld kan blijven wassen en anderen voor de (politieke) gevolgen van zijn houding en opzet kan laten opdraaien. Ter informatie vermelden wij dat een OCMW-secretaris tevens personeelshoofd is van alle personeelsleden die werkzaam zijn binnen dit OCMW en dat ook de rusthuisdirecteur door hem wordt 'geëvalueerd'.
 

DE GEWRAAKTE VERKLARING VAN ARTS OP 20/06/2009

"Ook huisartsenkring protesteerde al meermaals
tegen intriges en zorgobstructies van OCMW-secretaris"


Zelfs ziekteverschijnselen door intimidatiestress bij OCMW-personeelsleden?

Blijkbaar lopen niet alleen wij vast op het management van de OCMW-secretaris. Uit betrouwbare bron vernemen we dat ook de huisartsenkring Houthalen-Helchteren met regelmaat de houding van deze secretaris aanvecht. "Via woordvoerder dr. Paul Vandewiele en gericht aan de OCMW-voorzitter, werd reeds meermaals, zowel schriftelijk als mondeling, protest betekend aangaande de intriges en zorgobstructies van OCMW-secretaris Doumen", aldus onze bron.

ontslagneming en problemen

Zo zouden naar verluidt de aangekaarte problemen en protesten o.a. de ziekteverschijnselen van OCMW-personeelsleden door intimidatiestress betreffen en zelfs tot ontslagname van meerdere artsen geleid hebben, zoals ondermeer RVT-arts dr. Herman Kuppers; methadon-artsen dr. Bart Verschelde en dr. Martine Strybos; en S.I.T.*-artsen zoals voorzitter dr. Eric Luyten.
(* S.I.T. = 'Samenwerkings Initiatief Thuiszorg')

geen gevolg

Problematieken en ontslagnemingen zouden ook hier in belangrijke mate gecorreleerd zijn aan de houding van de OCMW-secretaris. Buiten een routinematig beleefdheidsantwoordje, leidden ook deze protestvoeringen die werden gericht aan de OCMW-voorzitter, helaas tot een zeroresultaat.

EENSLUIDENDE VERKLARING DOOR BETROKKEN HUISARTS AAN RECHTER  Bovenstaande tekst zoals deze is weergegeven op OUDERENHART.BE vormt een correcte weergave van mijn verklaring en een bevestiging van de door mij als huisarts ervaren feiten. Ik wens mij niet te distantiëren van deze tekst, die evenmin een beroeps- of briefgeheim schendt. (toegevoegd n.a.v. dagvaarding Bielen en strafklacht door OCMW-secretaris Doumen op 22/6/2009, m.b.t. 'leugens en laster')

toegangsverbod: OCMW speelt zelf rechter
Pas op 10/05/2010 en dus 3 maanden na het uitvaardigen van het toegangsverbod worden Herman en Hildegard voor de eerste maal uitgenodigd voor een verhoor bij de politie te Houthalen-Helchteren. Zich verheugend om eindelijk en voor een eerste maal hun verklaringen te kunnen afleggen, wensen zij dit om redenen niet te doen te Houthalen-Helchteren waar ook het rusthuis is gevestigd, maar in de gemeente Zonhoven waar zij woonachtig zijn. Tot op heden is dat nog niet gebeurd...
Zonder enige mogelijkheid van verweer, is het toegangsverbod dat vooral een 102-jarige ernstig dupeert, al 3 maanden van kracht en de kortgedingrechter verklaarde zich op 6/05/2010 onbevoegd. Enkel op basis van klachten die niet op enig waarheidsgehalte of subjectieve betrokkenheid konden worden getoetst en waarvoor geen enkel verweer voor de mantelzorgers werd voorzien, speelde het OCMW hier dus zelf rechter.

een jaar later plots ook arts als bron van verklaring geviseerd
Een jaar na de publicatie van bewuste verklaring op deze webpagina probeert de OCMW-secretaris dan nu maar de arts zelf aan te pakken, als bron van bovenstaande verklaring. Omwille van een (straf)klacht vanwege de OCMW-secretaris wegens zogenaamde laster en eerroof en een daaruit voortvloeiend verhoor door de politie van Houthalen-Helchteren, meent deze arts zich genoodzaakt om zich terug te trekken als huisarts van de 102-jarige Antonia Nouwens, die in het OCMW-rusthuis Vinkenhof te Houthalen verblijft.

hoogbejaarde eeuwelinge verliest elk houvast
Het lijdt voor Herman en Hildegard niet de minste twijfel, dat ook het toegangsverbod dat hen door het OCMW werd opgelegd stoelde op de stuwende en rancuneuze kracht van de OCMW-secretaris, die als betrokken partij en ter motivatie van het toegangsverbod maar blijft verwijzen naar zijn (geseponeerde?) strafklacht van 2009, m.b.t. bovenstaande publicatie.
Niet in het minst maakt het OCMW zich daarbij zorgen over de traumatische gevolgen voor de stokoude Tonia, die op het eind van haar leven elk belangrijk houvast wordt ontnomen.
"Wat erg! Ik had zo'n goede band met dr. Bart. Ik kon goed met hem praten en voelde me veilig bij hem... Hij hoort bij mij. Hoe moet het nu?"
, reageert Tonia droef als we haar het ontslag van dr. Bart telefonisch kenbaar maken.

spreekwoordelijke druppel...
Ook voor Herman en Hildegard als mantelzorgers van Antonia vormt de terugtrekking van dr. Bart een groot verlies. Deze arts vormde voor hen een veilige garantie voor een correct medisch toezicht vanuit een warm engagement voor de belangen van de 102-jarige Antonia. Dit alles in een kader van respect, ontvankelijkheid en overleg.
"
Nog nooit heb ik meegemaakt dat een dokter zich voor mij interesseert", vertelde Tonia nog trots op 31/10/2008.
Het gedwongen wegvallen van ook dit cruciaal houvast zou, zowel voor de 102-jarige als haar mantelzorgers, wel eens de laatste spreekwoordelijke druppel kunnen zijn...
 

 

  

 

From: g.vervest  (kleindochter van Tonia's zus Jana)
To:
contact@deodata.be  
Sent: Wednesday, May 19, 2010 4:39 PM


Lieve Tante, Herman en Hildegard
Waar is men in hemelsnaam mee bezig? Je kunt nu duidelijk merken dat het hier gaat om macht en als ze hun zin niet krijgen gaan ze maar een klacht tegen de arts indienen wegens laster en eerroof. Iedereen die Tante helpt en ondersteuning geeft zal moeten verdwijnen. Diep treurig dat dit over de ruggen van oudjes moet gaan waar men duidelijk niets om geeft. Ben zelf 63 jaar en krijg door dit alles angst om zelf ooit in een verzorgingshuis te belanden. Je zou gewoon niet oud willen worden om al deze ellende niet te moeten meemaken. Tante, Herman en Hildegard ik wens jullie heel veel sterkte in deze moeilijke strijd en bidden dat er gauw een positieve oplossing mag komen. Lieve groetjes Gerda.
 

  

 

Wilma jeweetwelwie 20-05-2010 19:18
Niemand reageert meer, het is te erg. Het is al gewoon dat een vrouw van 102 jaar haar laatste jaren in verdriet moet slijten. Hoe laf kun je zijn! Het is werkelijk te gek voor woorden, alle manipulaties indoctrinaties om dierbaren uit het zicht van Tonia te laten verdwijnen. Wat voor intriges zitten hier toch achter, om zo onmenselijk met een respectabele oudere om te gaan? Waar is OCMW bang voor? Hoogmoed komt ten val. Dit kan en mag niet langer duren, is er dan niemand die aan zo een onrecht een eind kan maken??

Wilma jeweetwelwie 20-05-2010 19:25
Ik begrijp dat er niemand meer reageert, iedereen weet het nu wel, maar het ergste is dat er geen actie ondernomen wordt en daarmee bedoel ik: acties in België, demonstraties enz., voor de deur van het zorgcentrum. Want hoeveel terreur accepteert een mens. "Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht." Citaat ter nagedachtenis van de 2e wereldoorlog op het Weteringplantsoen in Amsterdam. Geschreven door verzetsman van Randwijk.
 

Anja 21-05-2010 00:56
@Wilma, inderdaad Verwerpelijk!!!
Opsturen naar CNN? Wie kan de tekst vertalen in het Engels?

Christien Damman 21-05-2010 10:08
Natuurlijk is het erg als er niemand meer reageert. Maar hoe zit het met de Belgen hebben die geen belangstelling? Kunnen er toch voor het tehuis protesteren? De krant de media etc.mioet ingeschakeld worden.
"Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht." Een zeer mooi en ware uuitspraak.

 

terug naar boven   -   directe link naar dit artikel

 

12/05/2010

SPONTANE STEUN VAN FAMILIELID MEDEBEWOONSTER

 

 


Familielid medebewoonster van Tonia
doorbreekt taboe en komt op voor geschonden
 rechten van eeuwelinge en mantelzorgers

"Wanneer ik Tonia tijdens mijn bezoeken aan het rusthuis daar zo ongelukkig zie,
protesteert mijn geweten tegen dit onrecht en wil ik haar helpen en bijstaan waar ik kan"

"Op geen enkele wijze kan ik me vinden in de lasterlijke beschuldigingen
zoals die werden geuit door OCMW-voorzitter"

 


VERKLARING

Ik, ondergetekende, S. J., wonende te xxxx wens het volgende te verklaren.

Gemiddeld zo’n 6 maal per maand bezoek ik mijn grootmoeder in het OCMW-rusthuis Vinkenhof te Houthalen. Zij verblijft op dezelfde afdeling waar ook de 102-jarige mevrouw Antonia Nouwens verblijft. Op deze wijze kan ik mij ook een oordeel vormen aangaande het door het OCMW gecontesteerd gedrag van de mantelzorgers Herman Bielen en Hildegard Cornelissen.
Op geen enkele wijze kan ik me vinden in de lasterlijke beschuldigingen, zoals die werden geuit door de OCMW-voorzitter, personeelsleden of wie dan ook.
Integendeel sluit ik me volledig aan met de getuigenis die op 9/05/2010 door een werkneemster anoniem werd gepost op een blog van de de Volkskrant
en met de volgende inhoud:

werkneemster rusthuis

Het doet me goed om hier anoniem wat te kunnen zeggen, want het gevaar voor ontslag zou groot zijn als men mijn identiteit zou kennen. Ik werk in het rusthuis waar de 102-jarige Tonia verblijft en kan enkel getuigen dat de mantelzorgers van Tonia zich al jaren met hart en ziel inzetten voor haar. Antonia is voor haar leeftijd nog uitzonderlijk goed te been en aanspreekbaar maar ik ben ervan overtuigd dat indien Herman en Hildegard er niet voor haar zouden geweest zijn, Tonia al lang was overleden. Op zoveel gebieden zorgen zij ervoor dat Tonia haar levenszin niet verliest en slaagden zij er in het verleden al dikwijls in om haar uit een gevaarlijk dal te halen. Ik ervaar het maar heel zelden dat zelfs eigen kinderen zo voor hun ouders opkomen. Het is voor mij zeker dat dankzij deze 2 mensen Tonia nog kan zijn wie ze is en Tonia beseft dat zelf ook heel goed. Zonder hen is ze snel helemaal verloren.
De beschuldigingen die de OCMW-voorzitter in de krant en op tvl aan het adres van Herman en Hildegard uitte zijn gewoon schandalig en onwaar. Zelfs veel andere bewoners zijn blij als ze op de afdeling binnenkomen omdat zij de sfeer op een positieve wijze beïnvloeden en voor iedereen tijd nemen om een babbeltje of vriendelijk woord. Als personeelslid heb ik me door deze mensen eerder begrepen gevoeld en zeker nooit bedreigd. Ik wens Herman en Hildegard veel sterkte en moed in hun strijd om meer rechtvaardigheid en een betere zorg voor ouderen, want niemand kan of durft zijn mond hier open te doen. Iedereen weet al lang dat het OCMW deze mantelzorgers liever kwijt dan rijk is, maar het toegangsverbod is er echt OVER!!! Het geeft me als werkneemster bij het OCMW een ongelooflijk goed gevoel te weten dat er tenminste één raadslid van het OCMW met wat verantwoordelijkheidsgevoel het lef heeft om tegen de stroom in te roeien. Ik zou nooit de laatste jaren van mijn leven willen slijten in het rusthuis waar ik werk en ik dank de makers van dit blog dat dit me hier van het hart kan.

Naar mijn persoonlijke overtuiging staat het toegangsverbod dat aan deze mantelzorgers van de 102-jarige mevr. Nouwens werd opgelegd in pijnlijk contrast met de hartelijkheid  waarop Herman en Hildegard niet enkel mevr. Nouwens, maar ook andere bewoners benaderen. Er is zelfs een gemis bij een aantal bewoners naar de regelmatige aanwezigheid van deze mantelzorgers en ik ervaar tevens een taboe en angst bij de bewoners om erover te durven spreken. Noch ikzelf, noch de bewoners waarmee ik sprak, kunnen zich een reden voor dit toegangsverbod voor Herman en Hildegard voorstellen. Tenzij dat ze het op een kritische en vaak volkomen terechte wijze opnemen voor de belangen van de rusthuisbewoners op hun website ouderenhart.be.
Evenmin kan ik me voorstellen dat deze mensen bedreigend zouden zijn geweest en ook mijn grootmoeder is deze mensen erg genegen.
Maar boven de verontwaardiging aangaande de onrechtvaardige houding van het OCMW t.o.v. Herman Bielen en Hildegard Cornelissen, choqueert het me dat OCMW-verantwoordelijken een stokoud vrouwtje van 102 op het eind van haar leven blijkbaar gewetenloos duperen.
Wanneer ik Tonia tijdens mijn bezoeken aan het rusthuis daar zo ongelukkig zie, protesteert mijn geweten tegen dit onrecht en wil ik haar helpen en bijstaan waar ik kan.

Opgemaakt te xxxxx op 12 mei 2010

ondertekend S. J.

OUDERENHART.BE werd in het bezit gesteld van deze door getuige onderschreven verklaring. en wij danken daarvoor van harte. De links in deze verklaring werden toegevoegd door ouderenhart.be. Wil je bijdragen om de lasterlijke beschuldigingen van het OCMW te ontkrachten, als zouden de mantelzorgers en auteurs van deze website angstgevoelens oproepen of bedreigend zijn, graag reactie via contact@ouderenhart.be

----- Original Message -----
From:
g.vervest (kleindochter van Tonia's zus Jana)
To:
contact@deodata.be 
Sent: Saturday, May 15, 2010 7:09 AM

Lieve Tante, Herman en Hildegard
Goed om het verhaal te lezen wat S.J heeft geschreven op 12 mei. Een lief mens dat ook haar hart op de goede plaats heeft voor de ouderen. Zo moeten er meerdere zijn die haar durven te volgen met hun verhaal, want er is er duidelijk iets mis (wat we al wisten) zoals in vele verpleeg- en verzorgingstehuizen.
Denkt de voorzitster er nooit over na hoe haar toekomst er zal uitzien als zij oud is en er anderen in het bestuur zullen zitten?
Het gaat hier gewoon om macht en niet om de oudere mens waar ze geen ogen voor hebben.
Triest, diep triest, heb er geen woorden voor en ben alleen ontzettend kwaad over de gang van zaken.

Moet steeds aan Tante denken en hoop dat ze toch sterk genoeg is en er niet aan onderdoor gaat. Of is dat wat het bestuur wil?
Wens jullie heel veel sterkte en liefs vanuit Hapert.
Groetjes Gerda.

From: Mia Wertelaers
To: contact@deodata.be
Sent: Saturday, May 15, 2010 11:35 PM

Ik begrijp niet dat volwassen mensen zo kunnen treiteren om hun gelijk te halen. Hier gaat het om een 102-jarige die niet lang meer te leven heeft. Ik dacht dat men er in een bejaardentehuis alles doet om de oudjes gelukkig te maken; om ze te omringen met personen die hun lief zijn en van ze houden... Als het zo is zal ikzelf nooit naar een bejaardentehuis gaan, dit staat vast. Personen die zo met bejaarden omgaan verdienen niet om in zo een instelling te werken, maar om geen enkele nacht nog rustig te kunnen slapen.

Imke 14-05-2010 21:05
Kan die voorziitster niet een paar jaar naar de Maan???

Luc 14-05-2010 21:27
Van mij mag ze gaan joggen in de omgeving van de Melkweg.

Anja 14-05-2010 21:35
Het is een teken van zwakte dat die voorzitster volhardt in haar wil opleggen. Voorts wil ik even kwijt dat de Telegraaf nadat ze Ruben hebben gebeld ook wel eens even met de secrtaris Doumen van de OCMW kan bellen en hem dan te vragen waarom hij niet ingrijpt en Tonia haar bezoek teruggeeft!

Smokey 14-05-2010 22:52
Goed idee van Anja. Kan de Telegraaf misschien iets goeds doen..
Aan de grote klok hangen van dit soort missstanden!!!

Anja 15-05-2010 21:36
Ik snap weinig hoe de organisatie structuur van een Belgische zorginstelling er uit ziet.
Mogelijk kan meneer Bielen dat eens uit de doeken doen?

Irma 16-05-2010 23:42
Ik denk dat de "discipline" in België en het gehoorzamen daaraan, nog erg overheerst. Wat ik lees is dat er totaal geen inspraak of kritiek mag zijn vanuit de bewoners of hun vertegenwoordigers. Dat wordt als een misdaad bestraft met ijzeren hand. Volgens mij moet er een "omslag" komen in het denken en doen van het bestuur en personeel van die instelling. Dat is heel simpel: houd ieder maar eens voor hoe hij/zij het zou vinden, dat dezelfde straf hen zou worden opgelegd, als zij afhankelijk zouden zijn van verpleeghuiszorg. En dan niet de mogelijkheid bieden af te dwalen van de gestelde vraag, niet allerlei vergelijkingen toelaten, maar concreet en duidelijk een antwoord afdwingen! Misschien kan ouderenhart.be geholpen worden door ouderenbescherming Nederland? Probeer eens contact te leggen! Succes!

Irma 17-05-2010 00:17
W.b. die dame, die haar hart mag luchten bij ouderenbescherming Nederland en daar blij om is. Dat gun ik die dame beroepskracht in het huis waar tante Nonneke verblijft. Het werkt absoluut verhelderend, bevrijdend en lucht op. Toch een prangende vraag voor deze dame. Wat zou er gebeuren als u uw mond roerde binnen de instelling, waar u werkt? 
>>>

<<<
Dat u meeleeft met tante Nonneke, dat u schandalig vindt wat er gebeurt, allemaal fantastisch. Maar wat heeft tante Nonneke daaraan? NIETS!!!!
Tante Nonneke heeft uw uitgesproken woorden nodig, tante Nonneke heeft nodig, dat u een gesprek aangaat met de zorg en het bestuur. Er zijn al 4!!!!!!!!! mensen die met tante Nonneke meeleven. Er zullen vast nog wel meer te vinden zijn en wellicht ook binnen de Belgische media.
Neem contact met elkaar op, ga met 4-en naar dat bestuur zonder je vooraf te melden. Laat je niet wegsturen, doe je zegje, maar doe het goed.
Daar heeft tante Nonneke iets aan.
Wat zou er gebeuren als Herman en Hildegard gewoon naar binnen gaan om tante Nonneke te bezoeken?
Is het niet mogelijk tante Nonneke gewoon weer mee naar huis te nemen?
Dame beroepskracht, u kunt wel spetteren op een anonieme plek, maar als u alleen wilt spetteren, helpt het niemand en zeker niet uzelf. Mijn geweten zou lelijk aan mij blijven knagen als ik mijn hart alleen maar wilde luchten, want dat zou ik dan doen voor mezelf, om mijn geweten juist schoon te poetsen omdat ik niets ondernam! Het is aan u!

Ayten 17-05-2010 01:50
Irma je zegt het onverbloemd en raak, pijl in de roos! Die beroepskracht had feitelijk beter niets kunnen zeggen. Nu heeft die ijzeren lady Wortswinkel een laffe troef in haar tang. En tante Nonneke en haar medebewoners zijn vogelvrij verklaard door dit bazige bestuur. Irma je hebt kennelijk niet alles gelezen maar Ouderenbescherming heeft al contact met tante Nonneke en haar mantelzorgers. Ik roep het zwijgende personeel van het OCMW op om de secretaris een brief te schrijven en te vragen of Wortswinkel niet vervangen kan worden door een betere robot!

Robert-Jan Janssens 17-05-2010 11:25
@Irma, u geeft een scherpe kijk op de situatie. Ook ik deel uw kijk. U heeft helemaal gelijk. Die beroepskracht moet inderdaad gewoon de naam noemen en collega's en andere familieleden alsmede andere bewoners moeten gewoon hun mond open doen, in plaats van zwijgen en toekijken. Zwijgers en toekijkers zijn eigenlijk hele enge mensen. Die houden namelijk de onzin van dit bestuur in stand en helpen zorgafhankelijke ouderen een rot oude dag te bezorgen in dat rusthuis, want ben zelf maar eens oud en afhankelijk en krijg dan maar eens te maken met een bestuur wat zichzelf nog roemt ook over besluiten die niet deugen en feitelijk een teken van angst en zwakte zijn.

 

terug naar boven

 

11/05/2010

EINDHOVENS DAGBLAD VOLGT TOEGANGSVERBOD OP DE VOET

 

 


Oudste bewoonster van Houthalen in
isolement  geworpen, maar OCMW-voorzitster
 Van Wortswinkel is 'zeer tevreden'...

welbehagen bewoners rusthuis Vinkenhof staat niet centraal voor OCMW-bestuurzie ook website Eindhovens Dagblad

 

terug naar boven

 

7/05/2010

VONNIS m.b.t. TOEGANGSVERBOD HERMAN EN HILDEGARD

 

 


Toegangsverbod naar Raad van State

●  kortgedingrechter verklaart zich na 2,5 maand onbevoegd
 toegangsverbod niet door rechter bekrachtigd
 

Op 19/02/2010 werd het leven van de 102-jarige Antonia Nouwens en Herman Bielen en Hildegard Cornelissen als haar vertegenwoordiger, mantelzorgers en vertrouwenspersonen op een ingrijpende wijze ontwricht door een gewetenloos toegangsverbod tot het rusthuis, dat door het OCMW van Houthalen-Helchteren aan deze laatsten werd opgelegd. De mantelzorgers leidde bij hoogdringendheid een kortgedingprocedure in,  maar de rechter verklaarde zich op 6/05/2010 onbevoegd. Herman en Hildegard besloten meteen om het toegangsverbod aan te vechten bij de Raad van State.

Met grote gedrevenheid en blijkbaar haast gelijktijdig met het einde van de raadszitting waar het agendapunt wegens 'hoogdringendheid' snel werd behandeld, contacteerde OCMW-voorzitster Van Wortswinkel de pers, zodat reeds de volgende morgen het toegangsverbod in de krant verscheen. Met veel bluf en om enige twijfel weg te nemen aangaande de rechtmatigheid van het toegangsverbod dat een stokoud vrouwtje mag duperen, suggereert Van Wortswinkel dat het verbod ook door de vrederechter zal worden onderstreept. Volstrekt onwaar dus! Vooreerst heeft het OCMW geen stappen daartoe gezet, maar leidde Bielen en Cornelissen een kortgeding in om aan deze bizarre en asociale toestand een eind te maken. Tenslotte verklaarde de rechter zich hierin onbevoegd. Gezien het toegangsverbod niet door de rechter werd bekrachtigd heeft dit tevens tot gevolg dat het OCMW alvast geen politioneel optreden kan vorderen, indien Herman en/of Hildegard zich toegang verschaffen tot het rusthuis.

102-jarige huilt
Omdat Herman en Hildegard hun hoogbejaarde beschermelinge niet onder mensonwaardige omstandigheden wilden afleveren en ophalen langs de straat, verbleef Nouwens zo'n anderhalve maand in hun gezin. Maar een continue 24/24 zorgsituatie in combinatie met andere verplichtingen waren voor hen onhoudbaar. Tonia's huisarts dr. Bart Verschelde, die wekelijks zo'n 2 à 3 maal ten huize van de mantelzorgers op bezoek kwam, zag de noodwendigheid van hulp en bood zich aan om Tonia persoonlijk naar en van haar kamer in het rusthuis te begeleiden.
Om het impact van het toegangsverbod op de 102-jarige Antonia zo beperkt mogelijk te houden, verblijft Tonia nog steeds verlengde weekends bij Herman en Hildegard, zijnde van vrijdagmiddag tot maandagmiddag. Ook onderhouden de mantelzorgers dagelijks telefonisch contact met Tonia. Via een voor haar ter beschikking gestelde gsm weliswaar, want en ondanks een recente nieuwbouw konden de bewoners nog nooit in 30-jarig bestaan van het rusthuis Vinkenhof beschikken over een private telefoonaansluiting op hun kamer.
Dat de hoogbejaarde Tonia erg lijdt en gedesoriënteerd is door het toegangsverbod blijkt duidelijk uit een aantal multimediagetuigenissen die hieronder of via YouTube zijn te bekijken en te beluisteren. Het huilen van de 102-jarige Tonia tijdens een gemonitord telefoongesprek op 2/05/2010 gaat door merg en been.

'mantelSzorg'
Gelukkig en in schril contrast met de houding van het OCMW-bestuur staat het engagement van OCMW-raadslid Jean-Pierre Mantels en zijn echtgenote. In overleg met Herman en Hildegard nemen Jean-Pierre en Jadwiga naar best vermogen een aantal taken en waakzaamheid van de mantelzorgers over. Als grappige woordspeling zouden we het als mantelSzorg kunnen omschrijven.
Mantels kon zich nooit vinden in het OCMW-toegangsverbod en ging o.a. hierdoor als onafhankelijke zetelen.

Raad van State
Bielen en Cornelissen zijn ervan overtuigd dat het toegangsverbod gestoeld is op lucht, enkele dubieuze getuigenissen en rancunes omwille van transparante publicaties op deze website
OUDERENHART.BE. Kritische opmerkingen vanuit hun betrokkenheid met de rusthuisbewoners en ouderenzorg zijn al lang een doorn in het oog van diegene die het niet zo nauw nemen met elementaire vormen van respect of rechten van deze kwetsbare en afhankelijke ouderen. "Wij zullen tot het uiterste doorgaan om niet enkel het schaamteloos toegangsverbod aan te klagen. Maar evenzeer hekelen wij ook de wèrkelijke verantwoordelijken voor een sinds jaren verziekte OCMW-werking als gevolg van incompetenties, vertroebeling van bevoegdheden en slinkse manipulaties. En de Raad van State is dan een logisch vervolg", aldus Bielen en Cornelissen.
  

Wim Vaessen 08-05-2010 18:16
1-0 voor Tonia en haar mantelzorgers!
Proficiat

Luc 08-05-2010 18:34
Inderdaad 1-0 en een Rode Kaart voor ocmw-secretaris Doumen.

Imke 08-05-2010 21:00
Zou wel eens willen weten of dit optreden van deze Belgische rechter van invloed is op Nederlandse gelijksoortige zaken?

Marianne van Dam 09-05-2010 00:59
Ik begrijp het niet zo goed. Waarschijnlijk mis ik informatie. Die mevrouw woont in een tehuis en heeft twee mensen die voor haar zorgen. Die twee mensen mogen van het tehuis niet bij haar in het het tehuis komen. Die twee mensen hebben een rechtzaak aangespannen bij wat wij in Nederland een kantonrechter zouden noemen. Hoe kan het nu gebeuren dat die rechter er twee en een halve maand over doet om te verklaren onbevoegd te zijn??? Had die rechter dit niet direct kunnen stellen toen de zaak op het bureau van de rechter kwam??? Ik vind het eigenlijk best wel kwalijk dat die oude mevrouw zelf van niets weet en niets wordt gevraagd. Die rechter kan dan stellen niet bevoegd te zijn, maar laat wel een dame van 102 in ongewis. Dat is toch ernstig!? En hoe kan een bestuur nu nog zwijgen??? Wat zijn dit voor mensen??? Ik vind het een tamelijk onsmakelijke vertoning! Ik begrijp ook niet dat Belgische organisaties voor mantelzorgers dit zomaar aan zich voorbij laten gaan. Dit kan kennelijk elke mantelzorger en elke oudere in een rusthuis in België overkomen??? Treedt zo een bestuur niet af???

Soraya 09-05-2010 08:13
Als het bestuur toch geen politie kan vorderen omdat een rechter het verbod niet heeft bekrachtigd dan kunnen de mantelzorgers het verbod toch gewoon aan hun laars lappen?

Chris H. 09-05-2010 08:55
Jeetje, wat een lijdensweg die de mantelzorgers reeds achter de rug hebben. Het is toch klaarhelder wat dat OCMW bestuur wil bereiken met hen de toegang tot het verzorgingstehuis te ontzeggen. Natuurlijk dat er vooral geen informatie meer kan lekken naar de buitenwereld over hetgeen die mantelzorgers terecht aanklagen. Want dat brengt verantwoordelijken misschien in nauwe schoentjes. Ik vind dat die mantelzorgers nog erg beleefd en keurig zijn. Het zijn dit soort mensen die uiteindelijk kunnen bijdragen tot verandering en verbetering van de ouderenzorg. Hoe het bestuur dat 102 jarige oudje daarbij achter haar rug benadeelt is walgelijk en tekenend voor de wijze waarop ze voor ouderen zorgen.
 

werkneemster rusthuis 09-05-2010 20:23
Het doet me goed om hier anoniem wat te kunnen zeggen, want het gevaar voor ontslag zou groot zijn als men mijn identiteit zou kennnen. Ik werk in het rusthuis waar de 102-jarige Tonia verblijft en kan enkel getuigen dat de mantelzorgers van Tonia zich al jaren met hart en ziel inzetten voor haar. Antonia is voor haar leeftijd nog uitzonderlijk goed te been en aanspreekbaar maar ik ben ervan overtuigd dat indien Herman en Hildegard er niet voor haar zouden geweest zijn, Tonia al lang was overleden. Op zoveel gebieden zorgen zij ervoor dat Tonia haar levenszin niet verliest en slaagden zij er in het verleden al dikwijls in om haar uit een gevaarlijk dal te halen. Ik ervaar het maar heel zelden dat zelfs eigen kinderen zo voor hun ouders opkomen. Het is voor mij zeker dat dankzij deze 2 mensen Tonia nog kan zijn wie ze is en Tonia beseft dat zelf ook heel goed. Zonder hen is ze snel helemaal verloren.
De beschuldigingen die de OCMW-voorzitter in de krant en op tvl aan het adres van Herman en Hildegard uitte zijn gewoon schandalig en onwaar. Zelfs veel andere bewoners zijn blij als ze op de afdeling binnenkomen omdat zij de sfeer op een positieve wijze beïnvloeden en voor iedereen tijd nemen om een babbeltje of vriendelijk woord. Als personeelslid heb ik me door deze mensen eerder begrepen gevoeld en zeker nooit bedreigd. Ik wens Herman en Hildegard veel sterkte en moed in hun strijd om meer rechtvaardigheid en een betere zorg voor ouderen, want niemand kan of durft zijn mond hier open te doen. Iedereen weet al lang dat het OCMW deze mantelzorgers liever kwijt dan rijk is, maar het toegangsverbod is er echt OVER!!! Het geeft me als werkneemster bij het OCMW een ongeloofllijk goed gevoel te weten dat er tenminste één raadslid van het OCMW met wat verantwoordelijkheidsgevoel het lef heeft om tegen de stroom in te roeien. Ik zou nooit de laatste jaren van mijn leven willen slijten in het rusthuis waar ik werk en ik dank de makers van dit blog dat dit me hier van het hart kan.

Imke 10-05-2010 00:30
@werkneemster, ik bewonder uw moed! Er zouden meer van uw collega's de mond open moeten doen!

van Houthalen 10-05-2010 13:55
Het is onvoorstelbaar dat een OCMW zomaar mantelzorgers kan verbieden om hun dierbare in een rusthuis te bezoeken. Waar blijft in hemelsnaam de verantwoordelijkheid van de raadsleden die dit goedkeurden??? Dit getuigt eveneens van misbruik van macht en ego-tripperij bij bepaalde beleidspersonen. Hopelijk zal recht hier zegevieren en krijgt het een gepast staartje voor de verantwoordelijken en wordt Van Wortswinkel hierop afgerekend bij het kiespubliek!
Veel sterkte voor H & H !

 

 

 

terug naar boven

 

2/05/2010

ONTHUTSEND TELEFOONGESPREK MET HUILENDE HOOGBEJAARDE

 

 


Geëmotioneerde Tonia weet zich geen raad meer met
 OCMW-toegangsverbod voor Herman en Hildegard


tranen, onmacht en boosheid wisselen elkaar af...
 

 

 

Op 2/05/2010 werd onderstaand telefoongesprek tussen Tonia en Herman gemonitord. Tonia is erg geëmotioneerd en weet zich geen raad meer met het toegangsverbod dat door het OCMW-Houthalen-Helchteren gewetenloos werd opgelegd aan haar mantelzorgers en vertrouwenspersonen.

Tonia:
"Zij moesten hun eigen schamen om zo voor
 de dag te komen tegen een oude vrouw."

"Wie doet dat, dat gij niet binnen moogt?

"Dat is tégen mij werken, en dat verdien ik niet"

 

From: J. S.
To: contact@deodata.be 
Sent: Wednesday, May 05, 2010 6:56 PM
Subject: Tonia

Zaterdag ging ik mijn oma bezoeken in Vinkenhof. Ze zat in de "zaal" met een hele bende tv te kijken. Tonia zat daar ook, helemaal alleen. Ettelijke meters van de anderen verwijderd en met haar rug naar de tv... Eenzaam tussen een paar honderd mensen... Ik vond dat zo erg!

 

 

 

  

Anja Vaessen Weert 04-05-2010 00:05
Wat een drama! Hoe kan een bestuur zo een onmenselijk besluit verdedigen??? Waarom hoort het bestuur en de rechter niet wat deze vrouw hier feitelijk zegt??? Zelfs een hond doe je dit niet aan! Bizar! Ook al zouden er klachten zijn over de mantelzorgers, dan nog doe je dit niet, dan ga je met ze praten of regelt dat de oude mevrouw bezoek krijgt en niet in eenzaamheid weg moet kwijnen. Hier gaat ze aan dood! Welke bestuurder wil dit op zijn geweten hebben??? Ik begrijp ook niet dat de Belgische media dit zo voorbij laat gaan. We worden allemaal oud. Dit kan ieders voorland zijn. Ik ben echt geschokt! Is er dan niemand in België die zijn mond open durft te doen en zegt dat dit bestuur naar huis moet??? In en in triest dat dit anno 2010 kan gebeuren.

Wim Vaessen Weert 04-05-2010 00:12
Mijn zus vraagt of ik wil reageren. Ik heb dit nog nooit gedaan. Ik ben het met haar eens dat het onmenselijk is wat dit bestuur doet. Mijn maag draait om bij het horen van de huilende mevrouw. Ik hoop dat haar mantelzorgers snel weer langs kunnen komen en dat er iemand de moed, de macht en de wijsheid heeft om dit bestuur de oortjes te wassen, want hoe durf je iemand van 102 zo te behandelen!!!???

Luc 04-05-2010 00:31
Hier zijn geen woorden voor!

Marja 04-05-2010 00:47
Ik ben verbijsterd. Ze moeten die bestuurders verbieden met elkaar om te gaan, dan is het probleem zo opgelost.

Ayten 04-05-2010 08:40
Je zal het maar meemaken?!

rob 05-05-2010 12:35
@Luc 04-05-2010 11:38
Jij woont in België? Hoe kunnen we dit het beste organiseren? Pamfletten opsturen of iets anders? Bijv. een pamflet met: "wij steunen Tonia" met een foto van Tonia er op.

rob 04-05-2010 09:23
Je zou spontaan de neiging krijgen om die bestuurders persoonlijk aan te pakken. Het moet toch niet zo moeilijk zijn om te achterhalen waar ze wonen en dan hun woonplaats op de hoogte te stellen van hun manier van werken. Massaal hen en hun gezin negeren en buitensluiten in de plaats waar ze wonen. Weigeren met hen om te gaan; de slager en bakker die ze niet meer wil leveren. Maak ze paria; deze mensen verdienen op dezelfde manier behandeld te worden als Tonia!

Wilma Jeweetwelwie 04-05-2010 11:17
@ Rob, ik ben het hier met je eens! Deze 'mensen' moeten zelf voelen wat ze een ander aandoen, anders leren ze niet. Een Oud Hollandsch spreekwoord: Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet! We huilen met Tonia mee! Wat een pijn en verdriet wat een mens in zijn laatste levensjaren mee moet maken!

Gerda 04-05-2010 23:20
Verschrikkelijk weer je zou bang worden zelf oud te worden en dat allemaal nog op je pad komt.
Tante heel veel sterkte en hopen op een positieve uitslag 6 mei. Dat Herman en Hildegard maar weer gauw mogen komen.

Irma 05-05-2010 17:19
Anja, je vraagt wie zoiets op zijn geweten wil hebben. Dat wil natuurlijk geen MENS. Alleen mensen hebben een geweten en als deze behandeling van een oude dame doorgang vindt, kan ik niet spreken over mensen en dus is er geen geweten en heeft ook niemand haar eventuele dood daardoor op zijn/haar geweten. Probleem opgelost voor het bestuur.
Zaak is er zo snel mogelijk iets aan te doen. Misschien richting België, binnenvallen bij dat bestuur en zoveel mogelijk media meenemen.Of de mantelzorger of die fijne fam. neemt haar weer mee naar huis?Of doen wat Rob voorstelt?

Jan van Daalen 04-05-2010 01:01
Las dit bericht op Twitter. Niet te geloven! Ik zou als ik de mantelzorgers was gewoon op bezoek gaan.
 

Ayten 04-05-2010 08:40
Je zal het maar meemaken?!

rob 04-05-2010 09:23
Je zou spontaan de neiging krijgen om die bestuurders persoonlijk aan te pakken.
Het moet toch niet zo moeilijk zijn om te achterhalen waar ze wonen en dan hun woonplaats op de hoogte te stellen van hun manier van werken.
Massaal hen en hun gezin negeren en buitensluiten in de plaats waar ze wonen. Weigeren met hen om te gaan; de slager en bakker die ze niet meer wil leveren.
Maak ze paria; deze mensen verdienen op dezelfde manier behandeld te worden als Tonia!

Wilma Jeweetwelwie 04-05-2010 11:17
@ Rob, ik ben het hier met je eens! Deze 'mensen' moeten zelf voelen wat ze een ander aandoen, anders leren ze niet. Een Oud Hollandsch spreekwoord: Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet! We huilen met Tonia mee! Wat een pijn en verdriet wat een mens in zijn laatste levensjaren mee moet maken!

Gerda 04-05-2010 23:20
Verschrikkelijk weer je zou bang worden zelf oud te worden en dat allemaal nog op je pad komt.
Tante heel veel sterkte en hopen op een positieve uitslag 6 mei.
Dat Herman en Hildegard maar weer gauw mogen komen.

rob 05-05-2010 12:35
@Luc 04-05-2010 11:38

Jij woont in België? Hoe kunnen we dit het beste organiseren? Pamfletten opsturen of iets anders?
Bijv. een pamflet met: "wij steunen Tonia" met een foto van Tonia er op.

Irma 05-05-2010 17:19
Anja, je vraagt wie zoiets op zijn geweten wil hebben. Dat wil natuurlijk geen MENS. Alleen mensen hebben een geweten en als deze behandeling van een oude dame doorgang vindt, kan ik niet spreken over mensen en dus is er geen geweten en heeft ook niemand haar eventuele dood daardoor op zijn/haar geweten. Probleem opgelost voor het bestuur.
Zaak is er zo snel mogelijk iets aan te doen. Misschien richting België, binnenvallen bij dat bestuur en zoveel mogelijk media meenemen. Of de mantelzorger of die fijne fam. neemt haar weer mee naar huis? Of doen wat Rob voorstelt?

rob 07-05-2010 16:02
Is het niet mogelijk om Tonia over te plaatsen naar een tehuis in Nederland? Die zijn weliswaar niet beter maar je hebt wel meer rechten, bijv. om je eigen dossier in te zien.

Anja 08-05-2010 15:17
Wat een gesol daar bij dat OCMW-Houthalen en zeker ook bij de rechtbank.
Deze mevrouw is 102 jaar! Hoe zit het met verantwoordelijkheden bij die mensen???

Ayten 08-05-2010 15:48
Hebben ze in België geen overkoepelende cliëntenraad die deze hele affaire eens gaat onderzoeken en het bestuur dwingt menselijk te handelen in plaats van een vrouw van 102 als een hond te behandelen.
En hoe zit het met de rol van de huisarts, want die is toch opmerkelijk. Durft die man niet op te komen voor de rechten van zijn patiënt? En hoe kan het dat de Belgische politici zich zo op de vlakte houden, dit is toch schadelijk voor het aanzien van België? Heeft deze mevrouw nog haar Nederlandse paspoort? Zo ja, waarom doet de Nederlandse politiek dan haar mond niet open in België?

Wim Vaessen 08-05-2010 16:44
@ Ayten, er zijn in Nederland slechts 2 partijen die de afgelopen jaren hun mond opendoen over problemen in de zorg aan ouderen. Dit zijn de SP en de PVV. Welnu mogelijk doet een van die twee om de Nederlandse Tonia te helpen de mond open?

 

 

 

 

 


Bezorgdheid om Tonia van OCMW-raadslid Mantels en zijn
echtgenote in schril contrast met houding OCMW-bestuur


Jean-Pierre en echtgenote Jadwiga nemen bezorgdheid om Tonia waakzaam op
 

 

 

Het voelt voor de mantelzorgers hartverscheurend aan om Tonia na bovenstaand telefoongesprek niet te kunnen gaan opzoeken ter ondersteuning en ze brengen OCMW-raadslid Jean-Pierre Mantels meteen op de hoogte van Tonia's verdriet. Via zijn bereidwilligheid om de 102-jarige te gaan ophalen in het rusthuis zit Tonia een paar uurtjes later toch samen met haar dierbaren aan tafel in de bistro 'Het Brouwershuis' in het centrum van Houthalen. Tonia herleeft zienderogen en is ontzettend blij met de zorgzame attenties van Jean-Pierre en zijn echtgenote Jadwiga. Dat zijn de mantelzorgers Herman en Hildegard natuurlijk ook en het is voor hen indrukwekkend contrasterend met de houding van het OCMW-bestuur...  "Van verdriet naar kermis op een paar uurtjes tijd", lacht Tonia.
Binnen de OCMW-raad blijft J.P. Mantels zijn bezwaar uiten tegen het toegangsverbod.

 

terug naar boven

 

29/04/2010

WEBLOG CRANENDONCK

 

 


Hub Dohmen (reporter Eindhovens Dagblad) over zijn persoonlijk contact met de 102-jarige Antonia:
Toegangsverbod vooral gevolg van ego's?


klik hier of op artikel voor bron
 

bezorgde familie -  2010-04-29 16:36
Hartelijk dank voor de moeite en aandacht die u besteedt voor dit probleem. Mogelijk bent u binnenkort als krant ook aanwezig bij de uitspraak van de rechtbank?

 

terug naar boven

 

28/04/2010

LEZERSREACTIES OP TOEGANGSVERBOD

 

 


Eindhovens Dagblad maakt reacties los:

Nederlanders reageren geschokt
 
op toegangsverbod mantelzorgers Tonia
in OCMW-rusthuis te Houthalen

 

 

 

  

Fam. Dekker - 27-04-2010 | 17:32
Schandalig! De bestuurders de laan uitsturen, want dit doe je een hond nog niet aan. En de rechter zou het bestuur een boete moeten opleggen wegens onmenselijkheid en de zaak aan een goed mediator moeten geven, want praten lost op. Wat ik helemaal schandalig vind is dat ze niet eens de pers laten praten met andere bewoners. Ze weten namelijk maar al te goed dat iedereen achter mevrouw Nouwens staat en dat ze niets van hun klachten kunnen onderbouwen. Je zal maar 102 zijn, krijg je deze flauwekul op je bordje!  Wel goed dat het raadslid een tegengeluid laat horen.

Erwin - 28-04-2010 | 15:48
Welke belangen zitten er werkelijk verborgen achter dit weerzinwekkend toegangsverbod dat een hoogbejaarde zonder schaamte mag duperen? Wie wil er voordeel halen uit dit verbod en wie is er verantwoordelijk voor? Ben nieuwsgierig of dit uiteindelijk ook de media zal halen... Veel sterkte voor de 102-jarige en haar mantelzorgers!

Martina - 28-04-2010 | 14:13
Hoi Herman en Hildegard,
Ik heb zo juist het artikel in het ED gelezen. Wat een ophef allemaal en dat omdat jullie opkomen voor het welzijn van Deotata.
Ik herken de situatie alsof het over onze ouders gaat. Ook ik heb (omdat ik het aanspreekpunt was) veel gedonder over mij heen gehad. Als je pleit voor iemand wordt dat ervaren door de directie en anderen als vervelend. Jammer want als je met z'n allen je neus dezelfde richting in zet krijg je gemotiveerd personeel en een prima verzorgingshuis met optimale mogelijkheden voor de bewoners. ENNNN die hebben daar recht op.  Ik wens jullie succes met je inzet voor de juiste verzorging/begeleiding. 

Noud Smits uit Moergestel (NL)  - 2010-04-25  10:24
De wijze waarop ouderen soms gemanipuleerd worden en in het ergste geval geterroriseerd, geeft blijken van miskenning van "het mens zijn" en zegt ons heel veel over de arrogantie en onbegrip van de leidinggevenden van verzorgingshuizen, verpleeghuizen en rustoorden. Alleen gefundeerde kritiek en openheid in dezen kan het tij ten goede doen keren.

Jean Emon uit Antwerpen - 2010-04-25  09:14
Ik heb een bang vermoeden dat hier het bestuur leidt en lijdt aan tunnelvisie. Tonia zoek de media op dan ziet het volk wat er in de rusthuizen ziekmakend in stand gehouden wordt, namelijk een machtsstructuur die niet meer van deze tijd is en die ouderen vogelvrij maakt. Ernstige ontwikkeling vind ik.

Jean Emons  2010-04-25  08:55
Wek de suggestie dat het personeel klachten heeft over gasten en start als bestuur een ongekende achtervolging. Laat dit uitvoeren door een incompetent bestuur voorgezeten door een partijdige secretaris en je hebt de instrumenten om de media wijs te maken dat je je bewoners moet mogen beschermen. Doch tegen wie of wat? Speel personeel en families die onvrede uiten vooral tegen elkaar uit en je lijkt verzekerd van succes. In België hebben ouderen die minder goede zorg ontvangen een heel vet probleem. De regering zou eens aan die problemen moeten gaan werken in plaats van toe kijken en met elkaar ruzie maken over een probleem uit 1r00 zoveel. Ik steun de actie en roep heel België op Tonia te steunen!

Tilly van de Langenberg uit S-Hertogenbosch - 2010-04-25  22:17
Nou wat is dit voor kul, mensen die onze maatschappij groot hebben gebracht zo te kleineren. Of worden wij als Nederlanders nu in België gediscrimineerd?
Mensen blijf vechten.

Wilma Samuelsz uit Diemen (NL) - 2010-04-27  17:03
Lieve Tonia, wat vreselijk hoe ze jou behandelen! Je bent aangewezen op zorg en vervolgens laten ze jouw naasten niet meer toe in het Verpleeghuis. Een schande is het! De andere kant is dat je naasten het goed met je voor hebben, hou je hieraan vast. Er komt vast en zeker een oplossing, nu zoveel mensen zich ermee bezig houden. Sterkte lieve Tonia, hou je goed! Knuffel van André, Wilma en Roos.

Fam. Vink uit Middelburg (NL) - 2010-04-25  11:57
Sterkte met het bestrijden van dit bizarre pesten en onbeholpen gedrag van mismanagers!

Riet van Dam uit Den Haag (NL) - 2010-04-25  03:00
Het moet niet gekker worden.  Ben je 102 en krijg je stress van de zorgaanbieder! Zet 'm op Tonia!!!

Madelein Holm uit Maarssen (NL) - 2010-04-25  00:02
Diepe buiging dat u doorzet om contact te houden met uw mantelzorgers. Van harte hoop ik dat u er lang plezier van zult hebben.

Ans Vergeer uit Tilburg (NL) - 2010-04-25  12:51
Ik sluit mij aan bij de andere schrijvers!
Wat een absurde situatie en wat een afgang van het bestuur van deze instelling. Heel veel moed, wijsheid en kracht gewenst en vooral doorgaan, want u heeft alle recht om uw ongenoegens te uiten. Al was u 287 jaar!

Remco Gaastra uit Gouda (NL) - 2010-04-25  09:20
Net als Madelein maak ik voor u een diepe buiging? Tonia! Geef niet op en veel sterkte!

Gerda Vervest uit Hapert (NL) - 2010-04-23  08:22
Lieve mensen, Bijna elke dag ga ik naar uw site om te kijken of er nieuws is. Het doet me heel veel verdriet dat er zo in het rusthuis met Tante wordt omgesprongen. De tranen lopen dan vaak over mijn wangen. Is Tante daarom 102 geworden om dit door te moeten maken? Mensonwaardig gewoon! Ik wens jullie allen heel veel kracht toe. Lieve groetjes voor jullie allen, Gerda.

Sam & Christien (NL) - 2010-02-24  09:41
Lieve tante Tonia, Herman en Hildegard,  ... Een ander bericht echter vervulde ons met verbijstering, woede eigenlijk. Een toegangsverbod tot het domein Vinkenhof voor Herman en Hildegard. De 2 mensen die een steun en toeverlaat zijn voor onze tante Tonia. Hoe nu verder als tante Tonia het ziekenhuis mag verlaten. De straat op?  Dit kan en mag niet gebeuren.
Sterkte en hou vol. Sam en Christien.

Albert Jan Harkema uit Beverwijk (NL) - 2010-04-25  15:09
Terwijl we bestookt worden door allerlei liefdadigheidsinstellingen, die geld ophalen voor doelen, die populair bij de bevolking zijn, worden de versleten mensen vergeten. Ik roep de Postcode loterij op om ook eens geld vrij te maken om ook minder mondigen in onze samenleving een goed bestaan te geven. Deze hebben onze steun hard nodig, want de verpleging is soms minimaal, en pottenkijkers worden niet geduld. Daar moet een eind aan komen. Deze onmondigen zijn ook eens gelukkige spelende kinderen geweest en hebben recht op een zo gelukkig mogelijk bestaan. Ik zal niet rusten totdat deze vergeten groep behandeld zal worden op een meer dan een menselijke manier.( Ik bedoel met veel liefde )

Renate uit Roderkerken-Maas (NL) - 2010-04-25  10:17
Belachelijk: een toegangsverbod voor de mantelzorgers! Hopelijk wordt er snel een oplossing bedacht. Sterkte in ieder geval.

John Thissen uit Sittard (NL) - 2010-04-25  03:09
Bizar dat iemand een oude afhankelijke vrouw zo durft te behandelen.
Die directie moet zich schamen! Antonia is een mens en geen koe! Veel sterkte!

Fam Rietkerk uit Rotterdam (NL) - 2010-04-25  12:43
In Nederland gebeurt dit ook. Onlangs nog weigerde een rechter dat personeel die klachten over een zoon uitte gehoord werden. De advocaat van de zoon die een bezoekbeperking was opgelegd had hierom verzocht. Dat dit in België ook gebeurde heb ik nooit eerder bij stilgestaan. Maar dat het dan uitgerekend ook nog een Nederlandse in België moet overkomen dat vind ik een opmerkelijke samenloop.
Nederlanders zijn misschien wat meer assertief dan Belgen en mogelijk haalt dit daarom, naast het feit dat Tonia 102 jaar is, het nieuws. Maar het moet nu de landelijke politici gaan bereiken, zowel in België als in Nederland.  Want we hebben het hier over mensen die vanuit hun functie of bevoegdheid weerloze en zorgafhankelijke ouderen hun wil opleggen, en dat kan niet.  En net als in Nederland gaat het in de Belgische Rechtspraak hier ook om een dwaling die klakkeloos door de rechter gevolgd wordt. Je mag hopen dat Tonia een engeltje op haar schouder heeft en dat heel veel mensen via dit gastenboek hun onvrede over de afkeurenswaardige gang van zaken van het OCMW uiten.
Rest me nog om Tonia een hart onder de riem te steken en te schrijven dat ik haar een heldin vindt omdat ze door haar serene uitstraling toont dat je een 102 jarige niet voor de gek moet houden met laster en prietpraat over de mensen waar ze van houdt en die goed voor haar zijn.
Dat men daar in het OCMW Houthalen niet mee om weet te gaan is te gek voor woorden!! We leven is 2010 en niet meer in de Middeleeuwen!!!
Antonia heeel veel sterkte van de fam. Rietkerk uit Rotterdam!

Ayten Goelt uit Brussel - 2010-04-25  11:31
Ik geloof niet in kaboutertjes, niet in spoken , niet in de Kerstman en niet in het opleggen van onzinnige verboden. Sterkte!

Ellen van der Kallen uit Hengelo (NL) - 2010-04-25  14:49
Ik heb maar een woord over voor wat ik over het besluit van het rusthuis lees en dat is 'waardeloos'. Ik wens u rust toe en uw mantelzorgers dat het OCMW maar snel een ander bestuur aanstelt die de strijdbijl neer gaan leggen en gewoon als volwassenen problemen oplossen in plaats van ze te verdoezelen of hun macht te misbruiken.

Jos Vervest-Nersinger uit Eindhoven (NL) - 2010-04-28  15:52
Lieve Tante Tonia, Lieve Hildegard en Herman.
Gisteren las ik met verbijstering het verhaal in het Eindhovens Dagblad. Jammer dat je als 102- jarige op deze manier in de krant moet komen. Wat een gedoe om zo'n lieve schat. Het is mensonterend dat dit allemaal zo maar kan anno 2010. Er moet eens flink de bezem door het bestuur. Dat deze mensen zich maar eens gaan bekommeren om de zorg die deze ouderen zo nodig en verdiend hebben. Na een werkzaam leven en volledig in het teken van de medemens gesteld te hebben, mag je op je oude dag dit nog allemaal meemaken. Het wordt tijd dat deze vrouw rust krijgt. Het heet toch een RUSTHUIS, al is de betekenis van dit woord hier ver te zoeken.
Lieve tante Nonneke ik hoop dat u het Eindhovens Dagblad weer gaat halen maar dan op uw verjaardag of wanneer u kunt melden dat er een oplossing voor u gevonden is.
Blijf strijdbaar en laat de moed niet zakken. Heel de Benelux moet weten dat u dit niet verdiend hebt.
Voor alle duidelijkheid: ik ben een zoon van Piet van Peerke van de Heestert, de man van uw zus Jana. U wel bekend want je weet daar sappige verhalen over :-).
Lieve mensen heel veel sterkte in uw strijd en geef de moed niet op. Tante Tonia verdient beter! 

Fam de Vries uit Middelbeers 27-04-2010 16:45
Wat erg wat ze met onze dorpsgenote uithalen daar in België. Die bestuurster moet aftreden! En er moet heel snel een bemiddeling komen want dit doe je een hond nog niet aan. In wat voor een wereld leven we. Ik ben zelf mantelzorger en als mij dit zou overkomen denk ik dat ik heel erg boos zou worden.

rob 27-04-2010 17:11
In België halen instellingen dus dezelfde rot-trucs uit als in ons land. Dit kan er toe leiden dat mevrouw depressief wordt en op haar leeftijd kan dat verkeerd aflopen. Laten ze dan eens openlijk zeggen dat ze liever niet willen dat mensen zo oud worden!!

Mevrouw Pardon 27-04-2010 20:49
@Rob, mijn tante verblijft in hetzelfde tehuis als de mevrouw in het filmpje en krantenartikel. Het is in België zo dat ouderen in België in een rusthuis weinig rechtsbescherming kennen. Denise Van den Broeck schrijft er over haar boek ‘als de zorg ontspoort’. Ook in België vergrijst de bevolking en geraakt het personeel in de tehuizen net als in Nederland overbelast. Denise Van den Broeck noemt de rust- en verzorgingshuizen 'vergeetputten van de samenleving.'
Feitelijk maakt de situatie rond mevrouw Nouwens, (Tonia voor insiders) dit zichtbaar. Het gaat in de kern in het geheel niet om de problemen tussen de mantelzorgers en personeel. Dat gaat juist best goed samen. Waar het om gaat is dat het OCMW al jarenlang dezelfde secretaris heeft en dat zijn wil wet is. Wat die persoon zegt wordt als waarheid aangenomen. Anders dan in Nederland worden tehuizen zoals dat van mijn tante en tante Nonneke of Tonia zoals ze wordt genoemd, als het ware vanuit de locale politiek bestuurd. Ik vind de omschrijving van de krant goed. Ze noemen het een bizarre soap. Welnu het is ook een bizarre soap, alleen wel hartstikke reality tv!!! Nu ons kabinet gevallen is en men in Nederland met reces is is het nieuws rond Tonia niet echt nieuws. Maar dat is het natuurlijk wel, want het is groot leed wat hier gebeurt. Dit zou niet mogen gebeuren in beschaafde landen.
Ik teken niet met mijn eigen naam, want dan weten ze wie ik ben.
Ik wil wel kwijt dat ik het bestuur laf vind dat er niet gefilmd mocht worden in het tehuis.
Een groot deel van de bewoners zou dat heel erg leuk hebben gevonden, alleen durft denk ik niemand zijn mond open te doen, want dan volgen er mogelijk bij hen maatregelen.

Fan van Tonia 27-04-2010 17:27
nieuws uit België: zie ook de site over Tonia's leven:
http://www.deodata.be/TONIA_VANDAAG/Tonia_vandaag_2010.htm  
 

Carla van Halen 27-04-2010 16:49
Ik kom net van mijn werk en lees in het Eindhovens Dagblad dit schokkende bizarre nieuws. Ik ben het eens met de familie de Vries uit Middelbeers dat de bestuurster moet aftreden. Wat een ongelooflijke koude vrouw is die bestuurster!!!

Jannes 27-04-2010 17:55
Voor mij mag de bestuurster inderdaad ook vertrekken! Ze zou wat mij betreft beter in een fabriek kunnen gaan werken met weinig contact met de medemens. Zo iemand past voor mijn gevoel niet in de zorg!! Zeker niet met oudere mensen die al het nodige hebben meegemaakt, deze mensen hebben recht op een fijne oude dag!! Het liefst met veel bezoek. Bezoek wat ook kan bekritiseren indien nodig mocht zijn. Kritiek kun je natuurlijk ook opbouwend zien, dus positief. Ik zeg altijd maar zo: sprekende mensen zijn te helpen, ja toch??

rob 28-04-2010 09:40
@Mevrouw Pardon 27-04-2010 20:49
Dat er repercussies volgen als je openlijk klaagt is ook in Nederland een bekend gegeven. Daarom heb ik pas openlijk op TV mijn verhaal gedaan toen mijn schoonmoeder was overleden; die konden ze toen niet meer terugpakken.
Daarna kwamen wel de krokodillentranen van de instelling dat ze het zo moeilijk hadden en geen geld voor personeel, plus de woede van staatssecretaris Bussemaker.
Het is een feit dat een deel van het personeel niet geïnteresseerd is om goede zorg te verlenen; die lopen daar puur voor hun geld.
Het wel goedwillende deel wordt flink onderbetaald. En dat is vooral het gevolg van het verkeerd besteden van geld, de overdadige managementstructuur en de enorme bureaucratie.
Maar politici hebben niet de wil en het inzicht om daar eens serieus naar te kijken; want met fatsoenlijk ouderenbeleid scoor je niet in het buitenland!

mevrouw Pardon 28-04-2010 12:24
@Rob, dank voor je reactie.
Hier in België snappen wij even de Nederlanders niet zo goed. Jullie zijn zo mondig en dan toch dezelfde problemen als bij uw zuiderburen, begrijp dit niet goed.

Jean Emons 27-04-2010 19:03
Ik ben geschokt! Is dit de maatschappij die wij willen? Ouderen wegstoppen en als je zorgen uit als mantelzorg door een instellingsbestuurder buiten de deur gehouden? Wat heeft die bestuurder te verbergen???

 

 

terug naar boven

 

26/04/2010

KRANT 'EINDHOVENS DAGBLAD' BEZORGD OM TONIA (2)

 

 


Eindhovens Dagblad maakt filmpje
over toegangsverbod mantelzorgers


     

Juridische strijd over
 'tante Nonneke'
bron: Eindhovens Dagblad

Het welzijn van 'tante Nonneke' (102), de oudste inwoonster van Houthalen-Helchteren in Belgisch-Limburg, is de inzet van juridisch wapengekletter.

Rusthuis Vinkenhof in Houthalen weigert nog langer de beide mantelzorgers van Antonia Nouwens, geboren en getogen in Westelbeers, toegang te verlenen. Volgens Antonia wordt ze door de maatregel in een isolement geworpen. ,,Ik krijg maar weinig bezoek", zegt de eeuwelinge.

Ondertussen functioneert huisarts Bart Verschelde noodgedwongen als persoonlijk chauffeur van de uitgetreden zuster.

In een poging weer toegang te krijgen tot zijn voormalige buurvrouw, heeft mantelzorger Herman Bielen een kort geding tegen de directie van de instelling aangespannen.

 

 

OCMW-raadslid Jean-Pierre Mantels:
"Om wie gaat het hier nu eigenlijk? Antonia toch?"

"Het is heel cru om de zaak zo aan te pakken"
 


klik voor groter om te lezen

terug naar boven

 

26/04/2010

KRANT 'EINDHOVENS DAGBLAD' BEZORGD OM TONIA (1)

 

 


"Wil jij weten zonder wie Tonia echt niet verder kan?

Lees hierover morgen meer in het Eindhovens Dagblad

 


 

Het toegangsverbod voor de mantelzorgers en vertrouwenspersonen van de 102-jarige Tonia beroert ondertussen ook Nederland. Na Ouderenbescherming Nederland  kwam vandaag ook een ploeg van het Eindhovens Dagblad zich vergewissen van het onrecht dat de hoogbejaarde Antonia en haar mantelzorgers wordt aangedaan...

terug naar boven

 

17/04/2010

TOEGANGSVERBOD VERERGERT DESORIËNTATIE

 

 


"Ik ben verloren, Herman"
"Ik ben nog niet thuis hier. 't Is allemaal vreemd"


toegangsverbod zorgt voor pijnlijke en voorspelde desoriëntatie van Tonia
 

 

Op 15/04/2010 werd onderstaand telefoongesprek tussen Tonia en Herman gemonitord. Hopend op een snelle uitspraak van de kortgedingrechter aangaande het bizar toegangsverbod, vingen Herman en Hildegard Tonia anderhalve maand op in hun gezin. Tonia's huisarts dr. Verschelde zorgde voor een aanvaardbare noodoplossing die een einde kon maken aan een onhoudbare 24/24u zorgsituatie. Maar maar ook al verblijft Tonia nog steeds van vrijdagmiddag tot maandagmiddag bij haar mantelzorgers; het is duidelijk dat de hoogbejaarde in het rusthuis pijnlijk gedesoriënteerd raakt door het bezoekverbod van Herman en Hildegard...

   
 

From: Gerda Vervest uit Hapert (NL) - To: contact@deodata.be  - Sent: Friday, April 23, 2010 8:21 AM

Lieve mensen,
Bijna elke dag ga ik naar uw site om te kijken of er nog iets nieuws staat. Het doet me heel veel verdriet dat er zo in het rusthuis met Tante wordt omgesprongen. De tranen lopen dan vaak over mijn wangen. Is Tante daarom 102 geworden om dit door te moeten maken? Mensonwaardig gewoon! Wens jullie allen heel veel kracht toe. Lieve groetjes voor jullie allen, Gerda.

Vonnis toegangsverbod
 pas op 6 mei

Vandaag 20/04/2010 kwam het toegangsverbod dat werd ingeleid voor de kortgedingrechter te Hasselt op 9/03/2010 terug aan bod. Het OCMW-bestuur van Houthalen-Helchteren legde op 19/02/2010 aan de twee vertrouwenspersonen en mantelzorgers van de 102-jarige Antonia Nouwens dit toegangsverbod op tot het rusthuis, waar de eeuwelinge gehuisvest is.
De rechter dient uit te vlooien of zij al dan niet rechtsmacht heeft om uit te maken of de beslissing van het OCMW-bestuur voor het toegangsverbod voldoende gemotiveerd werd.
Ondertussen blijft het OCMW-bestuur de belastende getuigenissen als 'vertrouwelijk' duiden, zodat elk verweer door de gedupeerden tergend en laf onmogelijk wordt gemaakt en zij zich afvragen hoe ten gronde over het toegangsverbod kan worden beslist.
Gezien er pas op 6/05/2010 een vonnis zal uitgesproken worden, zal deze bizarre en schaamteloze dupering van een stokoud 102-jarig vrouwtje en haar vermoeide mantelzorgers minimaal bijna drie maanden hebben kunnen standhouden!

terug naar boven

 

14/04/2010

"MEER VOELING MET BEJAARDEN ZELF"

 

 

OCMW-raadslid Jean-Pierre Mantels
met echtgenote op bezoek bij Tonia
 

Na enig overleg met haar mantelzorgers Herman & Hildegard bracht OCMW-raadslid Jean-Pierre Mantels samen met zijn echtgenote Jadwiga vandaag een bezoek aan Tonia in het rusthuis Vinkenhof.
Met dit bezoek wilde Mantels zich in eerste plaats vergewissen van de situatie van de 102-jarige Antonia, die omwille van een toegangsverbod afgesloten wordt van elk bezoek van haar mantelzorgers.
Als enig raadslid wenste Mantels niet volgzaam te stemmen voor een toegangsverbod dat met 'hoogdringendheid' werd aangeboden, maar waarvan hij het dossier niet voldoende kon onderzoeken.

Mantels is van plan om in de toekomst meer bezoeken te brengen aan het rusthuis en daardoor meer voeling te krijgen met het reilen en zeilen op de werkvloer zelf en met het welbehagen van de rusthuisbewoners. "Dat kan mij enkel maar ten goede komen in een correcte uitoefening van mijn mandaat als OCMW-raadslid en mij helpen om de juiste beslissingen te nemen", aldus Mantels.

Tonia
In een telefonisch gesprek vertelt Tonia ons achteraf blij te zijn geweest met het bezoek van Jean-Pierre en Jadwiga. "Ja... Het was heel leuk! We kennen elkaar nog niet zolang, maar houden toch al van elkaar", grapt Tonia in haar eigen woorden... :-)

 

terug naar boven

 

12/04/2010

NOODOPLOSSING TIJDENS TOEGANGSVERBOD

 

 

Huisarts zorgt tijdens toegangsverbod voor
 verplaatsingen van 102-jarige Tonia,
 tussen rusthuis en mantelzorgers

●  Tonia na 6 weken verblijf bij mantelzorgers terug naar Vinkenhof tijdens werkdagen

●  "Wij stellen OCMW-voorzitster Van Wortswinkel, OCMW-secretaris Doumen, de OCMW-raadsleden
 en rusthuisdirecteur Geurts verantwoordelijk voor het welbehagen van de 102-jarige Tonia, zolang
 het toegangsverbod voor haar mantelzorgers en vertrouwenspersonen van kracht blijft.
"
 

toegangsverbod voor beide mantelzorgers in één klap
Sinds 19/02/2010 is er door het OCMW-bestuur van Houthalen-Helchteren een toegangsverbod tot het rusthuis Vinkenhof van kracht voor de mantelzorgers en vertrouwenspersonen van de 102-jarige Antonia Nouwens. Deze mogen Antonia nog enkel aan de straat af- of ophalen, na een telefonische afspraak gedurende de werkdagen en 24 uur op voorhand.
Zelfs tegen adviezen van medici in ontzegt het OCMW van Houthalen in één klap beide mantelzorgers (zowel Hildegard als Herman) de toegang tot hun hoogbejaarde in het rusthuis. Zonder enige scrupules en vreemd aan elke vorm van bezorgdheid voor de belangen van de 102-jarige Antonia, worden hierbij de belangrijkste sociale contacten en houvasten in de leefomgeving van een desoriënterende en niet-weerbare hoogbejaarde afgesneden.

communicatiestroom met buitenwereld verbreken
Ondanks de ingrijpende gevolgen van een toegangsverbod en de zwaar aangetaste rechten van de mantelzorgers die hun taken niet meer naar behoren kunnen uitvoeren, mochten zij na twee maanden nog steeds niet vernemen welke concrete aantijgingen het toegangsverbod zouden moeten verantwoorden. "Maar het is duidelijk dat het OCMW-Houthalen met het toegangsverbod poogt om onze kritische uitlatingen te bannen en een volledige communicatiestroom met de buitenwereld te verbreken. En d
at een hoogbejaarde daarmee in eerste plaats wordt gedupeerd, maakt voor het OCMW-beleid van Houthalen-Helchteren blijkbaar weinig uit.", aldus de mantelzorgers.

rechtbank
Dat deze onvoorziene, noodgedwongen en continue 24/24 zorgsituatie ook het persoonlijk leven van de mantelzorgers zwaar belast en ontregelt,  spreekt voor zich. Op 9/03/2010 werd door hen voor de rechtbank een kortgeding ingeleid aangaande het toegangsverbod van het OCMW, maar dat werd door de rechter verschoven naar 20/04/2010.

"Hoe zou het met Maria en Rosa zijn?"
In een videogetuigenis gaf de 102-jarige Antonia haar afhankelijkheid van haar beide mantelzorgers reeds aan en om sociale redenen verbleef Tonia sinds het toegangsverbod bij Herman en Hildegard. Maar uiteraard mist Tonia na de bruuske scheiding ook wel wat haar vrienden-medebewoners in het rusthuis en het overlijden van haar beste vriendin Marieke, waar ze niet eens afscheid kon van nemen, deed haar erg pijn. Tonia's vragen als: "Blijf ik nu hier wonen? Hoe zou het met Maria en Rosa zijn? Zie ik hen nog terug? Wat gaat er met mij gebeuren? Zijn jullie vannacht speciaal moeten komen om mij naar het toilet te helpen? Zijn de verpleegsters weg? Ik ben helemaal de kluts kwijt!" spreken daarbij voor zich.

huisarts dr. Verschelde zorgt voor verplaatsingen van Tonia
Dat Tonia's huisarts dr. Verschelde spontaan de hoogbejaarde tot drie maal per week ten huize van de mantelzorgers bezocht, tekende reeds zijn mate van bezorgdheid. In het kader van een aanvaardbare noodoplossing en zolang het toegangsverbod voor Herman en Hildegard van kracht blijft, wil dr. Bart zich  nu ook persoonlijk inzetten voor de verplaatsingen van de 102-jarige, tussen de mantelzorgers en het rusthuis. Daarmee kan Tonia onder meer menselijke omstandigheden persoonlijk door dr. Bart naar haar rusthuiskamer worden begeleid, dan wel dat ze als een dier langs de straat moet worden afgezet of opgehaald.

"In tegenstelling tot de door het OCMW aangeboden 7 bladzijden met adressen van andere rusthuizen hopen wij via deze noodoplossing Tonia's sociale contacten met haar medebewoners niet verder te laten vervreemden. Tonia zal uiteraard nog steeds met regelmaat of tijdens weekends bij ons logeren, maar de dagen dat Tonia in het rusthuis zal verblijven, kan onszelf dan ook de nodige ruimte en bewegingvrijheid verschaffen", aldus Herman en Hildegard. Wij zullen deze nieuwe noodsituatie voor Tonia nauwgezet evalueren en ingrijpen indien dat noodzakelijk blijkt. Bij haar vertrek geeft Tonia ons en dr. Bart aan, niet zo enthousiast te zijn met haar terugkeer naar het rusthuis. "Eigenlijk niet. Ik ben hier goed bij jullie", aldus Tonia.

volledige verantwoordelijkheid voor OCMW-beleid en rusthuisdirecteur
Het toegangsverbod brengt met zich mee dat Herman & Hildegard niet meer hun gebruikelijke taken als mantelzorgers kunnen uitoefenen en zij stellen dan ook allen die verantwoordelijkheid dragen voor dit toegangsverbod persoonlijk aansprakelijk voor het welbehagen van hun dierbare eeuwelinge, zolang het toegangsverbod van kracht blijft. Met name OCMW-voorzitster Eefje Van Wortswinkel, OCMW-secretaris Marc Doumen, OCMW-raadsleden en rusthuisdirecteur Rob Geurts.

Omwille van het aan hen opgedrongen verbod om Tonia in het rusthuis te bezoeken, verwachten Herman & Hildegard dat bovenvernoemden hun taken als mantelzorgers consequent zullen overnemen of daarin voorzien.
"Wij leggen daarbij vooral de nadruk op enige gevoelsmatige omhulling en psychische ondersteuning, die wij als absoluut noodwendig ervaren voor het welbehagen van de hoogbejaarde Tonia.", aldus de mantelzorgers.

Gezien het nog steeds ontbreken van telefoonaansluitingen voor de bewoners van het rusthuis beschikt Tonia over een gsm-toestel dat regelmatig dient opgeladen in een daarvoor voorzien laadblokje op haar nachttafel. Omwille van de belangrijkheid van dit communicatiemiddel, dient ook voor deze goede werking zorg te worden gedragen.
En omdat de mantelzorgers zich omwille van het toegangsverbod zich niet ten alle tijden kunnen vergewissen van de (gezondsheids-) situatie van de 102-jarige Tonia, willen zij door de rusthuisverantwoordelijken bijzonder goed op de hoogte te worden gehouden van haar toestand.
"Wij laten onze raadsvrouw mr. Parroni een en ander officieel kenbaar maken aan het OCMW", besluiten Herman & Hildegard.

 

terug naar boven

 

26/03/2010

EERSTE POLITIEK GEVOLG VAN TOEGANGSVERBOD

 

 

Toegangsverbod kost OCMW-raad Houthalen meerderheid

●  kritisch OCMW-raadslid Jean-Pierre Mantels niet volgzaam akkoord
met toegangsverbod voor mantelzorgers van Tonia


●  raadslid gaat onafhankelijk zetelen uit protest tegen OCMW-werking en
verbreekt bestaande 'regenboogcoalitie' in OCMW-raad


 

terug naar boven

 

25/03/2010

WE HEBBEN ONS NIET EENS KUNNEN VERDEDIGEN...

 

 

Mantelzorgers en vertrouwenspersonen Herman en Hildegard:

"We zijn zelfs niet eens in kennis gesteld van de aantijgingen
 
die het toegangsverbod zouden moeten verantwoorden"

"OCMW-Houthalen wil zelf voor rechter spelen en wacht uitspraken rechtbanken niet af"
 


klik op artikel voor groter of zie  Het Nieuwsblad online
 

 

terug naar boven

 

16/03/2010

NA TOEGANGSVERBOD MANTELZORGERS HERMAN & HILDEGARD
NU OOK BELEEFDE 'OPROTBRIEF' VOOR 102-JARIGE

 

 

OCMW-voorzitster Van Wortswinkel stuurt Tonia
7 bladzijden adressen van andere rusthuizen

"
Indien het vertrouwen in onze werking ernstig geschaad is, dan begrijpen wij
 dat het voor u moeilijk is om u nog langer thuis te voelen in ons rustoord
"
 

"Het is voor ons belangrijk dat onze bewoners zich thuis voelen in ons woonzorgcentrum", aldus OCMW-voorzitster Eefje Van Wortswinkel in een aangetekend schrijven aan Tonia van 11//3/2010 (postdatum 15/3/2010). Blijkbaar hypocriete woorden vermits Van Wortswinkel de belangrijkste vertrouwenspersonen van deze 102-jarige voorstelt als gewone kennissen of bezoekers, die de toegang tot het rusthuis wordt ontzegd.
Maar... "Indien het vertrouwen in onze werking ernstig geschaad is, dan begrijpen wij dat het voor u moeilijk is om u nog langer thuis te voelen in ons rustoord", vervolgt Van Wortswinkel die de 102-jarige er tot slot provocerend aan herinnert dat ze, als ze dat wenst, op elk ogenblik haar verbintenis met het rusthuis kan verbreken. 'Bereidwillig' worden er aan het schrijven alvast 7 pagina's met adressen van andere rusthuizen toegevoegd...

Je als 102-jarige ergens thuis kunnen voelen als je nauwste vertrouwenspersonen en mantelzorgers de toegang tot je eigen leefomgeving wordt ontzegd? Hoe zou deze ethisch onverantwoorde ingreep kunnen werken voor een stokoud, afhankelijk vrouwtje, Eefje? Heb je de videoboodschap dan niet begrepen of zijn de nefaste gevolgen van een ingrijpende sociale desoriëntatie bij hoogbejaarden of dementerenden je niet bekend? Of minder belangrijk?
'Een mooie oude dag' en Zorgen voor kwetsbare mensen
' luidden nochtans de verkoopleuzes van OCMW-voorzitster Van Wortswinkel tijdens de verkiezingen van 2009...

zelf rechter spelen
Op 20 april a.s. wordt het toegangsverbod aangevochten voor de kortgedingrechter te Hasselt en wij wachten nog meerdere uitspraken van de rechtbanken af. Jammer dat het OCMW-Houthalen-Helchteren dat niet wil doen en kennelijk ondertussen liever zelf voor rechter wil spelen, zelfs al heeft dit schaamteloos wegpestgedrag ernstige gevolgen voor kwetsbare en niet-weerbare hoogbejaarden...

"Het is aangewezen dat Antonia zo snel mogelijk terug in haar vertouwde omgeving kan verblijven.  De gevolgen van desoriëntatie door de recente verhuizing zijn voor haar erg belastend."
aldus de behandelende dokter geriater op 24/03/2010:
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Als huisartsen van patiënte NOUWENS (An)Tonia (°13.11.1907) zijn wij van mening dat het toegangsverbod voor de mantelzorgers tot de terreinen van het rusthuis nadelig is voor onze patiënte.
Dit verbod is ingesteld zonder overleg met de huisartsen(kring)."
aldus de huisartsen van Tonia op 5/03/2010, gericht aan de rechter

 

terug naar boven

 

13/03/2010

EERSTE OVERLIJDEN ALS GEVOLG VAN TOEGANGSVERBOD?

 

 

Tonia's beste vriendin Marieke (99) overleden
 Tonia: "We waren blij met elkaar en zochten elkander voortdurend op"
                                  "Ik heb niet eens afscheid van haar kunnen nemen..."
 

 

opnieuw slecht nieuws
Na het toegangsverbod van Herman en Hildegard tot het rusthuis moeten we Tonia opnieuw slecht
nieuws meedelen. Een familielid van een medebewoonster brengt ons op de hoopte dat Tonia's beste vriendin en buurvrouwtje Marieke Ribus (99) eergisterenavond op 11/3 overleden is. "Ik denk dat Marieke Tonia te hard heeft gemist", luidt het volgens de boodschapper.

beste vriendin
Dagelijks trokken beide oudjes samen op en vonden ze steun en soelaas bij elkaar. De weg naar elkaars kamer vormde geen obstakel, want hun deuren bevonden zich recht tegenover mekaar. En zelfs de verpleging uitte meermaals hun ontroering over de nauwe betrokkenheid tussen deze oudste bewoonsters van het rusthuis. Marieke wees Tonia, die ruimtelijk meer gedesoriënteerd is, letterlijk de weg, terwijl Tonia met haar wat meer mobiele en fysieke vaardigheden Marieke trachtte bij te staan. "Zij kon niet zonder mij en ik niet zonder haar. Wat zal ik haar missen!", treurt Tonia aangeslagen door het zware verlies en "We waren blij met elkaar en zochten elkander voortdurend op".
In het oud rusthuisgebouw was Marieke lange tijd Tonia's tafelgenote en vanaf de eerste dag van haar verblijf in het rusthuis wist ze een bijzondere sympathie te wekken met haar spontaniteit en ontvankelijkheid. Ook wijzelf ervaren het overlijden van Marieke als een jammerlijk verlies. We herinneren haar als een fiere persoonlijkheid met aandacht voor details en iemand die gezelligheid en geneugtes van het leven erg waardeerde. Met zichtbaar genoegen vertelde ze tijdens cafetariabezoekjes over haar reisverhalen en haar vroegere leefomgeving.
Dank je Marieke, voor de sympathie en vriendschap die we met je mochten delen en wat jammer dat je nakend eeuwfeest op 6 december waar je je zo over verheugde, niet meer mag zijn. We hadden je zo graag nog eens extra in bloemetjes gezet...

geen afscheid
Tijdens de afgelopen weken vroeg Tonia zich met regelmaat af: "Hoe zou het met Marieke en Maria zijn?". En zich bewust van de onomkeerbaarheid van het droeve gebeuren uit ze zich met: "En ik heb niet eens afscheid van Marieke kunnen nemen...".

 

 

   

 

afwezigheid Tonia o.w.v. toegangsverbod mantelzorgers
Stokoude mensjes van 99 en 102 jaar; kwetsbaar, afhankelijk en fragiel. En alsof hun ouderdom de dood, als wet der natuur, op elk moment hun overlijden mag rechtvaardigen, zullen weinigen zich nader afvragen of er mogelijk nog andere manipuleerbare implicaties een rol zouden kunnen gespeeld hebben.
Zoals misschien een bruuske verstoring van een belangrijk sociaal houvast, dat een levensvlammetje brandend hield?
Moeilijk aantoonbaar, maar makkelijk te vatten?

Met al wat onze draagkracht en omstandigheden toelaten, zullen we trachten Tonia te behoeden voor het risico van dergelijke valkuilen. Want we geloven dat aandacht voor het psychosociaal welbehagen net zo belangrijk is als een louter medische benadering of somatische zorgverlening.
En net daarom mogen medebewoners van Tonia ons steeds en met plezier vergezellen naar het rusthuiscafetaria
.

 

terug naar boven

 

7/03/2010

TONIA HELE NAMIDDAG LETTERLIJK IN DE SPOTLIGHTS

 

 

De allerlaatste getuigen van WOI
Ook boek in aantocht over
De allerlaatste getuigen van WO I

fotograafauteur Philip Vanoutrive
bouwt living om tot professionele fotostudio

na VRT-reportage ook boek
In aanloop van de nakende 100-jarige herdenking van WO I interviewde de VRT Tonia op 28/10/2009 als een van de laatste getuigen. In samenwerking met de VRT (Vlaamse Radio- en Televisieomroep) zal fotograafauteur Philip Vanoutrive de getuigenissen ook in boekvorm gieten. Het boek zal worden uitgegeven door uitgeverij Lannoo (Tielt) en wordt verwacht in het najaar van 2011.

extra interview
Na een heel ritje met vertrekpunt Gent verwelkomen we rond 14:00 uur Philip en zijn vrouw Maja. Nog voor de koffie klaar is wordt de voice recorder geactiveerd en weet Philip met een perfecte benaderingswijze en gerichte vragen Tonia te prikkelen tot een spraakwaterval. Philip heeft het eerder interview van de VRT geconsulteerd, maar wil nog wat extra info aan zijn boek toevoegen. Na een uurtje interview met een hoge graad van interactie sluit Philip deel 1 van zijn takenpakket af en nemen we een gezamenlijke pauze met koffie en gebak.

fotoshoot
Met verwondering slaan we de omvorming van onze living tot een zowat professionele fotostudio gade. Talloze belichtingsbronnen, filters en achtergrond worden met veel nauwkeurigheid en met respect voor het materiaal gemonteerd en geïnstalleerd.
Met veel goesting neemt Tonia plaats in het epicentrum om zich vervolgens als een volleerd fotomodel over te geven aan de instructies van de fotograaf. Zich erg goed bewust van de show die ze steelt, wakkert ze de hilariteit onder de aanwezigen voortdurend aan met haar gevatte en relevante opmerkingen.

oergezellige namiddag maar wel arbeidsintensief voor Philip
Wat praktische waakzaamheid over een vlot verloop met doelgericht resultaat werd al vlug overheerst door een gezellige sfeer van ongedwongenheid, humor en lachen. En daar waren de sympathieke en persoonsgebonden trekjes van Maja en Philip zeker niet vreemd aan. Het werd een oergezellige, ongewone en ontspannen namiddag die beslist zorgde voor wat verstrooiing na de turbulenties van de afgelopen weken. Voor ons als toeschouwers wel makkelijk praten, want voor Philip was het hele gebeuren best wel arbeidsintensief :-)...  We sluiten de namiddag af met een etentje in pizzeria Da Nuko.
"Het was echt ne fijne dag", herhaalt Tonia meermaals als Hildegard haar begeleidt naar bed. En wanneer we nog dezelfde avond ons extra fotootje van Philip krijgen doorgemaild met als onderwerp 'Foto van de drie musketiers', benadrukt Tonia: "Wat mooi! En we zien er alle drie feestelijk uit" :-)


Hildegard, Tonia en Herman  (foto Philip Vanoutrive - 7/03/2010)
 

 


zie ook voorstelling van het boek op 14 september 2011

 

terug naar boven   -   directe link naar dit artikel

 

5/03/2010

TONIA ONTKRACHT VOORSTELLING OCMW-VOORZITSTER VAN WORTSWINKEL

 

 

Tonia (102):
"Liever dood of ander rusthuis"
Tonia grootste dupe van bizar toegangsverbod voor Herman en Hildegard
 


 

Tonia ingelicht...
Tonia herstelde ondertussen voldoende van haar ziekenhuisverblijf om haar in te lichten over het bizar toegangsverbod waarmee het OCMW-Houthalen Herman en Hildegard wil buiten houden uit het rusthuis.

liever dood
Nog afgezien van een sterk vermoeden van een zoveelste OCMW-rancune omwille van kritische publicaties op deze website en ouderenhart.be, maakt Tonia in haar eigen woorden brandhout van de  voorstelling van OCMW-voorzitster Eefje Van Wortswinkel in de pers, als zouden Herman en Hildegard slechts gewone 'bezoekers' of goede 'kennissen' van haar zijn. "Jullie zijn alles voor me! Zonder jullie wil ik liever dood of naar een ander rusthuis...", aldus Tonia.

toegangsverbod
Op geen enkele wijze werden beschuldigingen die leidde tot het toegangsverbod concreet toegelicht, maar een en ander zou o.a. gerelateerd zijn aan het cafetariaverbod voor Tonia's vriendin Marieke(99) waaraan wij weigerde onze medewerking te verlenen en het ter verantwoording roepen van een verpleegster die weigerde haar naam kenbaar te maken aan Tonia. Blijkbaar tracht het OCMW van de frustraties van betrokkenen gebruik te maken om zichzelf verdoken te revancheren via een toegangsverbod.

huisartsen
Dat het OCMW, ondanks de ingrijpende gevolgen van een toegangsverbod voor de mantelzorgers van de hoogbejaarde Tonia, niet eens overleg pleegde met haar huisartsen, onderstreept ons inziens enkel maar een gebrekkige bekommernis van het OCMW-beleid om het welbehagen van de bewoners. Want in de realiteit maakt deze bizarre maatregel een 102-jarige virtueel dakloos....
 

05.03.2010
Aan de rechter, in drievoud opgesteld

"Als huisartsen van patiënte NOUWENS (An)Tonia (°13.11.1907) zijn wij van mening dat het toegangsverbod voor de mantelzorgers tot de terreinen van het rusthuis nadelig is voor onze patiënte.
Dit verbod is ingesteld zonder overleg met de huisartsen(kring)."

 

terug naar boven

 

2/03/2010

"HOE ONMENSELIJK KUNNEN MENSEN ZIJN, DIE ZEGGEN 'DE ZORG' TE DRAGEN?"

 

 


Dochter van Tonia's zus Drieka reageert
verontwaardigd op toegangsverbod

 

Tungelroy, 2 maart 2010


Tante Tonia, Hildegard en Herman,

...
Er gebeuren veel dingen die erg zijn, maar wie maakt er zich druk om?
Met verontwaardiging vernam ik dat Hildegard en Herman niet meer in het rusthuis Vinkenhof te Houthalen mogen komen, waar je verblijft. Honderdentwee jaar..., en dan nemen ze de mensen die je het meest dierbaar, attent en voortdurend in de weer voor je zijn, van je af.

Hoe onmenselijk kunnen mensen zijn, die zeggen 'de zorg' te dragen?
Hildegard en Herman doen meer voor je dan wie dan ook en ik durf bijna zeker te stellen dat, als zij niet zo nauw met je betrokken waren, je niet meer in leven zou zijn en zeker nooit 102 zou geworden zijn.
Ik verwonder me steeds weer over hun zorgzaamheid, de geborgenheid, hun alertheid en het geduld waarmee ze je omringen. Ik weet zeker dat niemand hen dat nadoet. Herman en Hildegard bedankt, want ik weet hoeveel energie dat vergt.

Ik hoop dat er vanuit de politieke hoek meer sociale bewogenheid en interesse komt om aan dit schokkend en asociaal toegangsverbod dringend een einde te maken, zodat mijn tante in normale omstandigheden verder kan genieten van de noodzakelijke warmte en vriendschap die Hildegard en Herman haar bieden. En dat ze rustig op weg kan naar 103, indien haar gezondheid dat toelaat.

Er verblijven zoveel oude mensen in verzorgingstehuizen die vaak mensonwaardig behandeld worden. Je ziet het ook vaak op tv, maar als je een half uur je ogen in een verpleegtehuis de kost geeft, zie je genoeg. Helaas heeft bijna niemand de lef of de moed om zijn mond open te doen en op te komen tegen zoveel weerloos leed tijdens de laatste jaren van hun leven.

Waren er maar meer mensen die durfde te vechten en op te komen voor anderen. Dan zouden de laatste dagen van veel bejaarden er misschien wat rooskleuriger kunnen uitzien.
De ouderen bouwden na de oorlog onze welvaartmaatschappij op en zij hebben een goede en warme zorg op hun oude dag verdiend!

Ik wens jullie allen veel sterkte en steun toe. Ondertussen zal ik informeren of er bij Nederlandse tv-zenders interesse kan bestaan om aan deze situatie in België aandacht te besteden. Tante Tonia is en blijft tenslotte nog steeds een Nederlandse hé.

Tot gauw,

Riet van Meer - van Roy
(dochter Tonia’s zus Drieka)

 

 

terug naar boven

 

27/02/2010

TONIA TERUG BIJ HERMAN EN HILDEGARD

 

 

Tonia ontslagen uit ziekenhuis


a
fscheidsknuffel van verpleegster Rosette
Staat de afscheidsknuffel die verpleegster Rosette Tonia nog vlug toebedeelt bij haar ziekenhuisontslag symbolisch voor de warme sfeer op de afdeling geriatrie C5 van Jessa Ziekenhuis? Het sluit alleszins aan bij hetgeen we zelf konden waarnemen tijdens onze bezoeken aan Tonia in het ziekenhuis. En ons het beeld van hoofdgeneesheer dr. Delva herinnerend, bevestigt onze overtuiging dat een sfeer in belangrijke mate hiërarchisch wordt bepaald.
Op dit moment van schrijven zit Tonia naast ons en wil ze hieraan toevoegen: "Het ligt er ook veel aan hoe dat je zelf met hen omgaat".

Ook van haar kamergenoten Lieske en Paula wordt intens afscheid genomen bij het vertrek en met gemengde gevoelens zagen ze Tonia vertrekken. (zie hun lieve berichtjes in het gastenboek) Maar... 'home sweet home', want niets kan Tonia er nog van weerhouden om zo snel mogelijk terug in een vertrouwde omgeving te verblijven.

"Ik zie er best nog convenabel uit"
Al vlug na onze thuiskomst komt Tonia's huisarts dr. Bart zich persoonlijk vergewissen van haar herstel en bijgaande foto spreekt daarbij voor zich. "Ik zie er best nog convenabel uit en Bart laat zelfs zijn tanden zien op de foto", lacht Tonia bij het samenstellen van dit artikeltje. En als we vragen wat zij precies bedoelt met 'convenabel', krijgen we als overtuigende verklaring: "Awel..., dat er geen grote fouten aan me zijn"
Niet verwonderlijk dat we, afgezien van een ons bekende geheugen- en oriëntatieproblematiek, in het medisch ziekenhuisverslag een MMSE-score van 7/8 voor taal en 3/3 voor inprenting lezen...
"En zet hieronder ook maar bij dat ik graag onder de mensen ben, want alleen zijn deugt niet", aldus Tonia.

 

terug naar boven

 

23/02/2010

GOED NIEUWS UIT VIRGA JESSE ZIEKENHUIS

 

 

Galsteen succesvol verwijderd
 

Erg goed medisch nieuws vandaag. Het gepland galblaasonderzoek kreeg deze namiddag zijn beloop en de galsteen als directe boosdoener van de pancreatitis, kon samen met ettersubstanties (pus) succesvol verwijderd worden. Ook talrijke verontrustende bloedwaarden herstellen zich zienderogen en sommige hebben zich reeds genormaliseerd. Een en ander mochten we vanavond met eigen ogen vaststellen tijdens een onderhoud met dr. Delva. Nog een paar dagen observatie zijn aangewezen, maar het ziet er naar uit dat Tonia snel weer in ons midden zal vertoeven :-)

'levendig'
Het is de verpleegafdeling niet ontgaan dat Tonia op haar bijzondere hoge leeftijd nog steeds over opvallende vaardigheden en levensdrift beschikt en wanneer geriater dr. Delva ons polst naar de wijze hoe we Tonia zo 'levendig' of 'vive' kunnen houden op haar leeftijd, menen we dat een aanbod van oprechte betrokkenheid, respect, geborgenheid, correcte aandacht, externe prikkels en het weren van enige betutteling, daarbij zeker een belangrijke rol spelen.

Tonia...
Wanneer we Tonia omstreeks 17:00 uur op haar kamer bezoeken is ze nog niet zo lang terug op haar kamer. Een mix van een lichte euforie en wat verwardheid laat ons vermoeden dat enige sedatie bij de ingreep plaatsvond, hetgeen even later door een verpleegster wordt bevestigd. Tonia herinnert zich van de ingreep vooral een bijzondere vieze smaak in haar mond maar verheugt zich ten volle over de evacuatie van haar galsteen. Wanneer Davine onverwacht telefonisch informeert naar Tonia's gesteldheid, leggen we haar verslaggeving live vast met onze camera.

 

terug naar boven

 

20/02/2010

ERCP VOORZIEN VOOR DINSDAG

 

 

galblaasonderzoek voorzien voor dinsdag
Ondanks onze 2x daagse bezoeken en evenveel telefoontjes aan Tonia, kunnen we weinig opzienbarend nieuws vanuit het ziekenhuis melden. Tonia krijgt met regelmaat en intraveneus antibiotica toegediend en de gastroscopie die gisteren werd uitgevoerd, toonde een normaal maagbeeld. Opvallend daarbij was dat, in tegenstelling met een eigen ervaring, Tonia van dit onderzoek bijzonder weinig last ervoer.
Een laatste maar erg betekenisvolle ingreep, zijnde een ERCP of galblaasonderzoek waarbij gelijktijdig galstenen kunnen worden verwijderd, is voorzien voor dinsdag.

heel wat bezoek vandaag
In de voormiddag bezoek van de ouders van Herman en rond de middag dat van Toni van Casteren en Cora uit Nederland. Samen met onze eigen visites voldoende om Tonia's verlatingsangst en desoriëntatie vandaag op te vangen. Dankuwel bezoekers, in naam van Tonia.

 

terug naar boven

     toegangsverbod rusthuis Vinkenhof toegangsverbod rusthuis Vinkenhof toegangsverbod rusthuis Vinkenhof toegangsverbod rusthuis Vinkenhof

19/02/2010

BIZAR TOEGANGSVERBOD RUSTHUIS VINKENHOF

 

 


OCMW-Houthalen grijpt 'geheime' getuigenissen
 aan om 102-jarige Tonia via toegangsverbod
brutaal van kritische mantelzorgers te isoleren

●  mantelzorgers:  "We zijn alvast niet van plan om onze 102-jarige Tonia
als een dier af te leveren of op te halen langs de straat"

●  toegangsverbod tot rusthuis als tergende 'ordemaatregel' van OCMW-bestuur
neemt bizarre proporties aan en dupeert schaamteloos 102-jarige

Dat de relatie tussen onszelf als wettelijke vertegenwoordiging en vertrouwenspersonen van Tonia en het OCMW van Houthalen-Helchteren al geruime tijd verzuurd is, is geen nieuws meer. Kritische opmerkingen waarbij Bielen het op deze webpagina van ouderenhart.be opneemt voor de belangen en het welbehagen van ouderen en rusthuisbewoners en de talloze gerechtelijke procedures die daarbij door het OCMW worden opgestart om deze pagina te verwijderen, spreken voor zich. Dat het OCMW ons nu met allerhande 'argumenten' de toegang tot het rusthuis wil ontzeggen, tart elke verbeelding.

Gezien Tonia's huidige ziekenhuisopname vinden wij het niet opportuun Tonia op dit ogenblik in te lichten over deze turbulenties en zullen dat pas doen na haar ziekenhuisontslag. Maar het spreekt alleszins voor zich dat er geen sprake kan zijn, dat we Tonia als een dier zouden gaan afleveren of ophalen langs de straat. We wachten ongeduldig om ons te kunnen verdedigen voor een bevoegde rechter en zullen Tonia bij haar ziekenhuisontslag meteen bij ons opnemen, zolang ons de toegang tot het rusthuis onthouden blijft.
We danken hierbij diegenen die ons hun steun betuig(d)en...
 

 

terug naar boven

 

18/02/2010

ZIEKENHUISOPNAME WEGENS PLOTSE BUIKPIJN EN BRAKEN

 

 

Tonia met spoed naar ziekenhuis


8:30 uur:
Uit een verontrustend telefoontje van Tonia's huisarts dr. Verschelde begrijpen we dat de aard van Tonia's plotse buikklachten en braaksel, een ziekenhuisopname noodzaken. "Ik voel een stekende pijn in mijn buik en hebt zwart overgegeven" verduidelijkt Tonia een paar minuutjes later zelf aan de telefoon. In het kielzog van de ambulance volgt Hildegard de overbrenging van Tonia naar het Jessa ziekenhuis (campus Virga Jesse) te Hasselt, om Tonia bij te staan tijdens de onderzoeken aldaar.

13:00 uur:
Röntgenopnames werden gemaakt, een maagsonde ingebracht en medicatie toegediend. Maar bij de ingang van de scanner trachtte Tonia de artsen te overtuigen dat 'ze niet in dat 'wasmachien' hoefde, omdat ze al gewassen was' :-).
Uitslagen van onderzoeken zijn nog niet bekend en aan de telefoon geeft Tonia aan: "Ze zijn heel vriendelijk hier en wat moet gebeuren moet maar gebeuren. Maar het is mijn grootste wens om zo vlug mogelijk terug naar huis te kunnen".

  Pancreatitis en galste(n)en 

Pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier) als gevolg van galstenen vormt zowat de belangrijkste diagnose die de onderzoeken van vandaag aan het licht brachten. Rond 20:15 uur hadden we daarover een ongecompliceerd vriendelijk en ontvankelijk gesprek met geriater Toon Delva, hoofdgeneesheer van de afdeling geriatrie. Antibiotica moet de komende dagen de ontsteking terugdringen en morgen ligt er als onderzoek nog een gastroscopie in het verschiet. Ook Tonia's bloedwaarden zullen in de komende dagen een belangrijk indicatief vormen.

veel dorst
Gezien de toediening van pijnstillers klaagt Tonia tijdens ons avondbezoek nog weinig over pijn, maar wel over heel veel dorst. Eten of drinken kan vandaag echter niet, zolang de maaghevel niet verwijderd is. Maar al bij al is Tonia's humeur best ok. Vooraleer we haar toedekken met een nachtzoen, begeleiden we haar nog even naar het toilet en briefen we de verpleging over persoonsgebonden gegevens...

 

terug naar boven

 

14/02/2010

CARNAVALSSTOET ZONNERIDDERS LAAT KOUDE EVEN VERGETEN

 

 

 
Tonia maakt kennis met carnavalsvereniging 'De Zonneridders'

"Ik ga naar de processie..."

Jawel...  De winter duurt lang dit jaar. Maar sneeuwbuien en temperaturen net boven het vriespunt kunnen Tonia er niet van weerhouden om toch even een frisse neus te halen en zich te gaan amuseren met de carnavalsstoet van de Zonneridders in de straten van Zonhoven.
"Ik ga naar de processie...", wuift Tonia verpleegster Marie-Jeanne uit, als Hildegard haar komt ophalen in het rusthuis.

Er werd rijkelijk gestrooid met snoep, suikerwafels en chips, en hoewel het niet Tonia's grootste bekommernis was , stelde ze vast: "het zijn altijd de vlugste die het hebben...:-)"

Een door twee lieftallige meisjes aangeboden borreltje leek Tonia dermate beneveld te hebben, dat het even bij haar moest doordringen, dat ze het onderwerp was geworden van een verleidingsdans van de herrezen Michael Jackson.

Zowel fysieke als andere opwarmertjes brachten ons even later weer op temperatuur in onze thuisbistro Carpe Diem, waar serveerster Lindsy ditmaal als bezoekster de carnavalssfeer handhaafde...

 

terug naar boven

 

31/01/2010

"OH, WAT WAS HET TOCH LEUK MET STEF"

 

 

 
Stef (3) weet om te gaan met 'Tante Jonia'...

"Oh, wat was dat leuk met Stef", geniet Tonia nog na van een tweede bezoek van Christien, Jaantje en Sam (zie ook 28/12/2009). Ditmaal liet het gezelschap zich echter begeleiden door de 3-jarige Stef, die ons allen meteen kon versieren met zijn levenslust en charme.
Tonia kreeg direct een naamswijziging als tante Jonia toebedeeld en mocht al gauw Stef vergezellen naar de doorzichtige diepvries met allerhande ijsjes. Die uitnodiging leverde alvast het gewenste resultaat op voor deze jonge, maar meesterlijke strateeg :-).
Toch was Stef eerder op de kamer van Tonia best wat onder de indruk, toen tante Jonia even haar pruik afzette en hij voorzichtig maar vastberaden even aan Tonia's hoofd wilde voelen. En aan cafetariabezoekers ging hij even later vragen, of ze misschien ook een pruik op hun hoofd hadden :-).

Ondanks een eeuw leeftijdsverschil was Tonia helemaal weg van haar nieuw vriendje. "Ja, ik vind het prettig en grappig om met hem om te gaan. Hij is heel open en alles wat hij weet komt eruit, maar dat vind ik net zo leuk.", glimlacht Tonia.
Wij delen helemaal haar mening...

 

terug naar boven

 

27/01/2010

4 DAGEN LOGEMENT BEST WEL NODIG...

 

 

Drukke agenda tijdens logement te Zonhoven

Van zondag 24/1 tot donderdag 28/1 logeerde Tonia in Zonhoven. Dat gaf ons ruimte om in alle rust wat bij te praten over meer of minder belangrijke onderwerpen. Maar van Tonia's aanwezigheid werd ook gebruik gemaakt om haar bril te laten herstellen en een nek- en voetzoolreflexmassage bij Ann Magdelijns te voorzien. Hildegard zorgde voor een relaxerend bad met kleimasker en een pedicurebehandeling, die Tonia's opkomende eksteroog en ingroeiende teennagels onder controle moeten houden. Een winkeluitstapje levert Tonia een rok met bijpassend truitje op...
En in bijgaand filmpje legden we vast, hoe Tonia het cafetariaverbod van haar vriendin Marieke (99) ervaart.

Drukke bezigheden dus en we zijn er 's avonds na het avondmaal niet rouwig om, om ons ter afsluiting van de dag in slaaptenue neer te vleien in de zetel. In gezelschap van onze trouwe viervoeter wachten we daar ontspannen op het moment der waarheid, dat we snakken naar ons bedje...

 

terug naar boven

 

23/01/2010

CAFETARIAVERBOD VOOR MARIEKE (99)

 

 


Tonia over het cafetariaverbod
van haar vriendin Marieke (99)

Tonia's vriendin Marieke (99) mag
niet meer mee naar cafetaria


Een cafetariabezoek en af en toe een glaasje wijn. Daar kan zowel Tonia als haar vriendin en overbuurvrouwtje Marieke (99) best van genieten. "Ik dronk vroeger altijd een glas wijn bij mijn eten", vertelde Marieke ons al eerder. En na het door het rusthuis georganiseerd verblijf aan zee tijdens de afgelopen zomer, herinnerde menigeen zich het genoegen dat de sangria en kriekjes Marieke kon verschaffen :-). 
Al een hele tijd geleden kon zelfs Tonia's huisarts zich erin vinden om, bij spanningstoestanden of onbehagen, de combinatie van een warm gesprek en een glaasje rode wijn te laten primeren op het meteen grijpen naar extra medicatie. Wij geloven in deze benadering en daarom heeft Tonia op haar kamer dus niet enkel fruitsap, maar ook een paar miniflesjes (25 cl) rode wijn met schroefdopje ter beschikking. En soms deelt zij dat pleziertje wel eens met haar vriendinnen Maria, Marieke of Rosa.
Overigens zouden 2 glaasjes witte wijn zelfs een positief effect op diabetes hebben.

cafetariaverbod van dochter
Maar deze geneugte moet Marieke op haar 99ste verboden worden, althans volgens een aan ons gericht schrijven van haar dochter, dat we op 23/1 in onze brievenbus vinden. Hoewel de buitenlucht niet eens gepasseerd moet worden, verzette dochter Y.T zich al verleden jaar tegen de wens van haar moeder om ons te vergezellen naar het rusthuiscafetaria. Zogenaamd omwille van een 'verkoudheid' van haar moeder. Ditmaal worden we beschuldigd van het schenken van alcohol (!?) aan Marieke...

glaasje wijn of kriek
Als we op bezoek gaan bij Tonia begeven we ons regelmatig naar het rusthuiscafetaria, om daar wat gezellig bij te praten. Medebewoners die ons graag willen vergezellen zijn daarbij altijd welkom. Het kan eventjes hun monotoon rusthuisverblijf doorprikken en wij betalen overigens steeds zelf de rekening van alle consumpties van onze tafelgenoten, die uiteraard zelf een keuze maken van wat ze graag willen consumeren.
Dat Marieke daarbij sporadisch wel eens kiest voor een glaasje wijn of een kriek, moet het totaal cafetariaverbod van haar dochter verantwoorden. Zogenaamd om 'medische' redenen. Maar nooit eerder lichtte Marieke, die nog erg goed kan aangeven wat ze wil, ons in dat haar een glaasje wijn door haar huisarts werd verboden. De argumentatie van Marieke's dochter voelt alleszins onvoldoende oprecht aan, om Marieke te verbieden om ons of Tonia te vergezellen bij een cafetariabezoek. Van harte gunnen wij haar dit pleziertje in haar laatste levensfase.
Wij beantwoordden schriftelijk het schrijven van Y.T. en maakten een afschrift van beide brieven over aan de afdeling van het rusthuis.

zonder woorden
Op 14/1/2010 omstreeks 16:30 uur zaten we samen met Marieke (99) en Tonia (102) knus aan tafel in het rusthuiscafetaria, toen dochter Y.T. plots binnenkwam. Zonder enig woord met haar moeder te hebben gewisseld, verplaatste Y.T. haar moeder met haar rolstoel naar een andere tafel, waarbij Marieke's net besteld drankje niet eens werd meegenomen... In onze ogen alvast een vernederende ervaring voor Marieke en een teken dat dochter Y.T. haar moeder of haar wensen bijzonder weinig ernstig neemt?
 

 

 

fotokadertje verdwenen...

 

 

Tonia bezoeken is ook haar naaste buurvrouw en vriendin Maria (88) bezoeken. "Ik voel me al beter als ik jullie nog maar zie", verwelkomt Maria ons regelmatig als we even bij haar aanlopen. Met een eeuwige glimlach, maar daarom niet minder direct, vertelt Maria onomwonden over zichzelf en hetgeen haar bezig houdt. Maria verblijft al 30 (!) jaar in rusthuis Vinkenhof en kent het reilen en zeilen daar als geen ander.
Maar solidair met Marieke's dochter Y.T. koestert ook Maria's schoondochter P.C. weinig sympathie voor de kameraadschap tussen haar schoonmoeder en onszelf. Onder valse voorwendsels wil ze het liefst deze band beëindigd zien. Dat bleek nog maar eens tijdens een tweede familiesamenkomst in het rusthuis op 21/1 toen ze ons op een primitief scheldende wijze trachtte te beschuldigen, dat 'wij Maria alcohol zouden schenken'.
Maria windt er allesbehalve doekjes om dat het niet zo 'klikt' met haar schoondochter en op 24/1 beklaagt ze zich erover dat het kadertje met foto van haar en Herman, voor een tweede maal stiekem ontvreemd werd op haar kamer...

 

terug naar boven

 

21/01/2010

FAMILIESAMENKOMST 2 VINKENHOF:

 

 

Agendapunten oppervlakkig benaderd
en geen ruimte voor dialoog

Het gevoel voor de zoveelste maal te zijn beetgenomen na het lezen van een roddelblad met ronkende titels die je interesse prikkelen, maar waarbij de uiteindelijke informatie het niveau van je adolescentie niet eens bereikt. Dat was zowat het sentiment dat ons restte na familiesamenkomst 2 in rusthuis Vinkenhof.

 

terug naar boven

 

19/01/2010

BRUTALE WEIGERING VAN ANTWOORD AAN TONIA IS VERNEDEREND MACHTSMISBRUIK

 

 

Verpleegster weigert zelfs haar voornaam
aan 102-jarige Tonia kenbaar te maken


Tonia: "Hoe heet jij?"
verpleegster:
"Dat zeg ik niet"
 

VINKENHOF HOUTHALEN - ZONHOVEN - 19 januari 2010 - 18:10 uur - Het is precies 18:10 uur als Tonia me vanuit haar rusthuiskamer in Vinkenhof via haar gsm vertelt, dat ze zich al alleen aan het uitkleden is om naar bed te gaan. Ik stel in vraag of dat niet erg vroeg is, maar Tonia argumenteert dat er na het avondeten toch niets meer te beleven valt in het rusthuis en ze beter in bed kan kruipen dan zich te vervelen...

 

Het bizar gesprek tussen Tonia en de van dienst zijnde verpleegster verloopt letterlijk als volgt:

Tonia > Herman: "Er komt een verpleegster binnen"
Herman > Tonia: "Welke verpleegster komt er binnen?"
Tonia > Herman: "Dat weet ik niet"
Herman > Tonia: "Vraag even haar naam"
Tonia > verpleegster: "Hoe heet jij?"
verpleegster > Tonia: "Dat zeg ik niet"
Tonia > Herman: "Zij wil haar naam niet zeggen"
Herman > Tonia: "Vraag haar nog eens naar haar naam"
Tonia > verpleegster: "Hoe is je naam?"
verpleegster > Tonia: "Ik zeg mijn naam niet"
Herman > Tonia: "Vraag haar voornaam!"
Tonia > verpleegster: "Hoe is je voornaam?"
verpleegster > Tonia: "Neen, zeg ik niet"
Tonia > Herman: "Ze wil haar naam niet zeggen"
Herman > Tonia: "Zeg haar dat ik haar graag wil spreken"
Tonia > verpleegster: "Herman wil je graag spreken"
verpleegster > Tonia: "Neen, ik kom niet aan de telefoon"
Tonia > Herman: "Ze wil haar naam niet zeggen en ook niet aan de telefoon komen. Wat moet ik doen?"
Herman > Tonia: "Laat maar Tonia, ik bel naar de afdeling.
Leg maar af. Ik bel je straks terug..."

Op je oude dag in bed kruipen uit pure verveling lijkt me echter een gewaagde instelling die op termijn kan leiden tot een gelaten wegkwijnen door gebrek aan noodwendige prikkels. Overigens weet ik na 26 jaar nauw contact met Tonia erg goed dat ze een vroege vogel is, en ze dan morgenvroeg wel héél vroeg uit bed zal willen, zelfs nog voor de ochtendploeg gearriveerd is. Praktisch kan dat niet omwille van de zachte fixatie, waarbij de zijlingse onrusthekken van haar bed zijn omhoog geschoven, ter herinnering dat ze via de bel enig toezicht of hulp dient te vragen bij het opstaan en aankleden. Deze keuze werd gemaakt met toestemming van Tonia, na haar valpartij op 21/8/2009 om 6:30 uur in de morgen, waarbij ze zich zonder zonder enig toezicht of hulp wilde aankleden en viel, met een bovendijbeenbreuk als gevolg. (zie 21/08/2009)

Net wanneer ik veiligheidshalve besluit om de verpleging daarover te contacteren, hoor ik op de achtergrond dat er iemand Tonia's kamer binnenkomt. Tonia bevestigt dat en, nog steeds via onze telefoonverbinding, hoor ik ook duidelijk de conversatie tussen Tonia en de verpleegster die binnenkomt... (zie kader)

Bijzonder geagiteerd om deze onbegrijpelijk infantiele en respectloze houding van deze verpleegkundige bel ik onmiddellijk naar niveau 1 van het rusthuis Vinkenhof, waar ik een collega van betreffende verpleegster aan de lijn krijg. Zij is niet op de hoogte en na een korte briefing begeeft ze zich meteen naar haar collega om de telefoon te overhandigen. Die wil nog steeds niet overnemen en verbiedt zelfs haar collega om haar naam kenbaar te maken. Verbijsterd wordt het gesprek met de collega afgesloten met het kenbaar maken van onze intentie om deze ervaring hier te publiceren en rusthuisdirecteur Geurts en OCMW-voorzitster Van Wortswinkel op de hoogte te brengen van deze bizarre en onwaardige gebeurtenis.

Deze argumenten bleken plots wel voldoende doorslaggevend om ons na een 10-tal minuten op te bellen, waarbij bewuste verpleegster zich dan toch eindelijk kenbaar maakt als R.D.. Een slechte dag en een te hoge werkdruk moesten als excuses de weigering om haar naam aan Tonia kenbaar te maken, rechtvaardigen (!).
Tegenover Hildegard, die ondertussen het fornuis uitschakelde en zich meteen naar het rusthuis begaf om persoonlijk vast te stellen welke verpleegster het betreft en Tonia op te vangen, stelt R.D. verder en onduidelijk dat het personeel geen gsm-contacten meer mag hebben (!?) en leugenachtig dat ze haar naam stilletjes tegen Tonia zou gefluisterd hebben.
Of de werkdruk de enige oorzakelijke link is naar de brutale weigering van R.D. om haar naam even kenbaar te maken aan de 102-jarige Tonia, is voor ons weinig overtuigend...

leeg potje Fortimel
Ook op 22/11/209 waren we eveneens getuige van een bijzonder dominant, respectloos en vernederend optreden van verpleegster R.D. t.o.v bewoonster Maria, een tafelgenote van Tonia.
Even voordien had Maria het leeg potje Fortimel met afsluitbaar schroefdopje gevraagd, dat Tonia net had opgedronken. Zij wilde dat graag bewaren om bloemenzaadjes in te verzamelen. Met plezier ontdoen we het potje van etiket en wassen het even voor haar uit onder de kraan, waarna Maria het bij haar andere spulletjes plaatst, die straks meemoeten naar haar kamer.
Tot grote ontsteltenis van ons allen rukt verpleegster R.D. evenwel het lege potje onder Maria's neus weg bij het afruimen van de tafel. En wanneer Maria daarover protesteert, krijgt ze belerend te horen dat ze al genoeg rommel op haar kamer heeft en haar zoon dat niet wil. Verontwaardigd en met een vergelijkbare directheid plaatsen we het potje terug waar het stond en voeren we een uitgebreid gesprek met R.D. over vormen van elementair respect t.o.v. de bewoners. Hoewel Maria het gebeuren met een glimlach tracht te maskeren, voelen we scherp haar onmacht en boosheid aangaande deze vernederende betutteling aan. In een poging om verpleegster R.D. wat tot empathie te bewegen, vragen we haar of zij ermee akkoord zou kunnen gaan, indien wij bij haar thuis op zoek zouden gaan naar spullen die wij als rommel naar eigen goeddunken zouden verwijderen.
Het lukte R.D. zelfs al eens om onszelf behoorlijk te laten schrikken, toen ze met bevelende woorden "DAAR MOET GE AFBLIJVEN!" plots (en bovendien nog zonder te kloppen) in Tonia's kamer verscheen, terwijl we de tv probeerden in te schakelen.

herkenbaarheid of duiding van verzorgend personeel is noodzakelijk en elementair
Als er bij sommigen zelfs geen schroom kan bestaan om in het bijzijn van derden een dergelijke respectloze houding te hanteren, dan stellen wij ons zeer de vraag over de gang van zaken, wanneer deze verzorgenden alleen zijn met de bewoners en er geen externe getuigen aanwezig zijn. Tevens halen zij daarmee het algemene positieve niveau van hun collegae naar beneden.
Niet enkel Tonia maar zelfs de meeste bewoners kunnen nauwelijks een paar verzorgenden bij naam benoemen en een eventuele verslaggeving blijft gekoppeld aan een vage persoonsbeschrijving. Het is een elementair recht dat bewoners en hun naasten in de mogelijkheid worden gesteld om elke verzorgende bij naam te kunnen duiden.
Het is toch onvoorstelbaar dat je je intiem moet laten verzorgen door - en een vertrouwensrelatie moet opbouwen met -  iemand wiens naam je niet kent, of zelfs haar naam niet wil kenbaar maken!
Reeds op 15/9/2008 maakten we daar reeds gewag van en dit stuitend gebrek aan transparantie is onaanvaardbaar!
Naamspelden op de kleding en een afficheren van namen met foto's van elke verzorgende moeten ten allen tijde uitsluitsel kunnen geven over hun identiteit.

 

terug naar boven

 

9/01/2010

STRENG EN RECHTVAARDIG OF WARM EN VRIENDELIJK?

 

 

verpleegster:
"Ik ben streng en rechtvaardig"


In de recente tevredenheidenquête van het rusthuis werd gepolst naar de vriendelijkheid van het verzorgend personeel. Een terechte vraag gezien deze factor misschien wel het meest ingrijpend is voor het welbehagen van de bewoners. Maar een eenvormig antwoord is daar niet zo makkelijk bij te formuleren, gezien deze eigenschap ook erg individueel afhankelijk is. Maar het mag gezegd zijn: in het Vinkenhof zijn er schatten van verpleegsters. Ze zijn haast aangeboren vriendelijk, oprecht betrokken met de bewoners, geïnteresseerd ontvankelijk en luisterbereid. Ondanks de werkdruk! Ze intoneren niet alsof  elke bewoner per definitie gehoorgestoord is en hun uitstraling ontlokt meteen vertrouwen. Zij hebben evenmin weerstand naar lichamelijkheid en een knuffel ligt hen binnen handbereik. Het geeft altijd een fijn gevoel om onze dierbare oudere achter te laten, als zij van dienst zijn. Voor heel wat bewoners betekenen zij een lichtpuntje en voor sommigen vormen zij zelfs het enige aanspreekpunt of houvast. Wij danken hen in naam van allen die daar vreugde uit putten...

"De meeste verpleegsters zijn vriendelijk en behulpzaam", beaamt Tonia, "maar aan sommigen durf ik zelfs niets te zeggen of te vragen. Ze snauwen je soms af". Helaas kan Tonia slechts een paar verpleegsters met naam benoemen, maar als we haar op 9/1 begeleiden aan tafel in de eetzaal, fluistert ze ons toe: "Dat is zo'n kwaai...", terwijl zij verwijst naar de dienstdoende verpleegster X. Tonia hoeft ons daarin niet te overtuigen want we noteerden zelf al dat X. niet uitblinkt in bovenstaande eigenschappen. Niet enkel haar communicatiewijze t.o.v de bewoners, maar ook naar haar collega's, liet al vaker onze wenkbrauwen fronsen. En als we de opmerking van Tonia aangrijpen om haar daarop attent te maken, reageert X verdacht spontaan en vergoelijkend met: "Ik ben streng en rechtvaardig!".

Streng en rechtvaardig..., het kunnen misschien eerder passende eigenschappen zijn in een rechterlijke omgeving, dan wel in een rusthuis. Bovendien hoeven ze geenszins vriendelijkheid  en warmhartigheid in de weg staan. Wil men residenten in een rusthuis ook echt als bewoners beschouwen, dan zal men ze ook op een respectvolle wijze benaderen. Een paternalistische houding, een schooljuffrouwmentaliteit of betutteling past niet in dat plaatje. Het zijn vooreerst oudere volwassenen die heel wat betalen voor hun verblijf en ze hebben er geen boodschap aan om te worden behandeld zoals kinderen op een streng internaat. Een dergelijke benadering werkt overigens ondermijnend voor het zelfbeeld en zelfrespect van de ouderen, die voortdurend en noodgedwongen met allerlei vormen van afscheid nemen geconfronteerd worden.

 

terug naar boven

 

9/01/2010

GEEN ROKERSRUIMTE VOORZIEN IN SPLINTERNIEUW RUSTHUIS

 

 


Roken in de vrieskou...

Geen rokersruimte voorzien in nieuwbouw rusthuis
 

         

Het is volop winterweer en het vriest buiten -3°C. Samen met Tonia zitten we in het cafetaria van het rusthuis en de 81-jarige bewoner Jos wil een sigaretje roken. Jos is niet zo mobiel en een verplaatsing naar zijn kamer op de 1ste verdieping en terug kost teveel moeite. Als roker deel ik zijn intentie en vergezel hem naar buiten. Een jas heeft Jos niet bij de hand en de ijskoude wind snijdt. Nog geen half sigaretje later bibberen we van de koude. We vinden enige bescherming onder een parasol, maar af en toe blaast een rukwind de sneeuw van het dak in ons gelaat.

Moeilijk te begrijpen dat in dit splinternieuwe rusthuis een rookvoorziening geen aandacht kreeg.
Enkele meters verder vindt binnen de nieuwjaarsreceptie plaats in gezelschap van het OCMW-bestuur, maar zij waren geen getuige van dit tafereel. Wij dragen deze foto's op aan hen die er verantwoordelijkheid in dragen, dat bejaarden zelfs in de vrieskou hun sigaretje roken... (zie ook vergrendelde ramen als collectieve vrijheidsbeperkende maatregel tegen suïcide)

 

terug naar boven

 

5/01/2010

GELDIGHEID PATIËNTENWETGEVING IN RUSTHUIZEN VANDAAG VOOR HOF VAN BEROEP

 

 

 

Lees het volledige artikel op:

   

terug naar boven

 

2/01/2010

JONG OF OUD: PESTGEDRAG KAN NOOIT GETOLEREERD WORDEN

 

 

Tonia:
"Zo is het hier wel vaker"

"Gij zijt een slechte moeder geweest, ge liep met andere mannen en ge zijt een hoer", hoort Hildegard een bewoonster haar tafelgenote kwetsend toesnauwen, wanneer zij Tonia vanavond terugbrengt naar het rusthuis en haar aan tafel begeleidt in de refter. Wel bijzonder pijnlijk voor de ontvangster van deze scheldpartij, gezien ze vroeger een kind verloor door suïcide. De verpleging tracht in te grijpen, maar het kwaad is al geschied. Al huilend vlucht het slachtoffer met haar eetbord naar haar kamer en de sfeer in de refter is ondertussen voor iedereen te snijden... Even later poogt Hildegard zich over haar te ontfermen met een glaasje wijn op Tonia's kamer.

Sommige bewoners vertrouwden ons al vaker verhalen toe over pesterijen, maar van een dergelijk schrijnend tafereel waren we nog geen getuige. Hoewel Tonia zegt zelf geen onderwerp te zijn van pestgedrag, becommentarieert ze het incident met: "Zie je nu wel, zo is het hier wel vaker..."

Pesterijen leiden tot depressiviteit, angst en sociale eenzaamheid. Jong of oud: het spreekt voor zich dat pestgedrag of emotionele chantage nooit getolereerd mag worden. Na verwittiging en bij herhaling kan beter de pestkop naar zijn/haar kamer worden begeleid, in plaats dat het slachtoffer op de vlucht moet slaan. Het is hoogstnoodzakelijk dat hier snel verantwoordelijkheden worden opgenomen en pestgedrag ook met de bewoners uitgebreid besproken wordt.

 

Bejaarden pesten
elkaar in rusthuis

bron: HBVL - 5/10/2009

Uit Nederlands onderzoek blijkt dat één op de vijf senioren in rusthuizen gepest wordt door medebewoners. “In Vlaanderen is die toestand even schrijnend”, zegt geriater Lucien De Cock.

Niet alleen kinderen, maar ook tachtigplussers maken elkaar het leven zuur. Terwijl alle preventieprojecten rond pestgedrag gefocust zijn op pesten op school of op het werk, blijkt dat er in de rust- en verzorgingstehuizen onderling tussen de oudjes veel gekoeioneerd wordt. Zo’n 20 procent van de bewoners van verzorgingshuizen zegt weleens te worden gekweld door medebewoners.

“Ik kijk hoegenaamd niet op van deze studie”, zegt geriater De Cock. “Ik maak het dagdagelijks mee dat ik moet zeggen: ‘Madame, dat is nu toch niet schoon van u dat ge zoiets zegt of doet’."

Rivaliserende vrouwen
“80 procent van de rusthuisbewoners is van het vrouwelijk geslacht. Er is dus een groot vrouwenoverschot en een mannentekort. Op jaloezie staat geen leeftijd. Sommige vrouwen claimen dat een bepaalde man hun vriend is en kunnen niet verdragen dat een andere vrouw ook aandacht van die man krijgt."

"Ze wreken zich door kleding te verstoppen, het kleineren aan tafel of ze gaan kwaadspreken over hun rivale tegen de verpleging. Dat intimideren van het personeel kan heel ver gaan.”

Kristin Matthyssen

 

 

terug naar boven

 

1/01/2010

NIEUWJAARSWENSEN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tonia dankt iedereen die haar via een kaartje, mailtje of andere attentie zijn/haar wensen voor het nieuwe jaar overmaakte. Via deze weg doen wij dat gezamenlijk ook...

   

terug naar boven

 

             
2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015
ga hier of via het menu naar TONIA VANDAAG in ander jaar


 

website stats

juridisch